Avrupa’nın en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri daha İstanbul’da yakalandı

Arnavutluk’un en büyük uyuşturucu kartellerinden Kompanio Bello’nun lideri Rexhepi, İstanbul’da yakalandı. El Chapo’dan daha fazla hapishaneden kaçan, uyuşturucuyu muz sevkiyatıyla Avrupa'ya geçiren Rexhepi, defalarca 'muz kutusunda uyuşturucu yakalanan Ambarlı Limanı'nın dibinde yaşıyormuş.

Gündem 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Arnavutluk’un en büyük uyuşturucu kartellerinden Kompanio Bello’nun lideri Dritan Rexhepi İstanbul’da yakalandı. El Chapo’dan daha çok kez hapishaneden kaçan Rexhepi’nin karteli için Europol 10 ülkede eş zamanlı operasyon düzenlemişti. İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Dritan Rexhepi İstanbul’da, kokainli muz sevkiyatlarında sıkça adı geçen Ambarlı limanı yakınlarındaki villasında yakalandı.

Operasyon hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Aziz Milletimizin bilmesini isterim ki; Ülkemizi ulusal ve uluslararası organize suç örgütlerinden, zehir tacirlerinden temizlemeye kararlıyız.” Rexhepi’nin Benjamin Omar Perez Garcia adına düzenlenmiş Kolombiya pasaportuyla Türkiye’ye girdiği belirtilti. 

Dritan Rexhepi

Sahte isim Rexhepi’nin ilk defa kullandığı bir şey değildi. Daha önce de Lulzim Murataj adını kullanıyordu. Yeraltında dünyasında ün kazanmasında defalarca hapishaneden kaçıp karteli yönetebiliyor olmasının büyük etkisi vardı. Açık kaynaklı haberlere göre Rexhepi ünlü uyuşturucu baronu El Chapo’dan daha çok defa hapishaneden kaçmıştı. 

40’lı yaşlarının başında olan Dritan Rexhepi daha önce Avrupa’da üç ülkede tutuklandı, fakat hepsinden firar etmeyi başardı. 

İlk kez 2006’da Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki bir hapishaneden kaçtı. 2008’de İtalya’nın Pavia kentindeki yüksek güvenlikli bir hapishaneden, 2011’de İspanya’nın Barselona kentinde bir bankayı soyduğu için tutuklu bulunduğu hapishaneden ve tekrar yakalanıp Belçika’da iade edildikten sonra tutuklu kaldığı hapishanesinden firar etti. 

2014’te Ekvator’da ortaya çıktı. Başkent Quito’da 278 kilogram kokainin ele geçirildiği bir polis baskınının parçası olarak tutuklandı ve 14 yıl hapis cezası aldı. Fakat Rexhepi karteli hapishaneden yönetmeye devam etti. Arşiv kayıtlarına göre çete üyeleri Ekvator hapishaneleri rahatlıkla hareket edebiliyor. Hatta Rexhepi hapishane hücresinden gazetecilere röportaj bile vermişti. O röportajda uyuşturucu işine girmesini “Arnavutluk’ta ömür boyu hapis cezasına yol açacak haksız ve çürümüş bir sisteme teslim olmak ya da hayatımla başka bir şey yapmak için bir şans aramak için iki seçeneğim vardı. Bu yüzden uyuşturucu kaçakçılığına girdim” demişti. 

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Rexhepi hakkında Arnavutluk iade talebinde bulundu. Fakat bu talep incelenemedi. 

Rexhepi, karteli cezaevi hücresinden rahatlıkla yönetiyordu. Europol’ün 2020’de 10 ülkede kartele düzenlediği operasyonda 20’den fazla kişi tutuklandı. Baskınlarda yaklaşık dört ton kokain ve 5,5 milyon Euro’nun üzerinde nakit ele geçirildi.

Europol tarafından yapılan açıklamada Kompanio Bello kartelinin ‘sofistike’ yöntemlerle uyuşturucu sevkiyatı yapıp havale yöntemiyle para transferi gerçekleştirdikleri belirtildi. Açıklamada ayrıca kartelin gizli mesajlaşma uygulaması kullandığı da aktarıldı. Floransa Savcılığı’nın dinlemelerden elde ettiği kayıtlarda da Rexhepi’in sevkiyatlardan haberdar edildiği tespit edildi

Operasyonda tutuklananlardan biri de kartelin üyelerinden Eldi Dizdari’ydi. Dizdari, Ekvator’dan muz paketleriyle sevkiyat yapan Arber Çekaj’ın kuzeni. 

Arber Çekaj

Bu, kartelin uyuşturucu sevkiyatında kullandığı başka bir yöntemi ortaya çıkarmış oldu. Çekaj ilk kez 2009’da Ekvator’a gitmiş, orada muz ticareti yapmak için birçok şirket kurmuştu.

Araştırmalar Çekaj’ın 2015’ten yakalandığı 2018’e kadar 1,4 milyon dolar değerinde toplam 3 bin ton muzu Ekvator’dan Avrupa’ya gönderdiğini ortaya çıkardı. Çekaj’ın konteynerlerin hepsinde uyuşturucu taşıdığına dair kanıt yok, fakat 28 Şubat 2018’de Arnavutluk polisi Kolombiya’dan gelen muz gönderilerinden birinde 613 kilo kokain buldu. 

İstanbul’da yakalanan kartel lideri Dritan Rexhepi’nin olanlardan elbette haberi vardı. Ekvator kaynaklarına göre 2021’de cezaevinden çıkmış, sonra ortadan kaybolmuştu. Ta ki İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’nün 9 Kasım’da düzenlediği operasyona kadar. 

Türkiye’ye sahte Kolombiya pasaportuyla giriş yapan Rexhepi muz yüklü konteynerlerde uyuşturucu olduğu defalarca tespit edilen Ambarlı Limanı’na yakın, değeri 60-70 milyon TL olan lüks sitedeki villasında yakalandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.