İliç’teki o madende yine toprak kaydı: ‘Kontrollü göçertme’ mi, yeni bir kaza mı?

Üç buçuk ay önce siyanürlü toprak kayması sonucu dokuz işçinin hayatını kaybettiği Çöpler Altın Madeni’nde yine toprak kayması oldu. Vali ‘kontrollüydü’ derken Bağımsız Maden İş Sendikası’na göre olan yeni bir kazaydı.

Gündem 27 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

13 Şubat 2024’te toprak kayması yaşanan Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde yeni bir toprak kayması yaşandı.

13 Şubat’taki toprak kaymasında dokuz işçi hayatını kaybetmiş, hacmi 10 milyon metreküp olarak hesaplanan bir kütlenin kaydığı belirtilmişti. Yeni toprak kaymasının da cesedine hala ulaşılamayan beş işçinin aranması çalışmaları sırasında olduğu öğrenildi.

İlçe Belediye Başkanı toprak kaymasının aynı bölgede olduğunu, ancak can kaybı yaşanmadığını duyurdu.

Vali: Alan boşaltılıp toprak indirildi

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu İliç’teki altın madeni ocağında kontrollü toprak indirme çalışması yapıldığını bildirdi.

Vali Aydoğdu sosyal medya hesabından “İliç maden ocağında JeoRadar uyarı grubundan yapılan uyarı neticesinde alan boşaltıldıktan sonra kontrollü şekilde toprak parçası indirilmiştir. Kontrollü yapılan toprak indirmesi sonrası çalışmalar kaldığı yerden devam etmektedir” açıklaması yaptı.

Toprak kaymasının ardından bölgede madencilik faaliyetlerini yürüten SSR Madencilik de “Toprak kayması 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kaymasıyla aynı sahada yaşanmıştır. Bu olay sonucunda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmamıştır” dedi.

Sendika: Tepeden kayma hissedilip alan boşaltıldı

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’nun açıklamalarına tepki göstererek kontrollü göçertme diye bir şey olmadığını savundu.

Aksu yaptığı sosyal medya paylaşımında “İliç’te kontrollü göçertme diye bir şey yok. Liç yığının üstünden eski konteyner bölgesinde yığın altındaki madencileri çıkarmaya çalışılırken tepeden kayma hareketliliği sezilip saha boşaltılıyor. Sevindirici olan tek şey şansa kimsenin burnunun kanamamış olması” ifadelerini kullandı.

Cezayirlioğlu: Valilik açıklaması doğru değil

Anagold’un altın madenine karşı yıllardır mücadele yürüten Sedat Cezayirlioğlu da yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Kayan kütleden bir parça koptu. Orası zaten sıkıntılı yer. Sağlam bir bölge değil. Belki ileride mevcut kütle de kayabilir. İş makinesi ve işçi toprak altında kalmadı. Valiliğin yaptığı açıklama kesinlikle doğru değil. Yıllardır söylediklerimiz gerçekleşiyor. Bölgenin üstünü boşaltmayı çalışıyorlar.”

İliç'te kapasite artış onayını Murat Kurum vermişİliç’te kapasite artış onayını Murat Kurum vermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.