FETÖ yine şifreli gibi konuştu, herkes yorumlama telaşına girdi… Peki gerçekte ne demek istedi? Galiba tek söylediği ‘Henüz ölmedim’ demekti…

FETÖ lideri Fethullah Gülen, yeni bir kitap ve yeni bir video yayınlayarak örgüt üyelerine şifreli bir mesaj verdi. Herkes bunu “Adil Öksüz” mesajı olarak aldı. Ancak 10Haber’e konuşan eski sağ kolu Nurettin Veren’in yorumu farklı.

Gündem 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) bir numaralı ismi Fethullah Gülen uzun zamandan beri Amerika’da Pennsylvania eyaletinde bir lüks çiftlikte yaşıyor.

Çok uzun zamandan beri şeker hastası olan, buna bağlı kalp damar hastalıkları başta olmak üzere doktorların ‘metabolik sendrom’ dediği yaygın hastalıkları bulunan ve artık 82 yaşında olan Fethullah Gülen’den uzun zamandan beri kamuoyuna da duyurulan yeni mesaj gelmiyordu. Oysa Gülen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası büyük darbe alan, tamamen Türkiye dışına çıkmak zorunda kalan terör örgütünü bir arada tutabilmek için geçmişte sık sık mesajlar verir, örgüt üyelerinin moralini yüksek tutmaya çalışırdı.

Gülen’in hastalığının ağırlaşması ve yaşının da ilerlemesi, örgüt içinde Gülen sonrasına ilişkin bir hesaplaşmayı da başlatmış, yurt dışındaki örgüt ileri gelenleri arasında çatışma başlamıştı.

Şimdi Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fethullah Gülen’in 2 dakikalık yeni bir videosu yayınlandı. Gülen’in bir de “Kuran’ın Sihirli Ufku Yusuf Suresi” adıyla yeni bir kitabı çıktı.

Videoda bir örgüt üyesinin “Zat-ı aliniz ‘herkes bulunduğu yerdeki güzellikleri anlatırsa hem ufuk açar hem de herkese umut olur’ buyurmuştunuz. Öyle bir paylaşım da oluyor efendim” sözleri üzerine Gülen’in şu açıklaması yer aldı:

“‘Ben’ dediğim falan filan yok. Cenab-ı Hakk’ın bir lütfu. O insanlar da onun kadrini bilsin inşallah. Daha iyi değerlendirsinler. Bu umumi çözülmelerden sonra hususiyle Devlet-i Aliye’nin çözülmesinden sonra hakikaten insanlar inkisar yaşadılar. Bayağı ye’se düştüler. Yeniden böyle bir diriliş çok çok önemli yani hafife almamak lazım.”

Gülen yeni yayınlanan videoda ayrıca, 20 Ocak 1989 tarihinde Üsküdar Valide Camii’nde yaptığı konuşmasında ve 14 Nisan 2013’teki konuşmasında da okuduğu Mehmet Akif Ersoy’un “Bir Gece” adlı şiirini okudu.

Şiirde “14 asır evvel bir böyle geceydi, kumdan ayın 14’ü bir öksüz çıkıverdi, lakin ne hüsrandı ki hissetmedi gözler” satırları yer alıyordu. Şiirde geçen “öksüz” ifadesi nedeniyle medyada ve sosyal medyada “Gülen’in Adil Öksüz mesajı” şeklinde yorumlandı.

Adil Öksüz, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimindeki kritik isimlerden biriydi. Bu videoyu “Adil Öksüz” mesajı olarak yorumlamak doğru muydu?

Bir zamanlar Fethullah Gülen’in eski sağ kolu olan ama örgütten ayrıldıktan sonra bir nevi itirafçı konumuna geçip FETÖ hakkında savcılıklara ifadeler veren, çok sayıda kitap yazan ve konferanslar veren Nurettin Veren, Gülen’in yeni videosunu 10Haber’e değerlendirdi.

Nurettin Veren.

Örgüt içindeki kavgada zaman kazanma videosu

Uzun zamandır FETÖ’den uzak olan Nurettin Veren, videoyu çok da fazla ciddiye almıyor. “Kendisi çok ağır hasta olduğu için bir kurgu video hazırlamışlar. Kendi içlerinde de zaten öleceği konuşuluyor. İçeride bölüşme, paylaşma gibi bazı çatışmalar var. Yani ‘Hocaefendi ölüyor, kim başa geçecek?’ kavgası var. Bu yayınlanan video da Gülen öldükten sonra başa geçmek için kavga edenlere yönelik bir mizansen, bir kurgu. Çünkü videoda görüldüğü gibi konuşacak durumu da yok, çok ağır hasta” diyor.

FETÖ elebaşı Gülen’in video yayınlayarak, kitap yayınlayarak “Ben ayaktayım, kitap bile yazıyorum, eskisi gibi sohbetler de devam ediyor” mesajı vermeye çalıştığını belirten Nurettin Veren şunları anlattı:

“Bölünmeyi, parçalanmayı geciktirmek için zaman kazanmak, taht kavgası yapan önderlere mesaj vermek, hapiste ve dışarda olanlara da moral vermek için bir görüntü yaratıyor. Kitapları da zaten kendisi yazmıyor, alıntılarla yazılmış bir sürü kitabı var. Ahmet Kurucanlar, Adem Kalaçlar onun etkili kitaplarından ya da sohbetlerinden eklemelerle kitap çıkarıyor. Artık onun kitap yazacak durumu da yok, yayınlanan videoda da bu görülüyor. Onlar kitabı hazırlıyorlar, ismini de yazıyorlar ve ‘yıkılmadık ayaktayız’ mesajı vermeye çalışıyor, başka hiçbir mesaj yok. İki dakikalık videoda hiçbir mesaj yok, sadece örgütüne umut vermeye çalışıyor hepsi bu. Umutçular diye gezen 300 kişilik abiler grubu vardı. Bunlar hamasi şeylerle dünyayı gezerler, örgütü canlı tutmaya, dağılmayı engellemeye çalışırlardı. Bu iki dakikalık video da aynı bu şekilde. Ölmediğini göstemeye çalışıyor ama o da iki dakika bile sürmüyor. Parçalanma niyetinde olup hazırda bekleyenler var; Mustafa Özcan gibi, Şerif Ali Tekalan gibi… Aralarında büyük bir sürtüşme var. Bunu geciktirmek için vitrine Gülen’i çıkarmışlar. Onlara da ‘didişmeyin’ mesajı vermiş oluyorlar.”

FETÖ bu kez ABD'de ulusal çapta örgütlendi, adını da 'Platform' koyduFETÖ bu kez ABD’de ulusal çapta örgütlendi, adını da ‘Platform’ koydu

‘Kitapta geçen ‘sihir’ kelimesi de FETÖ’nün üslubu değil’

FETÖ elebaşı Gülen, iki dakikalık videonun yanı sıra bir de “Kuran’ın Sihirli Ufku Yusuf Suresi” adıyla yeni bir kitap yayınladı.

Nurettin Veren bu kitabın adında geçen “sihir” kelimesinin de Gülen’in üslubu olmadığını belirtti. Gülen ağır hasta olduğu için bunu fark edemediğini söyleyen Nurettin Veren kitaba ilişkin şunları söyledi:

“Kitapta geçen ‘sihir’ kelimesi de FETÖ’nün üslubu değil. Sihir Kuran’da yok, İslam’da yok, bütün peygamberlere sihirbaz diyorlar ve Kuran’a da büyülerle gelmiş diye suçlamalarla Kuran’daki 25 peygamberin hepsine aynı suçlama var. İslam’da en büyük tepkilerden birisi peygamberlere sihirbaz, şair denmesi, Kuran’ın ayetlerine de şiir ve sihir denmesi. Şimdi kitapta ‘sihir’ kelimesinin yer almasını ben, FETÖ demek ki o kadar kötü durumda ki bu ‘sihir’ kelimesini fark edemeyecek halde, diye yorumluyorum.”

FETÖ lideri Fethullah Gülen’in yeni kitabı.

Adil Öksüz kimdir

FETÖ’nün kritik isimlerinden Adil Öksüz, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle gündeme geldi.

Adil Öksüz, 1967 senesinde Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde dünyaya geldi.

Lise mezuniyetinin ardından Ankara Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren Öksüz, İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

Yüksek lisansını ise 1996 senesinde Sakarya Üniversitesi’nde tamamladı ve 2016 senesine kadar bu üniversitede akademisyen olarak görev yaptı.

15 Temmuz darbe kalkışması sırasında bir askeri tesiste yakalanan Adil Öksüz’ün FETÖ ile olan ilişkisi kesinleşti. Askeri tesiste yakalandıktan sonra skandal bir kararla serbest bırakılan Adil Öksüz, kısa süre sonra yurt dışına kaçtı.

İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Aranan Teröristler Listesi’nde kırmızı kategoride yer aldı.

FETÖ soruşturma ve davalarında, kilit isim olarak sık sık ismi geçen Öksüz’le ilgili en çarpıcı açıklamalardan birisi, 20 Ekim 2017 Cuma günü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adil Öksüz ile ilgili, “Birileri saklıyor olabilir, yurtdışına kaçırılmış olabilir ya da birileri infaz etmiş olabilir” dedi.

Emniyette FETÖ operasyonu: TEM'den Koruma Dairesi Başkanlığı'na, 445 polis açığa alındıEmniyette FETÖ operasyonu: TEM’den Koruma Dairesi Başkanlığı’na, 445 polis açığa alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.