İstanbul’daki okullarda deprem hazırlığı ağır aksak: Veli, esnaf, çocuklar… Hepsi şikayetçi

İstanbul'daki deprem hazırlıkları kapsamında dönüşüme alınan okulların öğrencileri başka okullarda; inşaatlarsa hala bitmedi. Veliler inşaatın neden bitirilmediğini anlamakta zorlanıyor ve esnaf da işlerinin azalmasından şikayetçi.

Gündem 22 Nisan 2024
İki senedir inşaatı tamamlanmayan bir okul.

İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde merkez üssü Silivri olan 5.8 büyüklüğünde deprem yaşandı. Bu depremden sonra çok sayıda okulun boşaltılmasına karar verildi, riskli bulunan okullarda depreme yönelik güçlendirme veya yıkılarak yeniden yapım çalışması başlatıldı. İstanbul Valiliği 20 Şubat 2023 Pazartesi itibariyle riskli 93 okul ve eğitim kurumunun tahliye edileceğini duyurmuş, açıklamada söz konusu okullardaki öğrencilerin depreme karşı güvenli okullara nakledileceği belirtilmişti.

İstanbul Valiliği ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen çalışmaya göre İstanbul’daki okulların depreme karşı yapım ve güçlendirme çalışmalarına dair son durum raporu açıklanmış, yaklaşık iki ay önceki duyuruya göre İstanbul’daki okulların bin 428’i riskli bulunurken 148 okul boşaltılmıştı. Boşaltılan 148 okulda yeniden yapım ve güçlendirme çalışmalarının ağır aksak gitmesi velileri isyan ettirdi. Bu süreçte başka okullara sığınan 148 okulun öğrencileri adeta çile çekiyor. Öğrenci velileri çalışmaların ağır ilerlediğini iddia ederek şikayette bulundu.

İstanbul Valiliği ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen çalışmaya göre İstanbul’daki okulların depreme karşı yapım ve güçlendirme çalışmalarına dair son durum daha önce açıklanmıştı. Bu rapora göre İstanbul’daki okulların bin 428’i riskli bulunurken 148 okul boşaltıldı. 481 okul yıkılıp yeniden yapılırken 799’u ise güçlendirme yoluyla depreme dayanıklı hale getirildi. 148 okulda ise çalışmalar hala devam ediyor. Özellikle Eyüpsultan, Sultangazi ve Bayrampaşa’daki okulun velileri durumdan oldukça şikayetçi. Yurttaşlar okullardaki çalışmaların ağır gittiğini, sürecin kendileri ve çocukları için zor olduğunu ifade etti.

Velilerden Gökhan Karadeniz “Burası yıkılmadan önce Şehit Öğretmenler Okulu vardı. Burası çok dayanıksızdı. Veliler buranın yıkılmasını istedi. Vali, muhtar devreye girdi, belediye başkanları da devreye girdikten sonra yıkımı kararı verildi. İki sene önce yıkıma başlandı. Şu anda yapımı devam ediyor. Temelin atılmasını gördük, sağlam bir temel atıldı. Güzel bir bitim bekliyoruz, başka diyecek kelime bulamıyorum. Çocuklarımız var, bir an önce bitmesini istiyoruz” dedi.

Uzun süredir devam eden okul inşaatı hakkında konuşan Bayram Tunç da inşaatın iki yıldır sürdüğünü belirtti ve geçen yıl eylül ayında açılması gerekirken hala yetişmediğini söyledi. Bu yıl da okulun bitmeyeceğini düşündüklerini aktaran esnaf kendilerinin de okul olmadığı için zor durumda kaldığını söylüyor.

İnşaatın sokakta trafiğe sebep olduğunu dile getiren Rahşan Koç ise çocukları okula götürürken zorlandığını belirtiyor. Rahşan Koç da okulun bu yıl bitmeyeceğini düşünenlerden ve “Bu okulun öğrencileri başka okullarda öğrenim görüyor. Bir an önce bitsin ki şu trafik de rahatlar. Diğer kaldırımdan geçemiyoruz. Burada da yeni bir inşaat başlayacak. Çocukları okula getirip götürmek sorun oluyor. Çünkü sabah ve öğlen burası çok kalabalık oluyor” diyor.

Çalışma yapılmadığını söyleyen Cemal Erman “Buradaki okul inşaatını depreme dayanıklı değil diye yıktılar. Yaklaşık iki ay oldu yıkalı, sürekli toz yutuyoruz açıkçası. Mahalle sakinleri olarak biz rahatsızız. Cuma günü 9 günlük tatile çıktık ben tatilden geldim bu tarihe kadar hiçbir kazma vurulmamış, hiçbir işçi çalışmıyor. Kepçe falan hiçbir çalışma yok. İnşaat durmuş halde yani şu an. Vatandaş olarak, halk olarak ve esnaf arkadaşlarımız, yanımızda okul var öğrenciler falan sürekli toz yutuyoruz” sözleriyle zor durumda kaldıklarını anlatıyor.

Çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Zeki Kardeş isimli yurttaş “Arkada gördüğünüz boş arazi okuldu burası. Okulu komple boşalttılar yıkacağız diye burayı da depreme dayanıksız diye kaldırdılar. Başka okula verdiler öğrencileri taşımalı eğitim ile sonra güçlendirme yaptılar. Öğrenciler bir sene sonra buraya geri geldi. Akabinde de şu görmüş olduğunuz arazi büyük bir çukur. Aşağı yukarı beş, altı aydır çalışma adı altında hiçbir şey yapılmıyor burada. Daha yüzde birlik çalışma yapılmamış. Sadece yaptıkları bu toz, toprak ve pislik. Hafriyat kamyonları çıkıyor ve kardan çok zarar var şu anda. Yani buradan çok şikayetçiyiz. Bir an önce yapılması ve hızlandırılması lazım. Yeni eğitim öğretim yılına yetişmesi lazım. Bizim devletten talebimiz, beklentimiz, ricamız budur” diyor.

Suriye'de savaştan, Türkiye'de depremden kaçan genç kız İtalya'da rehin alındıSuriye’de savaştan, Türkiye’de depremden kaçan genç kız İtalya’da rehin alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.