İnfaz görüntülerine rağmen mahkeme MİT’e sormuş: Bunlar terörist mi?

Gaziantep’te IŞİD terör örgütü yöneticilerinden üçünün yargılandığı davada, dava dosyasındaki infaz görüntülerine rağmen Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin MİT'e, "Irak Şam İslam Devleti adlı örgütün terör örgütü mü?" diye sorduğu ortaya çıktı. 

Gündem 8 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Aynı mahkeme, IŞİD’in infaz görüntülerinin de ortaya çıktığı eğitim kampında da bulunan Ahmet Güneş ve Ökkeş Durmaz’ın da ‘terör örgütü üyeliğinden’ yargılandığı dosya için ayrıca MİT’e “IŞİD terör örgütü mü” diye sordu.

ANKA’nın haberine göre IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde 103 yurttaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın dosyasına, firari sanık Ahmet Güneş hakkındaki belgeler de girdi. Güneş’in katliamdan 1,5 yıl önce Gaziantep’te IŞİD’in ‘Gaziantep emiri’ ve 10 Ekim katliamı organizatörü Yunus Durmaz’ın kardeşi Ökkeş Durmaz ve IŞİD üyesi Mustafa Delibaşlar ile birlikte yargılandığı dosyaya giren bu belgelerde, Güneş ile Durmaz’ın kontrolündeki manganın eğitim videoları ve PKK’lı olarak niteledikleri bir kişiyi infaz ettikleri anların görüntüleri bulunuyor.

Üç ismin terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı mahkeme, “Irak Şam İslam Devleti adlı örgütün terör örgütü olup olmadığı hususunun Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT müsteşarlığından ayrı ayrı sorulmasına” şeklinde bir ara karar almıştı.

Mahkemenin ara kararıyla ilgili olarak MİT’e 18 Haziran 2014 tarihinde resmi yazı gönderildi. O dönem Başbakanlığa bağlı olan MİT Müsteşarlığı da 30 Haziran 2014 tarihinde mahkemeye yanıt gönderdi. MİT Müsteşarı adına Hukuk Müşavirinin verdiği tek sayfalık yanıtta şöyle denildi:

“İlgili yazıya konu talebe ilişkin olarak müsteşarlığımız kayıtlarında yapılan inceleme neticesinde, bahse konu şahısların ülke içinde veya dışında herhangi bir terör örgütü mensupları listesinde adlarının geçip geçmediği hususunda bilgiye rastlanmamıştır”

MİT’in bu yazısının dava dosyasına girmesinin ardından Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi, üç sanıklı davada sanıkların tamamını tahliye etti. Tahliyenin ardından ise sanıklar firar ettiler ve bir daha kendilerine ulaşılamadı. Yargılama sonunda Mustafa Delibaşlar ve Ökkeş Durmaz beraat ederken, mahkeme Ahmet Güneş’e ise önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi, ancak yapılan indirimin ardından bu ceza 6 yıl 3 aya indirildi.

Gar Katliamı sanığına infaz görüntülerine rağmen tahliyeGar Katliamı sanığına infaz görüntülerine rağmen tahliye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.