Bir cephe de HSK’dan açıldı: Sinan Ateş soruşturmasına eli değen iki savcıya tenzili rütbe

4 bin 9 hakim ve savcının görev yeri değişti. Ateş soruşturmasında daha önce görevden alınan başsavcı vekili Durdu Özer kararnameyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı'na, Durmuş Ali Kaya da Çınar ilçesi savcılığına atandı.

Gündem 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2024 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’ni yayımladı. Kararnameyle 4 bin 9’u adli, 290’ı idari yargı olmak üzere toplam 4 bin 299 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

Aksaray, Bolu, Erzurum, Kırıkkale, Kırşehir, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Uşak, Bartın, Çankırı, Karabük, Kars, Kırklareli, Kilis, Nevşehir, Bayburt, Bitlis, Iğdır ve Tunceli olmak üzere 20 ile yeni başsavcı atandı.

Kararnamede son dönemde gündem olan isimler de var.

Sinan Ateş davasında görev almış bazı isimler artık Ankara Adliyesi’nde değil

Sinan Ateş cinayeti dosyasında kritik bilirkişi raporunu hazırladıktan sonra davadan alınan başsavcı vekili Durdu Özer tenzili rütbeyle (kişinin bulunduğu makamdan bir alt makama düşürülmesi) ‘düz savcı’ olarak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf) atandı.

Özer Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ı şüpheli olarak dosyaya eklemişti. Ayrıca, daha önce Ateş soruşturmasında görev alan Durmuş Ali Kaya da Ankara dışına, Diyarbakır Çınar ilçesi Savcılığı’na atandı. Böylelikle iki isim de Ankara Adliyesi’nden uzaklaştırılmış oldu.

Adliyede cephane sergileyen hakimin de yeri değişti

Yine İzmir Adliyesi’ndeki dinlenme odasında cephaneliğini sergilediği fotoğraflarla gündeme gelen İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Oktay Tabur da tenzili rütbe sayılacak bir atamayla artık Karşıyaka Hakimliği’nde görev yapacak.

Kırklareli’nde bungalovda hayatını kaybedenlerin aileleri mahkeme heyetinin değişmesini istemişti

Ayrıca Kırklareli’nde 5 Eylül 2023’te meydana gelen sel felaketinde bungalov işletmesi Sisli Vadi’de altı kişinin hayatını kaybettiği olayın soruşturmasını yapan savcı Muzaffer Lekesiz ve yargılamayı yapan mahkemenin üyesi olan eşi Merve Lekesiz Van Erciş’e atandı. Yargılama sürerken kentteki bazı hakim ve savcıların selden önce kaçak bungalovlarda bahar pikniği yaptığı ortaya çıkmıştı.

Olayda hayatını kaybedenlerin aileleri Lekesizlerin davadan alınması istemişti: “Burada haykırıyoruz, tarafsız olmayan savcı Muzaffer Lekesiz ve hukuksuz bir şekilde davamıza eli değen eşi Merve Lekesiz ve başsavcı Hazım Aslanca’yı 14 Şubat 2024 tarihinde gelip Sayın Bakanımıza dilekçe ile reddettiğimizi ve sebeplerini ve HSK müfettişi atamalarını istemiştik. 17 Şubat 2024 tarihinde HSK müfettişlerine ifade vermiştik. Savcı, başsavcı ve hakime hanımdan şikayetçi olduğumuzu, görevlilerini kötüye kullandıklarını sebepleri ile anlattık. Şimdi bugün 12 Haziran 2024 günü yine buradayız, bu sefer içeride değiliz dışarıdayız.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.