‘Hermes’ davasında son durum: Fransız moda devi, İzmirli sahafın peşini bırakmıyor

İzmir’de Hermes Sahaf isimli kitapçının marka tescili için yaptığı başvuru Fransız lüks moda devi Hermès'in itirazıyla reddedildi.

Gündem 7 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İzmir’de Hermes Sahaf isimli kitapçının marka tescili için yaptığı başvuru Fransız lüks moda devi Hermès’in itirazıyla reddedildi.

Hermes antik Yunan mitolojisinde tanrıların habercisi olarak bilinen bir tanrı. Bu isme dair ilk tartışma Aralık 2021’de, Ümit Nar’ın 15 yıldır İstanbul’da ve ardından İzmir’de faaliyet gösteren kitap dükkanı ‘Bouquiniste Hermes’ için marka tescili istemesiyle başladı. Bunun üzerine Hermès’in Türkiye temsilciliği Türk Patent’e ardından da mahkemeye başvurarak sahafın ‘Hermes’ adını kullanmasını yasaklatmak istedi.

Konuyla ilgili davanın ilk duruşması geçen ay yapıldı. İkinci duruşmaysa 27 Mart’ta. Ancak Ümit Nar’ın Türk Patent’e yaptığı başvuru bugün reddedildi. Hukuksal girişimlerini devam ettireceğini söyleyen Nar markayı tescil ettireceğine inandığını söyledi.

‘Kültürel karakter üzerine tahakküm kurmaları çok yanlış’

Ümit Nar “Bana bu durum komik geliyor. İzmir’de şubesi olmayan, dünya çapında çok yüksek gelir kategorisindeki bir kesime hitap eden firmayla benim karıştırılma ihtimalim yok denecek kadar az. Bazı iletişim, çevre danışmanlığı, arkeoloji veya tercüme firmaları da aynı isme sahip. Ayrıca bunlar tescil edilmiş. Yani ya patent kurumu ya mahkeme bu firmaları haklı bulmuş. Ben de bu hukuki sürecin sonunda haklı bulunarak markamı tescil ettireceğime inanıyorum. Hermes dediğimiz karakter 5- 10 bin yıllık insanlık tarihine mal olmuş karakter. 150-200 yıllık bir firma, bu kültürel karakter üzerine tahakküm kurmaya çalışması çok yanlış. Ben biraz da bunu korumaya çalışıyorum, bunun için uğraşıyorum” diyor.

Koca Hermes’in yaptığına bak, sahafla uğraşıyor!Koca Hermes’in yaptığına bak, sahafla uğraşıyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.