İçişleri, MSB ve RTÜK Kayseri için devrede: Provokasyon var, 474 kişi gözaltında

Kayseri’deki olaylarla ilgili Bakan Yerlikaya 474 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Yerlikaya bu açıklamadan saatler önce de insan kaçakçılarına ve düzensiz göçmenlere yönelik operasyonu duyurdu. Kayseri’yle ilgili RTÜK ve MSB’den de açıklama var

Gündem 2 Temmuz 2024
Kayseri'yle ilgili İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve RTÜK'ten açıklama geldi.

Türkiye’de mülteciler ve göçmenlerle ilgili tartışmalar Suriye iç savaşının ardından gelen göç akınıyla başladı. Göç akını yıllarca sürdü ve artık Türkiye’de milyonlarca Suriyeli yaşıyor. Bunun yanı sıra Taliban’ın yeniden Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle Afgan mülteciler de Türkiye’ye akın etti. Muhalefet iktidarın göç politikasına yıllardır sert tepki gösteriyor. Muhtelif zamanlarda sokaklarda da göçmenlere yönelik tepkiler şiddet olaylarına varıyor. Son günlerde Kayseri’de bir Suriyelinin bir çocuğu taciz etmesi üzerine bu tepkiler doruğa ulaştı. Başta Kayseri olmak üzere birden fazla kentte mültecilerin yaşadığı yerlerde gösteriler yapıldı. Eş zamanlı olarak Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde Türk bayrakları yakıldı, Türk askeri protesto edildi. Tepkinin kaynağının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında son günlerde yaşanan sıcak mesajlaşma olduğu konuşuluyor.

Olaylarla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’den art arda açıklamalar geldi.

Erdoğan ile Özel 'Kayseri' polemiğinde... İkisi de birbirini sorumlu tuttuErdoğan ile Özel ‘Kayseri’ polemiğinde… İkisi de birbirini sorumlu tuttu

2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hemen hemen tüm adaylar Türkiye’deki mültecilerin evlerine dönmesiyle ilgili vaatler vermişti. Seçimlerin ardından göreve gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da hem denetimlerle düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi, hem de sınırdan girmeye çalışan düzensiz göçmenlerin engellenmesiyle ilgili sayısız operasyonu duyurdu. En yeni operasyon duyurusu ise Türkiye-Suriye hattında karşılıklı gerginlikler sürerken geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son bir haftada 149 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 2 bin 563 düzensiz göçmenin yakalandığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin 7/24 kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Hiçbir düzensizliğe müsaade etmediklerini, etmeyeceklerini kaydeden Yerlikaya “Provokatörlere izin vermedik, vermeyeceğiz. Milli menfaatlerimiz doğrultusunda, kamu düzeni ve güvenliğimizden asla taviz vermeden, insan haklarına, hukuka, medeniyet değerlerimize uygun olarak göç ile aralıksız mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.

Son bir haftadır süren “Kalkan-25” operasyonlarında göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere 100 operasyon yapıldığını anlatan Yerlikaya şu bilgileri verdi:

“Operasyonlarda 149 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 42’si tutuklandı. 21’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğerlerinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca 2 bin 563 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan düzensiz göçmenler il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Ülkemizin huzur ve güvenliği için göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin her an enselerindeyiz.”

474 kişi gözaltında

Yerlikaya bu açıklamadan saatler sonra “provokatif eylemler” sonrası 474 kişinin gözaltına alındığını, bunların 285’inin çeşitli suçlardan adli kaydı olduğunu duyurdu. Yerlikaya açıklamasına “Kıymetli Vatandaşlarım; provokasyonlara gelmeyelim. İtidalli davranalım. Hukuk dışı yollarla, insanlara, çevreye ve mallara zarar vererek suç işlemeyelim. Devletimiz güçlüdür. Devletimize ve Milletimize karşı bu komploları kuranlar hak ettikleri karşılığı göreceklerdir” sözlerini ekledi.

21 polis ve 1 itfaiye eri yaralandı

Öte yandan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek kentte yaşanan olaylarda 21 polis ve bir itfaiye erinin yaralandığını açıkladı.

Güler Kayseri’ye değindi, Suriye’yi es geçti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Bakanlık’ta gerçekleştirilen ve TSK komuta kademesinin, Bakan Yardımcılarının ve  birlik komutanlarının katıldığı video telekonferansta konuştu. Güler “Suriyeli sığınmacılar konusunda son dönemde oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ve artan gerilimler dikkatle izlenmektedir. Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren bazı unsurların kamu düzenini bozma girişimleri devletimizin tüm birimleriyle gösterdiği özverili çaba sayesinde başarısız kılınacaktır” dedi.

Güler’in Suriye’nin kuzeyinde yaşanan Türk bayraklarına saldırı ve Türk tırlarının yakılmasına değinmemesi dikkat çekti.

RTÜK’ten uyarı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de Türkiye’deki mültecilerle ilgili asılsız iddiaların yayıldığını, büyük bir bilgi kirliliğinin yaşandığı ortamda gerçek olayın seyrini maalesef kimsenin görmediğini söyledi. Şahin, “Medyamız bilinçli veya bilinçsiz olarak oluşan bilgi kirliliği ortamından uzak durmalı, kaynağı belirsiz bilgilere haber bültenlerinde yer vermemelidir” çağrısında bulundu:

“Kamuoyunun dikkatine! Kayseri ilimizde yaşanan münferit bir olay üzerinden yeni bir provokasyon girişimini ülke olarak dikkatle takip ediyoruz. Ülkemizde bulunan mültecilerle ilgili asılsız iddiaların yayıldığı, büyük bir bilgi kirliliğinin yaşandığı bir ortamda gerçek olayın seyrini maalesef çok kimse görmemektedir. Devletimizin yetkili birimleri anılan olaya ilişkin gerekli idari ve hukuki süreçleri titizlikle sürdürmektedir. İlgili mahkeme söz konusu olaya ilişkin yayın yasağı kararı almıştır. Konu hakkındaki çoğu sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilere itibar edilmemesi, yalnız ve yalnız yapılan resmî açıklamaların dikkate alınması gerekmektedir. Sosyal medyayı ustalıkla manipüle eden odakların oyununa gelmemek millet olarak faydamıza olacaktır.  Medyamız bilinçli veya bilinçsiz olarak oluşan bilgi kirliliği ortamından uzak durmalı, kaynağı belirsiz bilgilere haber bültenlerinde yer vermemelidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Tehlikeli tırmanma: Sanki bir düğmeye basıldı, Türkiye'de Suriyelilere linç ateşi yakıldı, Suriye'de Türk bayraklarına saldırı varTehlikeli tırmanma: Sanki bir düğmeye basıldı, Türkiye’de Suriyelilere linç ateşi yakıldı, Suriye’de Türk bayraklarına saldırı var

Kayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz olayına öfke, Suriyelilerin evlerini kundaklamaya dönüştüKayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz olayına öfke, Suriyelilerin evlerini kundaklamaya dönüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.