Neuralink bir insana ilk kez beyin çipi taktı
Eylem Tok ve oğlunun ABD’deki ilk duruşmasında tutukluluklarının devamına karar verildi. Şüphelilerin iadesi için Bakan Tunç ‘uğraşıyoruz’ dedi ama Timur Cihantimur’un ABD vatandaşı olması işi karmaşıklaştırıyor. Anne oğul hapiste.
‘Sosyete yazar’ Eylem Tok ve ünlü cerrah Bülent Cihantimur’un 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur ehliyetsiz kullandığı araçla İstanbul Eyüpsultan’da 1 Mart’ta aracı bozulan bir gruba çarpmış ve Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olmuştu.
Kazanın ardından Eylem Tok oğlunu da alarak önce Mısır’a, ardından ABD’ye kaçmış, cinayet gibi kazaya dair adalet bekleyen toplumda infial yaratmıştı.
Dört gün önce ABD’de yakalanan anne-oğul dün hakim karşısına çıktı. Massachusetts eyaletindeki mahkeme önünde bir grup Türk vatandaşı da kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci’nin ailesine destek vermek amacıyla “Justice for Murat” (Murat için adalet) yazılı dövizler açtı.
Edinilen bilgilere göre annesi Eylem Tok’un ardından Timur Cihantimur’un davası da ertelendi, her ikisinin de tutukluluğuna devam kararı verildi. Timur Cihantimur mahkeme salonuna bej bir cezaevi kıyafetiyle geldi. Cihantimur’un Connecticut’ta çocuklar için rehabilitasyon cezaevinde kaldığı öğrenildi. Avukatları koşullarının çok kötü olduğunu belirterek serbest bırakılmasını talep etti. Mahkeme talebi reddederek bazı eksikliklerin de giderilmesi için duruşmayı 20 Haziran perşembe 15:30’a erteledi.
ABD mahkemesinin tutuklama kararında Cihantimur için “kasıtsız adam öldürme ve yaralama,” annesi Tok’un da “suçluyu koruma” suçlamalarıyla Türkiye’ye iadesinin istendiği kaydedilmişti.
Dosyaya ilişkin en büyük merak konusu şüphelilerin Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği ve iade gerçekleşecekse bunun ne zaman olacağı. Bu ise biraz karmaşık.
17 yaşındaki Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğu için Türkiye’ye iade edilemeyebileceği belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri arasında suçluların geri verilmesi ile ceza işlerinde karşılıklı yardım anlaşması bulunuyor. Bu anlaşmanın 4. maddesine göre taraflar vatandaşını iade etmeye zorlanamıyor. Ancak ABD yerinde gördüğü takdirde vatandaşı da olsa suçlunun iadesine karar verebiliyor. Bu durumda vatandaşı Cihantimur’un iadesinde son sözü ABD söyleyecek.
Oğlunu yurtdışına kaçıran anne Tok’la ilgili ise farklı bir durum daha var. Tok’un pasaport süresinin Kasım 2024’te dolacağı, iade sürecinin uzaması halinde “Seyahat belgesi geçersiz kişi” statüsüne düşeceği kaydedildi. Bu durumda anne Tok’un ABD tarafından deport (sınır dışı) edilebileceği savunuluyor.
Geçenlerde açıklama yapan Tok’un avukatı Brendan Kelley müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini savunarak Türk yasalarına göre bir ebeveyn tarafından işlendiğinde suçun cezasız kalabileceğini ve bu durumun ABD-Türkiye anlaşması uyarınca iadeye uygun olmayabileceğini iddia etmişti. Kelley “Müvekkilim iade edilmesi bile mümkün olmayan bir şey için gözaltında tutuluyor” demişti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ABD’deki duruşmanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ülkemize iade talebimiz kapsamında ABD’de yakalanarak gözaltına alınan, Boston’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan ve bugün ayrı ayrı hakim karşısına çıkarılan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Eylem Tok’un duruşması 27 Haziran’a, oğlu Timur Cihantimur’un duruşması 20 Haziran’a ertelenmiştir. Adaletin tecellisi için şüphelilerin ABD’den ülkemize iadeleri hakkında girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Anne-oğulun nasıl yakalandığına dair de farklı açıklamalar var. Posta Gazetesi dünkü haberinde şüphelilerin evlerine yemek getiren bir kuryenin dikkati ve ihbarı sayesinde yakalandığını ileri sürmüştü.
Aci ailesinin avukatı Burak Erden ise bu iddiaları yalanladı. Erden, Eylem Tok ve oğlunun polis takibi sonucunda yakalandığını açıkladı. Erden şüphelilerin yakalanmasının tüm ayrıntılarının polis tutanağında da olduğunu söyledi.