Kamu bankasında kaybolan altınlar aranıyor: ‘Kasada duruyordu, yok olmuş’

Afyonkarahisar’da gurbetçi ailenin 2014 yılından bu yana biriktirdiği ve bir kamu bankasının kasasında muhafaza ettiği yaklaşık sekiz kilogram altın ortadan kayboldu.

Gündem 17 Ekim 2024

Belçika’da yaşayan R.Ö ile eşi Ü.Ö. 2014 yılından bu yana biriktirdikleri altınları güvenlik gerekçesiyle bir kamu bankasının Afyonkarahisar Bolvadin şubesinde kasada muhafaza ediyordu.

Aile bu süre zarfında tamamı faturalı 22 ayar bilezik ve Cumhuriyet altınları olmak üzere yaklaşık sekiz kilogram altın biriktirdi. Geçen 11 Ekim’de Bolvadin’e gelen ve şirketinin gerekli ödemesini yapmak için bankaya giden R.Ö. kasadan bir miktar altın alarak bozdurmak istedi.

Gerekli prosedürler sağlandıktan sonra kasa odasına inen ve ardından kasasını açan R.Ö. altınlarının yerinde olmadığını gördü.

Soruşturma başlatıldı

R.Ö. ardından soluğu avukatı Samet Özaydın’ın yanında aldı. R.Ö.’nün durumu anlatması üzerine Özaydın emniyete giderek müvekkili adına suç duyurusu yaptı. Banka şubesinde Polis Olay Yeri İnceleme ekipleri çalışma yaptı. Kasada aile üyeleriyle birlikte çok sayıda kişinin parmak izine rastlanınca olaya el koyan savcılık geniş çaplı soruşturma başlattı.

Ailenin avukatı Samet Özaydın müvekkili gelip olayı anlattığında önce inanamadığını, sonra ise gerekli hukuksal işlemleri başlattıklarını kaydetti:

”Müvekkilim ve eşinin birlikte müşterek bir şekilde 2014 yılından bu yana kullandıkları bir kasa mevcut. Bu kasa çok bilindik bir kamu bankasına ait. Bankada müvekkilime ait bazı altın mevduatları var. Kendisinin ve çocuklarının geleceği için biriktirdiği altınlar mevcut. Altınların mevcut durumda 7-8 kilogram gelen bir ağırlığı söz konusu. Güncel durumda da altının değeri 21 ile 25 milyon TL arasında ve altınların tamamı faturalı. Altınların tamamı yurtiçi ve yurt dışında bilindik kuyumculardan alınmış altınlar. Müvekkilim bu altınların tamamını güvenlik amacıyla bu kasada bulunduruyordu yaklaşık 10 yıldan bu yana. Bu süreç zarfında kasadan hiç altın alımı yapmamış ta ki 11 Ekim gününe kadar.

O gün müvekkilim kasanın açılmasını talep ediyor ve kasa açılıyor, ancak kasanın içi bomboş. Müvekkilim durumu görünce şok oluyor ve durumu banka yetkililerine bildiriyor, ancak şube tarafından herhangi bir aksiyon alınmıyor.

Ardından müvekkilim bizimle irtibata geçti, biz de şubeye gittik, gerçekten de şubedeki kasanın boş olduğunu gördük, herhangi bir altın yoktu, ben de bu durumu şubeye yetkililerine bildirmeme rağmen durum tutanak altına alınmadı. Biz de müvekkillerle mecburen emniyet nezdinde şikayetçi olduk, savcılık detaylı bir soruşturma başlattı. Kasada farklı parmak izleri mevcut, yine kasanın zamanında çilingir işlemi gördüğünü öğrendik.

Bu konuya ilişkin personel ve kasaya ilişkin kim varsa hepsinin çalıştığı ve bulunduğu durumlar araştırılacak. Soruşturma devam ediyor, bu olayın cezayı ve hukuki sürecinde muhakkak takipçisi olacağız.”

‘Burası bir devlet bankası’

Özaydın müvekkili ile birlikte yatırım yapmak isteyen diğer kişilerin bankalara güvenilir olduğu için başvurduğunu, ancak bu sorunun bütün güvenirliği sorgulattığını dile getirdi:

“Burası bir kamu bankası, insanlar buraya güveniyor, ellerinde avuçlarında ne varsa buraya yatırıyor. Geleceklerini güvence altına almak için buraya başvuruyorlar. Ancak sonuç bu noktaya geliyorsa güvenilirlik kesinlikle problem. Üstelik burası bir devlet bankası.”

Banka hafızasından sanat olur mu? Banka hafızasından sanat olur mu? 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.