Hiranur davasında kadınlara bağırdı, sanıkları savundu: Bu kadar cesur olmamalılar

Hiranur Vakfı kurucusu Gümüşel'in kızını 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridiyle 'evlendirmesi' hakkındaki dava yine ertelendi. Duruşma sonrası açıklama yapan UCİM'e bağıran bir kişi "Öğretmeniyle evlenen çocuklar var" dedi. UCİM Başkanı Özkan yaşananları 10Haber'e anlattı.

Gündem 10 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken, 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile evlendirdi. Aynı zamanda hocası olan Kadir İstekli tarafından çocukluğundan bu yana cinsel istismara maruz bırakıldığını belirten H.K.G. ise şikayetçi oldu. Bunun ardından açılan soruşturmada detaylar da ortaya çıktı ve H.K.G. ile Kadir İstekli arasındaki olaylara ilişkin ses kaydı da dosyaya girdi. O kayıtta, Kadir İstekli’nin H.K.G.’nin söylediği her şeyi onayladığı ve bu evliliğin yaşandığını kabul ediyordu. Ancak sonra bunun yalan olduğunu söylese de Kadir İstekli ile Yusuf Ziya Gümüşel tutuklandı. Öte yandan H.K.G.’nin cinsel istismara uğradığı yıllarda hastaneye gittiği burada doktorun çocuk evliliğinden şüphelendiği için kemik testi istediği de ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte kemik yaşı testi için H.K.G.’nin yerine başka bir kadının teste girdiği de yine iddianamede yer aldı ve bununla ilgili ayrı bir dava daha açıldı.

Bugün davanın karar çıkması beklenen duruşması yine ertelendi. 23 Ekim’e ertelenen dava sonrası çocuk hakkı savunucuları açıklama yaptı. Bunlardan biri de Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan’dı. UCİM adına açıklama yapılırken Yusuf Ziya Gümüşel destekçilerinden bir kişi konuşmayı kesti. “Bu dava öğretmeniyle evlen genç bir kızın davasıdır” diyen kişi, “Ben Bartınlıyım, çocuğum 6 yaşındayken Kuran kursuna verdim, Kuran’a geçtiği için gelinlik giydirdik, bu gelinlik hikayesi tamamen buradandır. Toplumumuz tarafından bilinen ve yapılan bir şeydir. Çocuk büyümüş 18 yaşına gelmiş aynı hoca ile evlenme durumu olmuş. Neticesinde öğretmeniyle evlenen çocuklar var. Bu dava o” dedi ve hem dinleyici kadınlar hem de Saadet Özkan tepki gösterdi.

‘Devam edeceğiz, orada olacağız’

10Haber’e konuşan Saadet Özkan, açıklamayı provoke etmeye çalışan kişinin kim olduğunu öğrenemediklerini ancak bu kişiyi mahkeme salonunda da gören olmadığını belirtti. Provoke etmeye çalışanı kameraların önüne çağırdığını söyleyen Özkan, ismini ve kim olduğunu açıklayarak konuşmasını istediğini belirtti. Ancak Özkan’ın bu çağrısını dinlemeyen sanık taraftarı gözlerden uzaklaştı.

Birçok derneğin davayı izlemeye geldiğini ve açıklama yaptığını hatırlatan Özkan, davada gizlilik kararı olduğu için dosyaya dair bir açıklama yapamadıklarını da belirtti. “Adaleti sabırla bekliyoruz. Bu kadar cesur olmamalılar, olamamalılar. Sonuçta burada 6 yaşında bir çocuğun hayatı söz konusu. Büyümüş, sesini çıkarmış ama birileri bu şekilde konuşabiliyor” dedi.

Daha önce böyle bir şey yaşamadıklarını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle noktaladı:

“O zaman çıkacak basının karşısına adını soyadını söyleyecek. Varsa bir iddiası çıkıp konuşacak. Biz 23 Ekim’de de orada olacağız. Tabii tansiyon yükseldi. Çok değişik bir ortamdı bir anda tellerin ardından gelip bariyerin olduğu yere bağırıyor. Ama biz de soğukkanlı kaldık. Daha önce karşılaşmadığımız bir durumdu. Gerekli cevabı verdik. Devam edeceğiz, orada olacağız. Birileri konuşma yaparken araya girmeyeceksin. Neye mensupsan, kimsen çıkacaksın konuşmanı yapacaksın. Provoke ederek bir konuşma olmaz ve biz davanın içeriğinden konuşamıyoruz zaten. Kimdir, nedir bilmiyoruz”

H.K.G.’nin ağabeyinin videosu çıktı: Çoklu evlilik sapıklık değil, ezberlenen yaştan önce evlenmek cinsel istismar değilH.K.G.’nin ağabeyinin videosu çıktı: Çoklu evlilik sapıklık değil, ezberlenen yaştan önce evlenmek cinsel istismar değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.