Hollandalı uyuşturucu baronunun Türkiye ayağına operasyon: Kod adı Godfather

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers'ın Türkiye'de bağlantılı olduğu zehir tacirlerine yapılan operasyonlarda yakalanan 51 şüpheli hakkında 82 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Gündem 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Hollanda’da Amsterdam Bölge Savcılığınca geçen yıllarda başlatılan Cherokee adlı soruşturmada kokain ticareti yapan ve kara para aklayan suçlulara kapsamlı bir operasyon yapıldı.

Belçika’nın Anvers kentinde bir depoda 4 ton 200 kilo kokain ele geçirildi. Dünya çapında iletişim hizmeti sağlayan Sky-ECC şirketine ait bir şifreli program kullanan suç çetesi için Fransa, Belçika ve Hollanda makamları ‘Joint Investigation Team’ adlı bir soruşturma ekibi kurdu.

Ekip mesajların çözümünü sağladı. Sevkiyatı yönetenlerden UHN02G adlı kullanıcının Joseph Johannes Leijdekkers olduğu ortaya çıktı. ”El Presidente Antwerp, Bolle Jos, Holly” gibi takma isimler kullanan kişinin adı buydu.

Hollanda Kralı Alexander’i dahi tehdit etmekten çekinmeyen uyuşturucu baronu Leijdekkers şiddet ve cinayetle de suçlanıyor. Yeraltı dünyasıyla bağı olduğu belirtilen Fas kökenli Naima Jillal adlı kadının Amsterdam’da 20 Ekim 2019’da ortadan kaybolmasından da Leijdekkers sorumlu tutuluyor.

Kriptolu telefon yazışmaları ve fotoğrafların içerikleri incelendiğinde Güney Amerika’dan temin edilen kokain ve metamfetaminin bir kısmının deniz yoluyla Avrupa’da en çok Hollanda’ya ulaştırıldığı, deniz aşırı sevkiyatın ise Türkiye’den yönetildiği belirlendi.

Sabah’tan Halit Turhan’ın haberine göre Leijdekkers’ın bir dönem Türkiye’de olduğunun belirlenmesi üzerine soruşturma Türkiye’ye bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü Aralık 2022’de soruşturma başlattı.

Kod adı Godfather

10 milyon dolarlık uyuşturucu ticaretini yönettiği iddia edilen kartelin ikinci adamı ve Leijdekkers’in ortağı olduğu belirtilen “Balina” lakaplı İsaac Bignan’ın ve örgütün silahlı kanadının sorumlusu Jurean Anthony Finix’in de aralarında olduğu 51 kişiden 35’i yakalandı.

Leijdekkers ve diğer örgüt üyelerine ait 36 adet taşınmaz, 99,9 kilogram altın, 2 adet motorlu araç, 5 milyon 785 bin euro, 1 milyon 733 bin ABD doları, 65 milyon 725 bin Türk lirası ve şüphelilerin hissedar oldukları beş şirketin ortaklık payları dahil nakit olarak yaklaşık 1,1 milyar TL’lik mal varlığı değerine elkondu.
13 Haziran’daki operasyonda hedeflerden biri de çetenin Türkiye ayağını yöneten Abdullah Alp Üstün oldu.

Bodrum’da bir villaya yapılan baskında Üstün yakalandı, Leijdekkers bulunamadı. İki ismin birlikte kullandığı İstanbul Mecidiyeköy’deki gökdelende arama yapıldı, çok sayıda telefon bulundu.

Şifreleri kırılan telefonlara yüklü Signal, Threema, Black isimli uygulamaların dökümü yapıldı, 652 sayfalık rapor hazırlandı.

İstanbul'da yakalanan üçüncü uyuşturucu baron Petrak olduİstanbul’da yakalanan üçüncü uyuşturucu baron Petrak oldu

Kırmızı bültenle aranan baron Marmaris’te tatil yapmış: ‘Nasıl ikamet izni alıyor’Kırmızı bültenle aranan baron Marmaris’te tatil yapmış: ‘Nasıl ikamet izni alıyor’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.