Kana yüzde yüz zam yapıldığı iddia edildi, Kızılay yalanladı

Depremde çadır ve konserve gıda satması ile gündeme gelen Kızılay, 23 Mart itibarıyla 502 TL olan bir torba kanı 980 TL yaptı. CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Kızılay’ın yaptığı fiyat artışlarını eleştirdi. Kızılay’dan ise “Kızılay ya da herhangi bir kurum kan alıp satamaz” açıklaması geldi.

Gündem 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “155 yıllık devlet kurumu Kızılay halktan bedava aldığı kanı KDV’si sıfır ürün olarak hastanelere satıyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ‘SGK’ya verdiğimiz kandan zarar ediyoruz’ açıklamaları insan hayatına bakış açılarının ve Kızılay’ın kurumsal kimliğinden ne kadar uzaklaştığının kanıtıdır. Skandallarına yeni skandallar ekleyen Kızılay, kan saklama koşullarını bahane ederek yüzde yüze yakın bir zamla bir torba kanın fiyatını 502 TL’den 980’e çıkararak Sosyal Güvenlik Kurumu’na büyük bir maddi külfet yüklüyor. Bu durum kabul edilemez. Depremin açtığı yaralar henüz sarılamamışken yapılan bu hamle vicdansızlıktır” dedi.

İlgezdi, “Özel Hastanelerde tedavi gören hastalarımız, sağlık hizmetlerine ücretli erişebildiği için kanı da ücretli bir şekilde almış oluyorlar. Devlet hastanelerinde ise vatandaşın cebinden kan parası çıkmadığını iddia eden Kızılay bir şeyi atlıyor veya görmezden geliyor. 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı SGK’dan yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor. Devlet kurumları vatandaşın vergileriyle dönmüyor mu? Bunu sokaktan geçen bir çocuğa dahi sorsanız bilecekken Kızılay yetkilileri bunu bilmiyor mu? Kısacası Kızılay dolaylı yollardan da olsa kanın ücretini yine vatandaşın cebinden çıkarmanın yolunu bulmuş” dedi.

Kızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık'a istifa çağrılarını görüşecekKızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık’a istifa çağrılarını görüşecek

‘Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği giderler SGK tarafından karşılanıyor’

Kızılay ise sosyal medya hesabında “Tek soru, tek cevap. Kızılay kanlarımızı satıyor mu? Hayır.” notuyla yapılan paylaşım ile iddiaları yalanladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kan hiçbir şekilde ticarete konu edilemeyecek bir insan dokusudur. Kızılay ya da herhangi bir kurum kan alıp satamaz. Kızılay bağışlanan kanları laboratuvar testlerinden geçirip üç farklı bileşene ayırarak ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırır. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolden bu yana kan bankacılığının laboratuvar, kan torbası, lojistik, personel, ve benzeri işletme giderleri SGK tarafından karşılanır. Hastaneler SGK’dan hizmet bedellerini alarak Kızılay’a aktarır. Kesinlikle hasta ile para ilişkisine girilmez. Hastadan kan parası isteyen özel hastaneler mutlaka il sağlık müdürlüklerine şikayet edilmelidir.”

Kızılay Başkanı Kınık'a Meclis Başkanı Şentop ve Bakan Varank'tan istifa çağrısı: Görevde olmamalıKızılay Başkanı Kınık’a Meclis Başkanı Şentop ve Bakan Varank’tan istifa çağrısı: Görevde olmamalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.