İliç’te cesedine ulaşılan işçiye yıllar önce gelen yorum: Asıl zindan Anagold Madeni’dir

İliç'te toprak altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Cenazesine ulaşılan kişinin de Adnan Keklik olduğu belirtildi. Adanan Keklik daha 42 yaşındaydı ve 5 yıl önceki paylaşımına bir arkadaşı 'Asıl zindan Anagold Madeni'dir' demişti.

Gündem 19 Nisan 2024
İliç'te toprak altında kalan Adnan Keklik'in cesedi 66 gün sonra ailesine teslim edildi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta 10 milyon tondan fazla siyanürlü toprak kaymış, dokuz işçi o toprağın altında kalmıştı. Maden, ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden Erzincan’da aktif fay hattı üstünde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede. Bu sebeple uzmanlar madende çevre felaketi olabileceği konusunda senelerdir uyarı yapıyordu. Ancak başvurular sonuçsuz kalmıştı. Korkulan başa geldi ve işçiler kaldıkları toprağın altından dahi çıkarılamadı.

Toprak altında kalan işçilerden Uğur Yıldız’ın cansız bedenine 53 gün sonra ulaşıldı. Bugün yani faciadan 66 gün sonra Adnan Keklik’in de cenazesine ulaşıldı.

Adnan Keklik kaza olduğunda daha 42 yaşındaydı, iki çocuğu vardı, evliydi ve 15 Ocak’ta doğum gününü kutlayanlara sosyal medyadan teşekkür ediyordu. Kendisinden iki yaş küçük olan kuzeni Fahrettin Keklik de iş arkadaşıydı. Onun da bakması gereken bir ailesi vardı ve hala cansız bedeni toprak altında.

Adnan Keklik kazaya dair son görüntülerde yer alan beyaz arabanın içindeydi. 16 yıldır çalıştığı ve kendisine mezar olan madenden kazandığıyla hem ailesine hem de bedensel engelli üç kardeşine bakıyordu. Sosyal medya hesabını da aktif kullanan Adnan Keklik burada arkadaşlarıyla konuşuyordu. Beş yıl önceki bir paylaşımında “Yaşamak direnmektir, ölmektir hem yaşamak. Yaşamak zindanlarda, inadına yaşamak” demişti. Bu paylaşımına daha önceki yıllarda mesai arkadaşı olan Ali Atiz yorum yapmıştı ve “Kardeşim en büyük zindan, çile, kula kul olmak; İliç’teki Anagold Madeni’dir ama Allah’ın adaleti öyle büyüktür ki ve analar öyle evlatlar doğurmuştur ki… Neyse sen anladın beni, saygılar” yazmıştı. Bu yorumu neden yaptığı, Anagold’da o dönem neler olduğu bilinmiyor ama çalışanların yıllar önce de sıkıntı yaşadıkları anlaşılıyor.

Şimdi Adnan Keklik doğduğu İliç’te defnedilecek. Liç yığını altındaki 7 arkadaşıysa hala ailesine ulaştırılamadı.

 

53 gün sonra: İliç’te toprağın altındaki işçilerden Uğur Yıldız’ın cansız bedenine ulaşıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.