Batan Kafkametler’i kamu değil özel şirket çıkaracak

Zonguldak’ta batan Kafkametler gemisindeki kayıp 12 kişilik mürettebattan yedi kişiyi arama çalışmasını özel şirket devraldı. Kayıp yakınları “Kayıplarımız bulana kadar buradayız. Bugüne kadarki aramalar yüzey olmuş" diye yakınıyor.

Gündem 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Zonguldak’ta 19 Kasım’daki fırtınada batan Kafkametler gemisinde kayıp mürettebattan kaptan Cemal Turan, 3’üncü Kaptan Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2’nci Makinist Göksel Özel, Usta Gemici Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar ve Yağcı Ömer Hebip’in bulunması çalışmaları 40’ıncı gününde.

Kayıp gemiciler için başlatılan arama çalışmaları için acil kurtarma gemisi Nene Hatun bölgeye sevk edilirken gemiciler için sahil güvenlik ve su altı arama ekiplerinin yoğun çalışması vardı. 

Denizcilerden Berke Çamurtaş’ın babası Güngör Çamurtaş yeni yıla da yakınlarını bekleyerek gireceklerini söyledi, “Her an ulaşacaklarmış gibi bir his var içimizde” diyerek çalışmalardan gelecek en ufak haberi beklediklerini belirtti. 

19 Kasım’da batan gemideki denizciler 22 Aralık’a kadar devlet imkanlarıyla aranırken 23 Aralık’tan itibaren arama çalışmaları bir özel şirkete devredildi. 

Güngör Çamurtaş arama çalışmalarının son bir haftadır ilerlediğini anlattı, “Geminin girilemeyen her yerine girdiler. En alt katta takıldılar. Aşağı indikçe iş zorlaşıyor. Biz aileler olarak bir şeyler yapılmaya başlandığı için memnunuz” dedi. 

Yetkililerin çalışmanın kısa süre sonra sonuca ulaşacağını söylediğini anlatan Çamurtaş “Yetkililer uzun süre yüzeysel bir arama yapmış. Şirket aramaya başlayınca çıktı zaten bu ortaya” diyerek kamu imkanlarının yeterince seferber edilmediğinden yakındı.

Ne olmuştu?

19 Kasım’da Zonguldak-Ereğli Limanı’nda batan Kafkametler gemisinin üçüncü kaptanı Berke Çamurtaş’ın ailesiyle son konuşmaları ortaya çıkmış, geminin batmasıyla ilgili ihmal iddiaları gündeme gelmişti.

Başlatılan arama çalışmalarında gemide çalışan beş kişinin cansız bedenine ulaşıldı, yedi kişiye ise ulaşılamadı. Ailelerin acı bekleyişi sürerken 10Haber’den Hazar Dost çalışmaları yerinden takip etti ve o güne kadar yapılan çalışmaları aşağıdaki haberde anlattı.

Karadeniz batan gemideki 7 kişiyi 26 gündür vermiyor, acılı aileler limana çadır kurdu bekliyorKaradeniz batan gemideki 7 kişiyi 26 gündür vermiyor, acılı aileler limana çadır kurdu bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.