İki kişi sokak ortasında cereyana kapılıp ölmüştü: Google’ın yakaladığını ne şirket ne de belediye ‘gördü’

İzmir'de iki kişi sokak ortasında elektrik akımına kapılarak öldü, şirketle belediye birbirini suçladı. 31 kişi gözaltına alındı. Sorumlu henüz netleşmedi ama kabloları Google'da bile görülen son çalışmayı Gdz Elektrik'in yaptığı fotoğraflandı.

Gündem 16 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İki kişi burada öldü.

İzmir’in Alsancak ilçesinde vapur iskelesinin hemen karşısında yer alan Enver Dündar Başar Sokak’ta trafodan gelen elektrik kabloları yeterince derinden geçmiyor, yüzeye çok yakın duruyordu. İnsanlar aylardır elektrik kaçağı olduğuna dair ihbarlar yapıyor, ancak hiçbir önlem alınmıyordu.

Sonunda korkulan oldu, iki can gitti. 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve onu kurtarmak için yardıma koşan 44 yaşındaki arkadaşı İnanç Öktemay bu elektrik kaçağından dolayı sokak ortasında öldü. Peki suçlu kimdi?

Gdz Elektrik son açıklamasında genel olarak belediyeyi suçlamış, bilgi verilmeden, onay alınmadan yağmur suyu ızgaraları yapıldığını, bunun şebekeye zarar verdiğini ileri sürmüştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi de ilk raporunu bugün paylaştı ve elektrik şirketini suçladı. Bölgede kendilerinin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından bahsedilemeyeceğini savundu, vatandaşların Ocak 2024’ten bu yana iki defa arıza kaydı açtırdığını kaydetti.

Belediye ve şirket birbirini suçlarken olayla ilgili 34 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 31 kişi emniyete getirildi. Bu arada elektrik kaçağının olduğu bölgedeki son çalışmanın GDZ Elektrik AŞ tarafından yapıldığına ilişkin görüntü ve ilgili birimlerin WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı. Yazışmalarda elektrik biriminden görevlendirilen belediye çalışanının olayın olduğu yere gittiği, elektrik şirketi Gediz üniformalı çalışanın tamamının yüzeyde olduğu görülen boruya kaynak yaptığını fotoğrafla belirleyerek “TEDAŞ’tan kaynaklanıyor, bizimle alakası yok, burada çalışma yapıyorlar” dediği görüldü.

9 Ocak’ta olay yerinde kaynak yapan Gediz’in 13 Ocak’ta da sokağı asfaltladığı öğrenildi. İZSU ve Belediyenin hiçbir şirketinin 5 Ocak’tan sonra sokağa işlem yapmak için girmediği öğrenildi.

Bunlarla birlikte ölüm noktasındaki mazgalın bitişiğindeki elektrik kablosunun açıkta durduğu Google haritalarına bile yansımıştı. Sokağın üç ay öncesine ait görüntüde elektrik kablosunun açıkta durduğu görülüyordu.

Google’a yansıyan görüntü.

Bilirkişi ne demişti?

Bilirkişi ön raporunda bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu anlatılıyor.

Bunların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğine dikkat çekiliyor. Raporda ilgili yönetmeliğe göre derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulanıyor:

“Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik’in uygulamaları olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır.”

İzmir’de iki kişi sokakta elektrik akımına kapılarak ölmüştü: Gözaltılar artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.