Kaçırılan Türk kaptanın kardeşi: 15 saat direnip gemiyi teslim etmediler

Yemen'in Aden şehri açıklarında kaçırılan “Central Park” isimli geminin Türk kaptanı Aydın Hasırcı’nın kardeşi Aydın Hasırcı 15 saat süren korku dolu anları anlattı. Hasırcı “Abim ve personelinin sağlık durumu gayet iyi” dedi.

Gündem 28 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Korku dolu bekleyiş sona erdi. Yemen’in Aden şehri açıklarında İsrail bağlantılı “Central Park” isimli geminin önceki gün akşam saatlerinde kimliği belirlenemeyen saldırganlarca ele geçirildiği bildirilmişti. Gemi 15 saat süren bekleyişin ardından Amerikan ve NATO donanmalarının yardımıyla gece yarısı kurtarıldı.

Geminin kaptanı Aydın Hasırcı ve dördüncü kaptan Okan Yüksel da mürettebatın geri kalanıyla birlikte kaçırılmıştı. Kardeşi İsmail Hasırcı Kaptan Aydın Hasırcı’nın sağlık durumuna ilişkin Facebook üzerinden açıklama yaptı.

İsmail Hasırcı da ağabey Aydın Hasırcı gibi gemi kaptanı. İsmail Hasırcı önceki gün öğleden sonra Midilli adası güneyinde batan “Raptor” isimli geminin kurtarma operasyonuna katılmıştı. Hasırcı kurtarma operasyonundan sonra ise Aydın Hasırcı’nın kaptanı olduğu geminin Aden körfezinde Husilerin saldırısına uğradığı haberini aldı.

Ağabeyiyle iletişim kuran İsmail Hasırcı son durumu şöyle anlattı: “Dışişleri Bakanlığı ve şirket yetkilileri ile yaptığım görüşmelerin ardından NATO kuvvetlerinin müdahalesi ile sabaha karşı kurtarıldıkları haberini aldım. Ağabeyimle yaptığım görüşmede kendisinin ve personelinin moral ve sağlık durumunun gayet iyi olduğunu, gemiyi teslim etmeyip yaklaşıķ 15 saat direndiklerini, böylece askeri güçlere zaman kazandırdıklarını öğrendim.”

10Haber’in ulaştığı kaptan Aydın Hasırcı’nın yeğeni Merve Kallenci, Hasırcı’dan haber aldığını ve ”tüm mürettebatın iyi olduğunu, geminin yoluna devam ettiğini” söyledi.

Gemiyi işleten şirketten açıklama

Yemen’in Aden şehri açıklarında kaçırılan “Central Park” isimli gemisini “Zodiac Maritime” isimli Monaco merkezli şirket işletiyor. Hindistan’dan yola çıkan tanker fosforik asit taşıyor. Zodiac Maritime şirketinden yapılan açıklamada saldırı “şüpheli bir korsanlık olayı” olarak nitelendirilmişti.

Geminin kaçırıldığı bölgeyi kontrol altında tutan İran destekli Yemen’deki Husiler İsrailli şirketlere ait gemileri hedef alma tehdidinde bulunmuştu.

Gece yarısı ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Aden Körfezi’nde ticari bir gemiyi ele geçirme girişiminde bulunan silahlı beş kişinin yakalandığını duyurdu. ABD Komutanlığı sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada “M/V Central Park” isimli ticari geminin Aden Körfezi’ndeki korsanlıkla mücadelede görevli güçlerinden yardım istediğini belirtti. ABD Donanmasına bağlı “USS Mason (DDG 87)” adlı destroyerin Central Park’ın yardım çağrısına yanıt verdiği ve geminin serbest bırakılmasını istediği aktarılan açıklamada bunun üzerine gemiye çıkmış silahlı beş kişinin küçük bir tekneyle kaçmaya çalıştığı anlatıldı.

Bu silahlı kişilerin USS Mason destroyerince yakalandığı anlatılan açıklamada Central Park gemisi ve mürettebatının güvende olduğuna işaret edildi. Yemen’de Husiler kontrolü altındaki bölgelerden 01.41 civarında USS Mason ve Central Park gemilerinin olduğu yöne iki balistik füze ateşlendiği duyurulan açıklamada balistik füzelerin gemilerden 10 mil uzaklıkta Aden Körfezi’ne düştüğü bilgisi paylaşıldı.

Gazze ateşi Aden'i de kavuruyor: Türk kaptanlı gemi kaçırıldıGazze ateşi Aden’i de kavuruyor: Türk kaptanlı gemi kaçırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.