İsmailağa’nın lideri defnedildi, yeni lider tartışmalarla ilan edildi

İsmailağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenazeden önce Cübbeli Ahmet, İbrahim Uslu'yu yeni şeyh ilan etti,İsmailağa ise Ahmet Fikri Doğan’ın yeni şeyh olduğunu duyurdu.

Gündem 24 Nisan 2024
Hasan Kılıç'ın cenaze namazından bir kare

İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda cemaat lideri Hasan Kılıç’ın önceki gün hayatını kaybettiği duyuruldu. Paylaşımda “Şeyhimiz Hasan Efendi Hazretlerimiz (Kuddise Sirruhû) rahmet-i Rahmân’a kavuşmuştur. Ümmet-i Muhammed’in başı sağ olsun” idendi.

“Hasan Efendi” olarak anılan Hasan Kılıç Haziran 2022’de böbrek rahatsızlığı nedeniyle 93 yaşında hayatını kaybeden cemaatin eski lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yerine geçmişti. Ustaosmanoğlu ile Kılıç aynı zamanda dünürdü.

Hayatını kaybeden Hasan Kılıç

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu cemaatin yeni liderinin babasının vasiyeti gereği Hasan Kılıç olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin 31 Mart yerel seçimlerindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum seçimden bir gün önce 30 martta Kılıç’ı ziyaret etmişti.

Kılıç’ın cenazesi dün Fatih Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı’daki Sakızağacı Mezarlığı’na defnedildi. Cemaatin önceki lideri Ustaosmanoğlu da buraya defnedilmişti. Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Kılıç’ın cenaze namazını İsmailağa Camii Emekli İmam Hatibi Fikri Doğan kıldırdı.

Kılıç’ın cenaze töreninde İsmailağa Cemaati’nin yeni lideri de açıklandı. Ahmet Fikri Doğan, cemaatin yeni şeyhi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıç’ın cenaze törenine katıldı.

Kadınlara ‘cenazeye gelmeyin’ uyarısı

Cenazeden önce cemaatin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada kadınların cenazeye katılmaması istendi. Açıklamada “Hanımların yoğunluktan dolayı yaşanabilecek olumsuzluklardan muhafaza gayesiyle cenazelere katılmamaları Mahmud Efendi Hazretlerimizin üzerinde önemle durduğu hususlardandır. Hanım kardeşlerimizin bu uyarıyı dikkate alarak cenazeye katılmamalarını rica ederiz” dendi.

İsmailağa Cemaati’nin yeni lideri Ahmet Fikri Doğan

Cemaatte yeniden liderlik tartışması

İsmailağa Cemaati son dönemde ‘liderlik’ tartışmalarıyla gündemdeydi. Cemaat en son kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile ilişkinin kesildiğini açıklamıştı.

27 Mart’ta cemaatin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Ahmet Mahmut Ünlü’nün “cemaatin mahremini ortaya saçtığı,” Hasan Kılıç’a “hürmetsizlik ettiği” ve cemaati dağıtmak için çalıştığı ifade edilmişti.

Cübbeli Ahmet ise buna karşılık olarak sosyal medyadan yaklaşık dört saatlik bir video yayınlayarak “Tarikat Hasan Efendi’nin tarikatı değildir ki beni ihraç etsin. Hasan Efendi nasıl Mahmud Efendi’nin müridiyse ben de Mahmud Efendi’nin müridiyim, mürit müridi nasıl ihraç edecek” demişti.

Cemaatin kendi içinde yeni bir lider seçeceği belirtilirken Cübbeli Ahmet Youtube hesabından bir video yayınladı.

“Merhûm Hasan Efendi Hocamızdan Sonra Mahmûd Efendi Hazretleri’nin Vekillerinin Emîri Olarak Kime Tâbi Oluyoruz?” başlığıyla yayınlanan videoda Cübbeli Ahmet Hoca İsmailağa Cemaati’nin yeni şeyhi olarak Denizli vekili İbrahim Uslu’yu ilan etti.

Hüseyin Avni, Mustafa Özşimşekler ve Emre Altınkum ile birlikte Cübbeli Ahmet Hoca “Onu başımıza emir seçtiğimize dair arzuhalde bulunduk. Kendisi istihare yaptı, bunun neticesinde kabul buyurdular” dedi.

İbrahim Uslu Kayseri’nin Yahyalı ilçesi Mustafabeyli köyünde 1940’ta dünyaya geldi. 1954 yılında Gönenli Mehmet Efendi ile tanıştı. 1957 senesine kadar emekli Binbaşı Tevfik Uysaler’den tefsir dersi aldı. Aynı yıl dönemin İsmailağa cemaatinin şeyhi Mahmut Ustaoğlu ile tanıştı ve İsmailağa cemaatine girdi. 23 Nisan 2024 günü de Cübbeli Ahmet cemaat lideri olarak İbrahim Uslu’yu desteklediklerini açıkladı.

Cübbeli Ahmet ve beraberindekilerin bu hamlesinin cemaati bölmek anlamına geldiği belirtiliyor. Cübbeli Ahmet Hoca akşam saatlerinde yaptığı paylaşımla Kılıç’ın cenazesine katıldığını da duyurdu. Cübbeli Ahmet paylaşımına fotoğrafta ekledi.

Cenaze namazının ardından İsmailağa Camii imamı Salih Topçu, “Hasan Kılıç’ın halifesi” olarak Fikri Doğan’ın tayin edildiğini açıkladı. Topçu, “Cemaatimiz üzerinde bazı hesaplar yapıldı. Hocalarımız şehit edildi ama cemaatimiz sükunetini hiçbir zaman kaybetmedi. Hasan Hoca Efendi’nin tensibiyle camiamızın başında Ahmet Fikri Doğan Hocamız olacaktır” diye konuştu. Doğan’ın şeyhliği cemaatin karar mercii olarak bilinen İsmailağa İstişare Heyeti’nce onaylanıyor.

Liderlik sorunu yeni değil

İsmailağa’da liderlik sorunu yeni değil, Mahmut Ustaosmanoğlu’ndan önce cemaatin şeyhi olan Ali Haydar Gürbüzler’in ölümünden sonra da başta Ali Haydar Gürbüzler ailesine mensup bazı kişiler ve hocalar Mahmut Ustaosmanoğlu’nun şeyhliğini kabul etmemişti. Hatta bu yüzden Mahmut Ustaosmanoğlu şeyh olduktan sonra cemaat liderliğini önceki şeyh Ali Haydar Gürbüzler’in şeyhliğini yürüttüğü İsmet Efendi Dergahı’nda değil İsmailağa Camisi’nde yapmıştı. Ancak Ustaosmanoğlu zaman içinde cemaat içinde liderliğini kabul ettirmişti.

İsmailağa’nın geçmişi

İsmailağa Cemaati Nakşibendi tarikatını temsil eden dini oluşumlardan biri.

Adını 56. Şeyhülislam İsmail Efendi tarafından İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çarşamba semtinde yaptırılan camiden alan cemaat Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından 1980’lerin başında kuruldu.

Ustaosmanoğlu’nun yıllarca imam-hatip olarak görev yaptığı cami cemaatin de merkezi. Caminin yanında ise İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı binası bulunuyor.

Menzil ve İsmailağa Cemaatlerindeki taht kavgası, Game of Thrones'u aratmıyorMenzil ve İsmailağa Cemaatlerindeki taht kavgası, Game of Thrones’u aratmıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.