İktidarın beş yıllık inadı bitti; İstanbul’a 2500 eTaksi geliyor

İstanbul'daki taksi sayısının yetersizliği dillere destan bir sorun. Ekrem İmamoğlu 2019'da seçildiğinden beri taksi sayısını arttırmak istiyor ama Ak Parti iktidarı buna izin vermiyordu. Dün açıklandı, Ulaştırma Bakanlığı bu kez artışa izin verecek.

Gündem 29 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

İstanbul’un dillere destan taksi sorunu bugün alınacak bir kararla bir ölçüde hafifleyebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehre 2500 yeni taksi lisansının daha verilmesini ama bu yeni taksilerin yoldan müşteri alan değil sadece bir cep telefonu uygulaması üzerinden çalışan taksiler olmasını öneriyor. Gelen haberlere bakılacak olursa Ulaştırma Bakanlığı da İstanbul’da taksi plakası sayısının artmasına koyduğu beş yıllık engeli kaldırmış durumda.

Yaklaşık 16 milyon nüfuslu İstanbul’da güzergâh seçen, müşteri almayı reddeden ya da turistlerden fazla ücret alan şoförler son yıllarda büyük şikayet konusu. 2023 yılında belediye taksiler hakkında yaklaşık 72 bin şikayet aldı. Taksi sahipleri ise ücretlerin düşük olmasından şikayetçi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019’da seçildiğinden bu yana taksi sayısını artırmaya çalıştı, ancak bu hamle hükümet tarafından defalarca reddedildi.

Bugün konunun çözümü için Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) bir kez daha toplanacak. Belediyenin planı İstanbul’a 2500 yeni taksi plakası için lisans vermek ve bu amaçla ihaleye çıkmak. Belediye bu yeni taksilerin, yolcular tarafından bir cep telefonu uygulamasıyla çağırılıp kullanılmasını da öngörüyor.

Toplantıdan bir gün önce Amerikan haber ajansı Bloomberg hükümetin İstanbul’da daha önce reddettiği taksi sorununda tutum değiştirdiğini yazdı. Bu plana göre hükümet taksi sayısını yüzde 73 oranında artırıp 31 bin 815’e yükseltecek. Ancak haberdeki bu sayı doğrulanmadı. Ama haber büyük ölçüde doğru çıktı, çünkü Ulaştırma Bakanlığı dün açıklama yaparak İBB’nin 2500 yeni plaka planına onay vereceğini duyurdu.

İmamoğlu: Yeni taksi sistemi için az kaldı

Dün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da çözüm için az kaldığını bildirmişti: ”İstanbul’daki taksi sorununun çözümünde önemli bir adım atıyoruz. Tüm paydaşlarla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda hem taksi sayısını arttırmaya hem de yeni taksi sistemini hayata geçirmeye az kaldı. Yarınki UKOME toplantısında tüm İstanbul için hayırlı kararlar çıkacağını ümit ediyorum.”

İBB’nin planı 2 bin 500 taksi

İBB İstanbul’daki her 500 kişiye bir taksi düşmesini hedefliyor. Projenin ismi de “Uygulama tabanlı taksi sistemi.”

Bu sistemle taksiler yalnızca elektronik ulaşım ve yönetim lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışacak. Yoldan değil sadece entegre taksi duraklarından yolcu alabilecekler. Farklı renklerdeki taksilerde tepe lambası olmayacak. Ama ayırt edici tasarıma sahip damalı T plakalı araçlar kullanılacak. Araçlarda güvenlik bölmeleri de olacak.

Bakan Uraloğlu: Planı destekleyeceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu UKOME toplantısında ‘Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’ni onaylayacaklarını bildirdi.

Uraloğlu şunları söyledi: “2 bin 500 araçla başlanacak yeni taksi sisteminin kurulmasına dair yarın yapılacak olan UKOME Toplantısı’nda gündemde yer alan teklife ilişkin olarak oy hakkı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kurumlar olarak uygun görüş vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Taksi sorununun çözümü adına attığımız bu adımın İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyoruz.”

Geceleri her 10 kadından kaçı taksiye binmeye korkuyor?Geceleri her 10 kadından kaçı taksiye binmeye korkuyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.