İbrahim Kaboğlu’ndan ‘30 milletvekili istifa’ çağrısı

TBMM Genel Kurulu’nda TİP Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu Anayasa krizinin olduğunu belirterek “30 milletvekili istifa etse Meclis ara seçime gitmek zorunda kalır, sorun halka götürülmüş olur” dedi.

Gündem 1 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Türkiye TBMM Genel Kurulu’nda Gezi Parkı davasından tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini konuşuyor.

Medyascope’dan Gülseven Özkan’in haberine göre TBMM’in Yargıtay kararını uygulayarak Anayasa’yı tanımadığını vurgulayan Anayasa Hukuku Araştırma Derneği (ANAYASA-DER) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu “Devlet eşittir Anayasal düzendir, ancak devletin sorgulandığı bir durumla karşılaşıyoruz. Bunun nedeni Anayasa’nın ihlal edilmesi” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yolunun açıldığını hatırlatan Prof. Kaboğlu süreci şöyle anlattı:

“AİHM’e başvuru olursa mahkeme AYM’ye başvuru yolunun etkili olup olmadığını sorgulayacak, buna karar verecek. AİHM’in vereceği karar Türkiye’yi yeni bir siyasi ve hukuki zemine taşıyacak. Bu durum Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini askıya alacak bir karara kadar gidebilir. Hem AYM hem AİHM başvuru metinlerinin kuşatıcı olması gerekiyor.”

’30 milletvekili istifa etse Meclis ara seçime gitmek zorunda kalır’

Prof. Dr. Kaboğlu Türkiye Barolar Birliği, meslek örgütleri ve odaları ile sendikaların bu konuya dikkat çekebileceğini, toplantılar, mitingler yapabileceğini, Anayasa’nın neden önemli olduğunu halka anlatabileceğini söyledi.

30 vekilin istifa etmesi durumunda Meclis’in ara seçime gitmek zorunda kalacağını söyleyen Prof. Kaboğlu “Siyasi açıdan da partiler Anayasal düzeni sorgulayan bu tutumu halka anlatmalı. Doğru bilgi vermeliler. Bu konuda Türkiye’nin her yerinden büyük mitingler yapılmalı. 30 milletvekili istifa etse Meclis ara seçime gitmek zorunda kalır. Bu durumda sorun halka götürülmüş olur” diye konuştu.

Konunun siyasi nitelik kazandığını savunan Prof. Dr. Kaboğlu hukuki sınırlar aşılmasına rağmen hukuk yolunun terk edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü, siyaset arenası karıştıCan Atalay’ın vekilliği düşürüldü, siyaset arenası karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.