‘Kafkametler’ gemisinin enkazı kaldırıldı; bulunan kemikler son umut artık

Kasım ayında Zonguldak açıklarında batan, beş kişinin hayatını kaybettiği, yedi kişinin ise hala kayıp olduğu Kafkametler'den 1421 ton enkaz çıkarıldı. Çalışmalar bitirildi, bulunan 64 kemik parçasından 20'sinin hayvan kemiği olduğu anlaşıldı.

Gündem 14 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kafkametler gemisinin enkazı. / Fotoğraf: DHA

Zonguldak’ın Ereğli kıyılarında karanlık bir kasım günü denizin derinliklerine gömülen Kafkametler gemisinin hikayesi 269 gün süren bir enkaz kaldırma çalışmasıyla sona erdi. Gemi dalgaların ve fırtınanın amansız öfkesine yenik düşmüş, 12 kişiden oluşan mürettebatıyla Karadeniz’in soğuk sularında kaybolmuştu.

19 Kasım 2023’te Rusya’nın Temryuk Limanı’ndan yola çıkan gemi yükünü güvenle taşıma umuduyla Ereğli açıklarına kadar ulaşmıştı. Ancak kader başka bir yol çizmişti ona. Fırtına patladığında askeri mendireğe çarparak sulara gömüldü. O andan itibaren gemi ve mürettebatla olan tüm iletişim kesildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AFAD, Sahil Güvenlik ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel birlikleri kaybolan denizcileri bulmak için seferber oldu. Ancak tüm çabalara rağmen, günler sonra sadece beş kişinin cansız bedenine ulaşılabildi. Geriye kalan yedi denizci, kaptan Cemal Turan ve diğerleri hâlâ kayıptı.

Aylar süren arama kurtarma çalışmaları denizin derinliklerindeki sırrı çözmeye yetmedi. Zonguldak Valiliği tarafından yapılan açıklamada 1421 tonluk enkazın kaldırıldığı bildirildi. Ancak denizin sırları tam olarak çözülememiş, çıkarılan enkazdan 64 kemik parçası bulunmuştu. Bunlardan yirmisinin hayvan kemiği olduğu tespit edilirken kalan 44 kemik parçasının incelenmesi devam ediyor.

Valilik enkaz kaldırma çalışmalarının sona erdiğini, denizin altındaki küçük sac parçalarının mendireğe zarar verebileceği için yerinde bırakıldığını duyurdu.

Kafkamet kurbanlarının denizde ve kıyıda aranması sürüyor hala. Kayıp denizcilerin akıbeti bilinmiyor, gemi enkazının kaldırılması ailelerin bekleyişine cevap olamadı. Zonguldak’ın soğuk suları ‘Kafkametler’ gemisinin ve kayıp denizcilerinin sırlarını saklamaya devam ediyor.

Kafkametler batığı... Yedi gemici 33 gündür aranıyorKafkametler batığı… Yedi gemici 33 gündür aranıyor

Kafkametler batığı görüntülendi, yedi denizci hâlâ kayıpKafkametler batığı görüntülendi, yedi denizci hâlâ kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.