İliç’te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı, kimliği henüz belirsiz

Erzincan-İliç’te meydana gelen maden faciası nedeniyle yaklaşık dört aydır toprak altında olan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı, ancak kimliği henüz açıklanmadı. Böylece cansız bedenine ulaşılan işçi sayısı beşe yükseldi.

Gündem 4 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta 10 milyon metreküpten fazla siyanürlü toprak kaymış, dokuz işçi o toprağın altında kalmıştı.

ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği altın madeni Erzincan’da aktif fay hattı üstünde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafedeydi. Bu sebeple uzmanlar madende çevre felaketi olabileceği konusunda senelerdir uyarı yapıyordu. Ancak başvurular sonuçsuz kalmıştı. Korkulan oldu ve işçiler kaldıkları toprağın altından 100 gündür çıkarılamadı. Soruşturmada şu ana kadar 13 kişi tutuklandı. Facianın ardından dünyadaki bilimsel çalışmalarda liç yığınlarının en fazla 150 metre yüksekliğe ulaştığı, ancak İliç’te kayan yığının 256 metre yükseklikle dünyadaki en yüksek liç sahası olduğu ortaya çıktı.

İliç maden faciasında 100 gün geride kaldı: Beş işçi hâlâ toprak altındaİliç maden faciasında 100 gün geride kaldı: Beş işçi hâlâ toprak altında

Toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekildiği belirtilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

Soruşturmada bu gelişmeler olurken ilk işçinin cenazesine 5 Nisan’da yani facianın 53. Gününde ulaşıldı. Cansız bedenine ulaşılan işçi 35 yaşındaki Uğur Yıldız’dı. Altı yıldır bu madende çalışıyordu. Facianın üstünden 66 gün geçtiğinde bu kez toprak altında ezilen bir araca ulaşıldı. Burada da Adnan Keklik isimli işçinin cenazesi bulundu. 4 Mayıs’ta ise Ramazan Çimen ve Kenan Öz’e ait cenazeler toprak altından çıkarıldı.

Toprak altında kalan işçiler

Toprak altındaki Şaban Yılmaz, Abdurrahman Şahin, Hüseyin Kara, Mehmet Kazar ve Fahrettin Keklik’i arama çalışmaları devam ederken bugün bir işçinin daha cenazesine ulaşıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Erzincan İliç’te yaşanan heyelan sonrası toprak altında kalan işçi kardeşlerimizden birinin daha cansız bedenine ulaştık. Acılı ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. Toprak altında kalan tüm işçilerimize ulaşana kadar yoğun çalışmamıza devam edeceğiz” dedi. Bayraktar işçinin kimliğini açıklamadı.

İliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama dahaİliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.