İstanbul’da yakalanan üçüncü uyuşturucu baron Petrak oldu

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hırvat uyuşturucu baronu Petrak’ın İstanbul’da yakalandığını duyurdu. Petrak, yürütülen başka bir uyuşturucu operasyonu nedeniyle 'Kırmızı Bülten'le aranırken yerel kaynaklar tarafından Türkiye’de olduğu iddia ediliyordu.

Gündem 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İçişleri Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul Emniyeti’ne bağlı ekiplerin ‘Kafes-2’ ismini verdikleri operasyonda Hırvatistanlı uyuşturucu baronu Nenad Petrak’ı yakaladığını duyurdu. Bu ay yakalanan diğer baronlar gibi Petrak da İstanbul’da yaşıyordu. 

Ağustos 2023’te Europol, Adriatik Denizi’ndeki bir yelkenliye yaptığı operasyonda 700 kilo kokain yakalamıştı. Operasyonun kod adı “Adriatica,” yakalananlardan bazıları Hırvat’tı.

Ardından Ekim 2023’te bir cinayetin azmettiricisi oldukları iddiasıyla aranan şüpheliler için Hırvatistan’ın Split kentinde polis harekete geçti. Hedefte Split sokaklarında bağlantıları olan Zagrebli işadamı Nenad Petrak ve adamları vardı. 

Yerel kaynaklar Petrak’ın bir süredir Türkiye’de olduğunu belirtirken kartelin kokainden esrara tonlarca farklı uyuşturucu türünü Latin Amerika’dan Avrupa’ya getirdiği biliniyordu.

Petrak Hırvatistan Yolsuzluk ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin (USKOK) raporuna göre dokuz kadar ülkede çok sayıda insanı kendi suç örgütüne bağlayan bir uyuşturucu baronu olarak aranıyordu.

Bölgesel raporlar kartelin Avrupa’nın birçok ülkesinde aktif olduğunu gösteriyor. Fakat Petrak’ın karteli yalnız değil… 

Türkiye’de son 18 günde ikisi Balkan menşeili üç uyuşturucu karteli lideri yapılan operasyonlarda yakalandı. Üçü de İstanbul’daydı. 

Zaten Bakan Yerlikaya da Petrak’ın yakalandığı operasyonun ‘Kafes-2’ olarak adlandırıldığını duyurdu. İlki, Avustralya’da uyuşturucu kaçakçılığından aranan Comanchero kartelinin lideri Hakan Ayık’ın da  aralarında olduğu uluslararası seviyede aranan 39 şüphelinin yakalandığı operasyondu. 

Ardından yapılan operasyon ise Arnavutluk merkezli uyuşturucu kartelineydi. Kompanio Bello’nun lideri Dritan Rexhepi İstanbul’daki lüks evinde yakalandı.

Rexhepi için daha önce Avrupa’da 10 ülkede eşzamanlı operasyon yapılmıştı. Rexhepi’nin profili birçok uyuşturucu baronundan ilginç. Geçen hafta hakkında yazdığımız portreyi buradan okuyabilirsiniz: 

Avrupa’nın en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri daha İstanbul’da yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.