İBB Genel Sekreter yardımcısı duyurdu: Kemerburgaz’da yapılaşmaya açılmak istenen alana yargı engeli

Demirören Holding'in kredi borcu nedeniyle Ziraat Bankası'na devredilen Emlak GYO tarafından yapılaşmaya açılmak istenen Eyüpsultan'daki 26 futbol sahası büyüklüğündeki alana ilişkin proje iptal edildi. Projenin iptalini İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe duyurdu.

Gündem 10 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter yardımcısı Buğra Gökçe, Demirören Holding’in kredi borcu nedeniyle Ziraat Bankası’na devredilen ve Emlak GYO tarafından yapılaşmaya açılmak istenen Eyüpsultan’daki 26 futbol sahası büyüklüğündeki alana ilişkin projenin iptal edildiğini açıkladı.

İstanbul Kemerburgaz’daki önemli bir yeşil alan Demirören Holding’in kredi borcu nedeniyle Ziraat Bankası’na devredilmişti. Bu arazi Emlak GYO tarafından lüks konut projesi olarak kullanılmak istenmişti. Bu karara tepki gösteren vatandaşlar hem protesto etmiş hem de konuyu mahkemeye taşımışlardı.

Demirören, Ziraat Bankası'na kredi borcunun bir taksidini ödediDemirören, Ziraat Bankası’na kredi borcunun bir taksidini ödedi

‘Hidrolojik dengeyi olumsuz etkileyebilir’

Genel Sekreter Buğra Gökçe, mahkemenin bu projeyi iptal ettiğini duyurdu.

Gökçe, mahkemenin incelemesi sonucunda “Bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliklere sahip olması gerektiğini, bu alanın rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesinin bilimsel olarak mümkün olmadığını, yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı su seviyesinde azalmalar görülebileceğini, suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz etkileyebileceğini, alanın bir kısmının taşkın riski altında olduğunu ve rezerv yapı alanı ilanının taşkın ve benzeri afetler için risk oluşturacağını tespit ederek ilgili plan değişikliğini (yani arazinin rezerv yapı alanı yapılmasını) İPTAL ETMİŞTİR” dedi.

‘Emsal karar’

Gökçe ayrıca, “Bu emsal karar ile hem bölgenin ekolojik zenginliğini koruma yolunda önemli bir adım atmış olduk, hem de vatandaşlarımızı afet riski ile karşı karşıya bırakabilecek bir düzenlemenin hayata geçmesini engellemiş olduk. İstanbul’un güzelliklerini korumak için çalışan tüm arkadaşlarımızı ve hukukçuları tebrik ediyorum. İstanbullulara doğal varlıklarımızın rant uğruna yok edilmediği, doğal ve ekolojik zenginliğimizin korunduğu, herkesin temiz hava soluyabildiği güzel günler diliyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Demirören'in Kemer Country arazisine yapılan milyon dolarlık konutlar kapış kapış satılıyorDemirören’in Kemer Country arazisine yapılan milyon dolarlık konutlar kapış kapış satılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.