İliç maden faciasında 15 bin sayfalık araştırma: Ceza sistemi güncellenmeli

TBMM İliç Komisyonu 13 Şubat'ta Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin çalışmalarını tamamladı ve rapor hazırlıklarına başladı.

Gündem 1 Ağustos 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasının ardından TBMM Genel Kurulu’nda tüm siyasi partilerin ortak kararıyla araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi.

İliç maden ocağında meydana gelen ve dokuz işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarını önleyecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üç aylık çalışmasını tamamladı. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu yapılan çalışmaları ve hazırlanmaya başlayan rapora ilişkin DHA’ya değerlendirdi. Uslu komisyonun tüm siyasi partilerin ortak kararıyla kurulduğunu ve 90 günlük anayasal çalışma sürecini tamamladığını belirterek “Bu süreç içinde gerekli çalışmalarımızı yaptık. Hem dinleme, hem araştırma, hem sahada inceleme çalışmalarımızı tamamladık. Şimdi raporu oluşturma bölümüne geçtik. 90 gün yoğun bir mesaide bulunduk. Bize bilgi vermek isteyen herkesle irtibat kurduk. Akıllarda, kafalarda herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde aslında çok geniş bir çerçevede dinleme ve inceleme yaptık. İliç ilçemize gittik, maden kazasının olduğu ocakta yerinde incelemeler yaptık. Türkiye’nin farklı noktalarında Balıkesir’de ve Uşak’ta altın madenlerinde incelemelerde bulunduk. Şu ana kadar 15 bin sayfayı geçen bir dokümantasyon oluştu” dedi.

Kazaya ilişkin hazırlanan raporun iki bölümden oluşacağını kaydeden Uslu ilk bölümde madenlerdeki mevcut durumu özetleyeceklerini vurguladı. Uslu “İkinci bölümde birkaç başlık olacak. Birincisi, altın madenciliği işletmeler için ön izin süreçleri, izin süreçleri ve beraberinde işletme süreçleri nasıl olmalıdır? Bu süreçler içerisinde nelere dikkat edilmelidir? Hangi hukuki düzenlemeler yapılarak bu süreç güçlendirilebilir? Bu süreç güvenilir hale getirilebilir? İkincisi tabii ki denetleme süreçleri. Madencilik ve altın madenciliği birden çok bakanlığı ve birden çok kurumu ilgilendiren bir konu. Bu bakanlıkların ve kurumların arasındaki koordinasyonun sağlanması için nasıl yeni bir yapı öngörülebilir, nasıl bir organizasyon şeması ortaya çıkarılabilir, denetlemelerde kim ne kadar daha etkin olmalıdır? Bu soruların cevaplarının da olduğu bir yeni denetleme sistemi ile ilgili fikirlerimiz var. Bunlar da inşallah raporumuzun o bölümünde yer alacak. Dünyadaki farklı altın madenlerin denetleme sistemlerinin de sigortalanması, denetlenmesi, sertifikasyonu sistemlerini inceledik. Onlardan da yola çıkarak, oradan da aldığımız donelerle yeni bir sistem nasıl kurgulanabilir? Daha güvenilir bir sistem nasıl kurgulanabilir? Denetleme ile ilgili hususlar da yer alacak” dedi.

Uslu şirketlere verilen maden izinlerinin ardından üretim aşaması, denetlenme aşaması ve çevresel etkilerin kamuoyuna daha şeffaf bir biçimde aktarılması yönündeki önerilerin de raporda yer alacağını ifade etti. Uslu “Raporumuz yasama organı tarafından, genel kurul tarafından yasaya çevrilebilir. Yürütme organı da bundan sonra yapacağı düzenlemelerde bizim raporumuzu altlık olarak kullanabilir. İzin süreçleri, denetleme süreçleri, çevresel etkilerle ilgili izlenme süreçleri, rehabilitasyon süreçleri, ceza ve müeyyide süreçleri ve eğitim. Hem madencilik öncesi eğitim, hem maden üretimi sırasındaki eğitim gibi alt başlıklarımız olacak” diye konuştu.

Bakanlıklara ceza uygulama yetkisi

Uslu raporda maden sahalarının rehabilitasyonuna ilişkin süreçlerin de yer alacağını belirterek “Mevcut yasalarımızda bunlar var. Hatta Balıkesir Maden Ocağı’na gittiğimizde orada posa alanında rehabilitasyonun yapıldığını, oranın meraya çevrildiğini de gördük. Yerinde rehabilite edilmiş çalışmaları da gördük. Ancak çevre hassasiyetimiz önemli bu konuda, onu ifade edeyim. Bu hassasiyete binaen biz bu rehabilitasyon süreçlerini nasıl hızlandırabiliriz, daha verimli hale nasıl getirebiliriz konusunda da çalışmaları yaptık. Bu konuda akademisyenleri, bilim dünyasını dinledik. Bu konuda ilgilileri dinledik. Dolayısıyla bunlardan elde ettiğimiz donelerle yeni bir sistem, mevcut sistemin güçlendirilmesi yönünde yeni bir teklifimiz de orada olacak. ‘Maden işlendikten kaç yıl sonra bölgede rehabilitasyon olacak’ sorusundan çok maden işletme çalışması devam ederken eş güdümlü olarak rehabilitasyonun sağlanması, bir taraftan madenin işlenmesi bir taraftan da rehabilitasyonun yapılmasını sağlayacak modellerin geliştirilmesi konusunda tavsiyelerimiz olacak” dedi.

Halihazırda mevzuatta bulunan ceza ve müeyyide sisteminin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Uslu “Cezaların artırılması, müeyyidelerin farklılaştırılması, farklı bakanlıklara kendi görev alanlarıyla ilgili yeni yetkilerin verilmesi ve yetkilere bağlı olarak da kendilerine müeyyide uygulama yetkilerinin verilmesi hususu önemli. Bu altın madenciliği konusu Türkiye’de oldukça yeni bir konu, 2001 yılında ilk altın madeni dökümü gerçekleşmiş. 20 yıllık bir geçmişi var. Özellikle son 10 yılda hızlı bir şekilde yükseliyor. Bu yeni sektörde yeni düzenlemelere ihtiyaç var. İşte onlardan bir tanesi de müeyyidelerle ilgili hususlar. Onlarla da ilgili tavsiyelerimiz olacak” diye konuştu.

İliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama dahaİliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama daha

İliç faciasından bir saat önce şirkete bu e-posta atıldı: Operasyonlar durmalıİliç faciasından bir saat önce şirkete bu e-posta atıldı: Operasyonlar durmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.