Sevgililer Günü hediyesi: Hakan’a ikinci hayat eşinin böbreğiyle geldi

Diyarbakır’da 39 yaşındaki Sevcan Toparlı, böbrek yetmezliği hastası 16 yıllık eşi Hakan Toparlı’ya Sevgililer Günü'nde böbreğini bağışladı. Ameliyatın ardından Hakan Toparlı “Ondan bir şey eksilsin istemedim, ama o ısrar etti. Çok duygulandım” dedi.

Gündem 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sevcan Toparlı ve Hakan Toparlı

14 Şubat. Sevgililer Günü. Eşler, sevgililer birbirine armağan verdi dün yıllardır yaptıkları gibi. Sevdiklerini göstermek istediler sevdiklerine. Sevindirmek istediler.

Sevindi de armağan alanlar. Sevindiler kim bilir ne zamandır duymadıkları “seni seviyorum”u duyunca.

Ama biri herkesten farklı anlattı aldığı armağana ne kadar sevindiğini: “Duygularımı kelimelerle anlatamıyorum. Anlatılmaz. Kimseden istemeyelim, ben vereyim dedi. 14 Şubat’a denk gelmesi de çok ayrı bir anlam kattı. Sevinçliyim, duygularım daha nasıl ifade edilir, bilmiyorum…”

Daha nasıl anlatılır ki Sevgililer Günü’nde alınan armağanın sevinci. Demek ki böyle de sevinebiliyor insanlar, böyle sevindirilebiliyorlar.

Kim sevindirmiş Hakan Toparlı’yı böyle, anlatalım…

Diyarbakır’da yaşayan 40 yaşındaki aşçı Hakan Toparlı’ya bir süre önce böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Eşi Sevcan Toparlı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alınan ve yaklaşık bir yıldır nakil bekleyen Toparlı için donör olmak istedi. “Çıkmıyor uygun böbrek, görüyorsun, ben vereyim uyarsa, kimseden istemeyelim artık” dedi. Yapılan tahlillerin ardından böbreğin uygun olduğu belirlendi.

Ve çift birlikte ameliyata alındı. Sevcan Toparlı’nın bir böbreği eşine nakledildi. Toparlı çifti 14 Şubat’ta, Sevgililer Günü’nde de toparlandı iyice, konuşacak hale geldi ve konuştular. Sevinçlerini, birbirlerine olan sevgilerini anlattılar.

“Duygularımı kelimelerle anlatamıyorum. Bayağı sevinçliyiz, anlatılmaz. Yaklaşık bir yıldır bekliyordum nakli, geçen yıl ağırlaştım. Kontrollere gittiğimiz zaman eşim böbreğini vermek istediğini söyledi. Tahliller yapıldıktan sonra en uygun donör eşim çıktı. O da hiç kimseden istemeyerek kendisi vermek istedi. 14 Şubat’a denk gelmesi, çok ayrı bir anlam kattı. Biz 16 yıllık evliyiz, beş çocuğumuz var. Sevinçliyim, duygularım daha nasıl ifade edilir, bilmiyorum” dedi Hakan.

Gezi'nin olay müezzini organ nakli bekliyorGezi’nin olay müezzini organ nakli bekliyor

İnsanların organ nakli konusundan haberdar olmasını isteyen Sevcan Toparlı ise “Hiç düşünmeden ‘ben vereceğim’ dedim ve böyle gelişti. Eşimin yanında olmak, ona sevgimi daha iyi ifade etmek, onun her zaman yanında olduğumu göstermek istedim. Tabii ki seviyorum onu, sevdiğim için yaptım. Tarih olarak ayarlamadık ama demek öyle denk gelmiş. Çok güzel bir duygu. İnsanların organ bağışı konusunda daha bilinçli olmasını isterim. Organ bağışlanırsa insan hayatına tekrar devam edebiliyor. Biz ikinci hayatımıza başlayacağız artık. Mutluyum, çünkü eşim sağlığına kavuştu. Doktorlarımıza ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyoruz, çok ilgilendiler” dedi eşinin elini tutarken.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer ve Böbrek Nakli Sorumlusu Do. Dr. Murat Sermiş ve Toparlı çifti

Hayatımda bu kadar güzel sevgililer günü hediyesi görmedim

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer ve Böbrek Nakli Sorumlusu Do. Dr. Murat Sermiş de onlar kadar sevinçliydi: “Bugün 14 Şubat, son 24 saat içinde canlıdan bir karaciğer, iki böbrek nakli gerçekleştirdik. Özellikle bu böbrek nakillerinden biri, bizim için daha da bir anlam ifade etti. Sevcan Toparlı verici böbrek hastamız, eşine sevgililer günü hediyesi yaptı. Eşi Hakan Toparlı’ya böbreğini bağışladı. Bu bizim için gurur verici. Ben hayatımda bu kadar güzel ve anlamlı bir sevgililer günü hediyesi görmedim. Bu bizi çok mutlu etti. Hastalarımızın durumu iyi. Bu yıl yaptığımız sekizinci böbrek nakli oldu, karaciğerde de 21’inci naklimizi gerçekleştirdik. Yönetiminden hemşiresine, anestezisine kadar çok güçlü bir ekibimiz var. Ekibin böyle güçlü olması tabii bizi de onurlandırıyor, güçlendiriyor.”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl da emeği geçenlere teşekkür ederek “Karaciğer nakline 2023 yılında aktif olarak başladık. Başladığımızdan beri 21’inci karaciğer naklimizi, son 40 gün içinde de sekizinci böbrek naklimizi gerçekleştirdik. Hem de son 24 saat içinde bir karaciğer iki de böbrek nakli yaparak. Hocalarımız ciddi anlamda efor sarf etti. Hastalarımıza şifa diliyorum” dedi.

Yeni yıla zamana karşı yarışarak, organ nakli ameliyatıyla girdilerYeni yıla zamana karşı yarışarak, organ nakli ameliyatıyla girdiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.