İstanbul’da AVM ve orman kundaklama iddiası: Ağırlaştırılmış müebbet istendi

PKK’nın talimatıyla İstanbul alışveriş merkezlerinde ve ormanlarda yangın çıkarmaya çalıştıkları iddiasıyla 15 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede 12 sanık hakkında ayrı ayrı iki kez ağırlaştırılmış müebbet 47 yıla kadar hapis istendi.

Gündem 15 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

1 Ağustos 2023’te İstanbul’un dört farklı noktasında PKK talimatıyla yangın çıkarılmaya çalışıldığı iddiasıyla 15 sanık hakkında dava açıldı. Sanıklar devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, terör amacıyla orman yakma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirmesi, silahlı terör örgütüne üyelik ve mala zarar verme suçlarından yargılanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede PKK ve gençlik yapılanması Devrimci Gençlik Hareketi’nin (DGH) İstanbul yapılanması anlatıldı. Örgütün yayın organlarında Türkiye’nin farklı bölgelerinde orman yangınları çıkarılması talimatının verildiği belirtilen iddianamede yangınların ardından yakalanan bazı örgüt mensuplarının itirafları da yer aldı.

Bunlardan birinde Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının 2019’da yürüttüğü soruşturmada örgütün Suriye uzantısı PYD/YPG içinde faaliyet gösterirken yakalanan “Azad Dilan” kod adlı Barış Kargın “Toplantı bir saat sürdü. Bu şahıs bize ‘YPS’nin yeni bir döneme girdiğini, bu dönemde metropollere yönelik saldırılar olacağını, turizm hedef alınarak Türkiye ekonomisine darbe vurulmasının planlandığını, örgütün zor durumda olduğu bu zaman diliminde eylemselliği artırmak için bizlere büyük görevler düştüğünü, metropollerde YPS adına değil İntikam Fedai Hareketi (İFH) ve Anti Faşist Hareketi (AFH) adı altında eylemlerin yapılacağını’ söyledi” dedi.

Kargın toplantıda 14 örgüt mensubu daha olduğunu, diğerlerinin de kendisi gibi metropollere gönderileceğini tahmin ettiğini anlatarak görevlendirildiği İzmir’de turistlerin yoğun olduğu bölgeleri seçmesinin istendiğini söyledi.

İddianamede Bayrampaşa’daki bir alışveriş merkezinde şüpheli cisim patlaması meydana geldiğine ilişkin emniyete ihbarda bulunulması üzerine ekiplerin olay yerine gittiği, patlamayı gerçekleştiren sanık Sinan Aslan ve yaşı küçük D.B’nin yakalanması ve tespit edilen diğer sanıkların gözaltına alınmasıyla soruşturmaya başlandığı kaydedildi.

Esenler, Bayrampaşa, Sultangazi ve Şile’de yangın

İddianamede 1 Ağustos 2023’te Bayrampaşa’daki bir alışveriş merkezinde, 24 Haziran 2023’te Esenler Otogarı’nın etrafındaki otluk alan ile bir giyim mağazasında, 1 Ağustos 2023’te Şile’de ve Sultangazi Kent Ormanı’nda yangın çıkarılmaya çalışıldığının, bu yolla Türkiye’nin zarara uğratılmak istendiğinin tespit edildiği belirtildi.

Fransa’da yaşayan “Agit-Lejvan” kod adlı sanık Yusuf Sürer’in PKK/KCK adına eylem yapması için sanık Mehmet İhsan Güney’e para gönderdiği, Fethullah Arslan ve Güney’in de aldıkları talimatla birlikte hareket ettiği anlatılan iddianamede paraların sanıklar Özgür Günez ve Veysel Elboğa aracılığıyla sanık Serhat Doğan’a verildiği belirtildi.

Yoğurt kutuları ve kibritlerle bomba

İddianamede Doğan’ın da yaşı küçük çocuklara ve diğer sanıklara talimat vererek bomba yapımında kullanılacak maytap, kibrit ile küçük yoğurt kutuları gibi malzeme almalarını istediği, bunlar temin edildikten sonra sanık Yusuf Edis’in talimatıyla patlayıcı ve yanıcı madde düzenekleri oluşturulduğunun belirlendiği, Şirinevler’de örgütün Doğan için kiraladığı evde sanıkların bomba düzeneği hazırladığının tespit edildiği vurgulandı.

Sanık Alişan Bulut ifadesinde “Rodem” kod adlı sanık Serhat Doğan’ın kendisinden kuru otların olduğu boş arazilerin videosunu çekmesini istediğini, birkaç video çektiğini ancak bunu keşif amacıyla yapmadığını öne sürdü.

Doğan’ın Şirinevler’deki evinde boş alkol şişeleri, küçük yoğurt kutuları ve yüklü miktarda dolar gördüğünü kaydeden Bulut, sanıklar Yusuf Edis, Muhammet Yanıt ve Mehmet Emin Yıldırım’ın da bu evde yaşadığını anlattı.

Sanık Sinan Aslan da Doğan ve Edis’in alışveriş merkezindeki yangından bir hafta önce evde bomba düzeneği hazırladıklarına şahit olduğunu, Doğan’ın kendisine “Ateşin Çocukları İnisiyatifi” başlıklı video izlettiğini aktardı.

Aslan, Serhat Doğan’ın çocuk yaşta D.B. ile kendisine bir hafta arayla Esenler’deki ormanlık alan ve Bayrampaşa’daki bir AVM’de mağazaların önüne bırakmaları için çanta verdiğini, bu talimatları yerine getirdiklerini anlatarak şunları söyledi:

“‘Eve geldikten 10 saat sonra o kutular yanacak” dedi. Haberlerde bıraktığımız kutuların yandığını gördük. Pişman oldum. Ben Serhat Doğan tarafından kullanıldığımı düşünüyorum. Örgütle herhangi bir bağım yoktur.”

Sanık Doğan hakkındaki iddiaları reddetti

Sanıklara talimat verdiği söylenen Serhat Doğan ise kibrit, maytap ve yoğurt kutusu aldırdığı iddialarıyla patlayıcı düzeneği hazırladığı beyanlarının yalan olduğunu savundu.

D.B’ye aldırdığı yapıştırıcılarla sanık Yusuf Edis’in evdeki kibritleri kullanıp karton üzerine bir şeyler yaptığını iddia eden Doğan, diğer sanıkların iftira attığını, evdeki patlayıcı maddelerden haberi olmadığını söyledi.

Olayın yaşandığı gün sanıkların nerede olduğunu bilmediğini öne süren Doğan şunları kaydetti:

“Evde benim dikkatimi çeken tek şey kibrit kutularıydı. Kibrit kutuları dışında evde patlayıcı madde görmedim. Kibrit kutularının da neden evde olduğunu kimseye sormadım. Hiçbir zaman patlayıcı madde yapmadım. Bu konuda kimseden bir şey öğrenmediğim gibi kimse ile bir irtibatım da olmadı. Hiç kimseye eylem talimatı vermedim. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum.”

İddianamede sanıklar Serhat Doğan, Sinan Aslan, Yusuf Edis, Yusuf Sürer, Alişan Bulut, Fethullah Arslan, Mehmet Emin Yıldırım, Mehmet İhsan Güney, Mehmet Oktay Yılmaz, Muhammet Yanıt, Özgür Günez ve Veysel Elboğa hakkında devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, terör amacıyla orman yakma, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme, silahlı terör örgütüne üye olma ve mala zarar verme suçlarından ayrı ayrı ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 16,5’ar yıldan 47’şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Yaşları küçük D.B, Ç.K. ve B.S. hakkında ise aynı suçlardan 44,5’er yıldan 61,5’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

 

Köydeki gizem: 21 günde beş yangın çıktıKöydeki gizem: 21 günde beş yangın çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.