İstanbul’dalar, ama sanki evde değil tabutta yaşıyorlar: Bir bina daha çatladı

İstanbul'da hemen her her hafta bir bina çöküyor ya da duvarlarında çatlaklar oluşuyor. Büyük deprem bekleyen kentte yaşanan olaylar tedirginlik yaratıyor. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Şentürk 10 binadan 7'sinin kalitesiz olduğunu söyledi.

Gündem 4 Temmuz 2024
Esenler'de çatlaklar oluşan binanın yanında inşaat var.

İstanbul Esenler’de, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde sekiz katlı bir binada gece saatlerinde büyük çatlaklar oluştu. Binanın yanında yapımı devam eden bir inşaat vardı. Çatlaklar aslında yeni değildi ama daha önceki hafif kırılmalar gece saatlerinde bir anda derinleşti ve paniğe neden oldu. Haber verilmesiyle olay yerinde gelen polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı, binada yaşayanlar tahliye edildi.

1988’de yapılan binanın son iki katı bina sakinlerinin iddiasına göre kaçaktı, sonradan eklenmişti. Bina sakinleri kentsel dönüşüme başvurduklarını, ancak kaçak katlar nedeniyle izin alamadıklarını söyledi. Esenler Belediyesi’yse yazılı bir açıklamayla üç gün süreyle ölçüm yapılacağını, bunun sonucuna göre de durumun netleşeceğini duyurdu. Binada yaşayan beş aile otele yerleştirildi. Bir aileyse akrabalarının yanına gitti.

Esenler’de boşaltılan binadaki çatlaklar.

Binada daha önce de çatlaklar olduğunu, ancak kat sahipleri anlaşamadığı için kentsel dönüşüme gidilemediğini söyleyen dükkan sahibi Ahmet Özcan “Biz 56-sene önce de mahkemelik olduk. Yan tarafın yapılmaması için engelledik. Abi bir yolunu bulmuş yapmış, tekrar kazmış. Daha önce de vardı çatlaklıklar. Ben binadaki kiracılara da söyledim. ‘Durumumuz yok’ dediler, öyle kaldık. Zaten binamız sekiz katlı. İki kat kaçak var. Son 2 katı kaçak. Zamanında eski belediyeler vermiş. Tarihini tam bilmiyorum, ben aldığımda vardı. Binadakilere de söyledim, hepsinin haberi var. Bina gece saat 11’de boşaltıldı, şu an boş. Devletimizden yardım bekliyoruz. Devletimizin buna bir el atması lazım” dedi.

Daire sakini Nazif Mendeş yan taraftaki inşaatla beraber çatlakların arttığını, iki kaçak katın ellerini bağladığını anlattı: “Eski dönemlerde işte her seçim döneminde bir kat atılıyordu. Şu an iki kaçak katımız var. Zaten elimizi kolumuzu bağlayan o. O yüzden kentsel dönüşüme gidemiyoruz. Kentsel dönüşüm merkezi o iki kat kaçağı çıkartın, paralarını ödeyin, öyle gelin diyorlar. Ama hepsi de maliyete bağlı tabii.”

Esenler’de çatlak nedeniyle mühürlenen bina.

Bu İstanbul’daki ilk panik değil. Daha önce de Bahçelievler ve Küçükçekmece’de evlerde kısmi yıkım ya da tamamen çökme meydana gelmişti. Bahçelievler’de 22 Haziran’da bir binanın merdivenleri çökmüştü. Birkaç hafta önce de Küçükçekmece’de bir apartman birdenbire yıkılmış, bir kişi ölmüştü. Sokaktakilerin kurtulması ise tamamen şans eseriydi. 27 Haziran’da da Bahçelievler’de yedi katlı bir bina çökmüştü, üç katı kaçaktı. Yine aynı ilçede akşam saatlerinde bu kez dört katlı binanın çatısında çökme oldu.

Kentsel dönüşüm uzmanı ve yüksek mühendis Cevdet Şentürk de 2000 yılı öncesindeki binaların büyük kısmı yıkanmayan deniz kumuyla, kalitesiz betonla yapıldığını hatırlatıyor: “İstanbul’da 60 bin ağır ve çok ağır hasarlı bina var. Altı milyon konutun olduğu İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları acilen arttırılmalı. 10 binadan 7’si 2000 yılı öncesinde, kalitesiz betonla ve yıkanmadan elenmeden deniz kumuyla yapılmış.”

İstanbul’da depreme gerek yok; bir çürük bina daha daha durduk yerde çöktü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.