‘Kaplan’ günlüğü: Şikayetçiler çark etti, Yerlikaya konuştu, bir komiser daha gözaltında

Yargıda ve bürokraside Ayhan Bora Kaplan hareketliliği sürüyor: Duruşmada şikayetçilerin bazıları geri adım attı, Bakan Yerlikaya tutuklu polis şefleri ile ilgili bilgi verdi, bir polis komiseri daha gözaltına alındı.

Gündem 22 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Son iki haftanın tartışma konusu olan Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle ilgili davanın duruşmaları devam ediyor. Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 28’i tutuklu 61 sanık var. Ankara’da Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davanın pazartesi günkü duruşmasında Ayhan Bora Kaplan’dan işkence gördüğünü, ağzındaki dişlerin söküldüğünü ama sonrasında polisin ve savcılığın kendisini hiç dinlemediğini öne süren bir tanık, Erkan Doğan kürsüdeydi. İşkenceye uğradığını iddia eden Erkan Doğan “Ali Yerlikaya’ya güvendim o yüzden buradayım” dedi.

Dava dün de devam etti. Dünkü duruşmada da Kaplan’la ilgili daha önceden aleyhte ifade veren bazı tanıkların şikayetini geri çektiği görüldü. Farklı farklı cinayetlerin işlendiği yerlerde olduğu tespit edilen Kaplan’la ilgili tanık ifadeleri de suç örgütü liderinden yana.

Mahkemede önce sanık avukatlarının talepleri dinlendi. Avukatlar gizli tanık beyanlarının dosya kapsamı dışına alınmasını ve ifadesini geri çeken ‘Ü5W1G8K6L3’ adlı gizli tanığın mahkeme salonuna getirilerek dinlenmesini istedi. Karar için verilen aranın ardından talep reddedildi.

Daha önce ‘Kaplan beni vurdu’ diyen müşteki: Şikayetçi değilim

Daha sonra müştekilerin dinlenmesiyle devam eden duruşmada Ayhan Bora Kaplan tarafından vurulduğu belirtilen ancak iddianamedeki ifadesinde ‘Bilmediği kişilerce kendisine ateş edildiği’ni söyleyen Serdar Hoşyiğit dinlendi.

İddianamede müştekiler arasında yer alan Hoşyiğit spor hocalığı yaptığını, 2018’de bir eğlence mekanında çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Organize şube ekipleri müşteki olarak ifademin dinleneceğini söyledi. İfadeye gittiğimde organize şube memuru ‘Ayhan seni ayağından vurmuş nasıl oldu anlat bakalım?’ dedi. Ona ‘Ayhan Bora’nın alakasının olmadığını, başka bir tartışmada yaralandığımı’ söyledim. İfademi alan kişi argo tabirler kullanarak ‘Ayhan çıkamayacak, ikinci bir operasyon yapılacak, o operasyonda seni de alacağım’ dedi. Ben davaya katılmak istemiyorum. Şikayetçi de değilim.”

Altan Tozar: Baskı altında ifade verdim

Duruşmada daha sonra Çankaya’da bir mekanın güvenlik işlerini yapan müşteki Altan Tozar dinlendi. Levent Erdoğan’ın kendisini “Bora Kaplan’ın selamı var” diyerek vurduğuna ilişkin beyanı iddianamede yer alan Altan Tozar duruşmada Levent Erdoğan’la aralarında kavga olduğunu, sanayide vurularak yaralandığını, hastanede polis memurlarının olayı Kaplan’ın yaptırdığını söylemesini istediklerini iddia etti.

Tozar hastanede kendinde olmadığını, baskı altında hissettiği için polis memurlarına Bora Kaplan’ın kendisini vurduğunu kabul ettiğini söyleyerek “Ayhan abiyi çok severim abimin de arkadaşıdır. Özür de diledim kendisinden. Kimseden şikayetim yok. Davaya katılmak istemiyorum” dedi.

‘Kaplan olaya karışmadı’

Müştekilerin ardından tanık beyanlarına geçildi. Kaplan’ın karıştığı iddia edilen bazı cinayetlerin görgü şahitleri konuştu.

Tanık olarak dinlenen Mahfuz Tatar cinayeti görgü tanığı Melis A. Tatar’ın alkollü olduğunu, mekana alınmadığı için kavga çıkardığını söyledi: “Mahfuz Tatar küfürler etti, olay çıkardı. Ayhan Bora Kaplan’ı tanımam. Ben sadece eğlence mekanına gelen bir müşteriydim. Ayhan Bora Kaplan’ı basından tanıyorum. Mekandaki otoparkçılar bile Mahfuz Tatar’ı sakinleştirmeye çalıştı. Ayhan Bora Kaplan hiçbir şekilde olaya karışmadı. Başka mekana gittik, Tatar ayakta duramıyordu, yere düşüyordu. İki bayan arkadaşım daha vardı, Mahfuz Tatar yanımızda vurulunca hemen kaçtık.”

‘Yanar’ı Kaplan vurdurmuştur’

Başka suçtan tutuklu bulunduğu için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna bağlanan tanık Cemalettin K. ise iddianamede Bora Kaplan’ın azmettirmesiyle vurulduğu belirtilen müşteki Murat Yanar’ın yaralanmasıyla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Murat Yanar’ı Serdar Sertçelik’in vurduğunu söyleyen Cemalettin K. tüm konuşmalara şahit olduğunu iddia etti. Sertçelik’in Murat Yanar’ı tek başına vuramayacağını söyleyen tanık “Abisi Ayhan Bora Kaplan yaptırmıştır. Diğer olaylara hakim değilim sadece duyumlarım var” dedi.

Ayhan Bora Kaplan mahkeme başkanından izin alarak tanığa, “Barış Kurt’u görsen tanır mısın? Organize sana müdahale etti mi?” diye sordu. Tanık Cemalettin K. kendisini ifadeye çağıran polislerin sanıklardan Erkan Yıldırım hakkında şikayetçi olmasını istediklerini, çeşitli vaatlerde bulunduklarını öne sürdü.

Ayhan Bora Kaplan: Bakanlarla ilgili ‘ifade ver’ dediler vermedim

Duruşmada mahkeme heyetinden söz isteyen Ayhan Bora Kaplan “Bir vatandaşa devletin memurlarının kumpas kurmaması gerekir. Bana ‘bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver’ dediler vermedim. Bu bir kumpastır. Bunların başında bir savcı vardır. Mazlumların ahını aldılar. Allahtan korkmuyorlar. Kuldan utanmıyorlar” dedi.

Kaplan’dan mahkeme başkanına: Bir tanem

Diğer yandan davayı izleyen gazeteci Gökçer Tahincioğlu Kaplan’ın mahkeme başkanının sorusuna ‘bir tanem’ karşılığını verdiğini aktardı.

Tahincioğlu’nun aktardığı konuşma şöyle:

-Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?

-Ayhan Bora Kaplan: Efendim bir tanem.

-Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?

-Kaplan: Pardon efendim. ‘Bir tanem’ dedim, ağzımdan kaçtı, çok özür dilerim.

‘İfadeye gelen polisler bana vaatlerde bulundu’

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre duruşmada son dinlenen şikayetçi Cemalettin Karataş ise ifadesini almaya gelen polislerin kendisine tutuklanan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’in ‘selam’ gönderttiğini söylediğini iddia etti. Karataş “Gelen polisler kurdun dişine kan değmiş gibiydiler. Hatta bana bir takım vaatlerde de bulundular” dedi.

Davada adı geçen emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporu tamamlandı

Diğer yandan davayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kaplan soruşturmasında adı geçen üst düzey emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporunun tamamlandığını bildirdi.

Yerlikaya rapor için Kriminal Daire Başkanlığı ve jandarmanın beraber çalıştığını, özverili bir şekilde sürecin tamamlandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya “İçişleri Bakanlığının hazırladığı üst düzey polisleri ilgilendiren müfettiş raporu tamamlandı. Bundan sonrası yargıda” dedi.

Bir komiser daha gözaltına alındı

Ankara başsavcılığı da Kaplan soruşturmasında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser G.K.’nin gözaltına alındığını bildirdi. Başsavcılık şüpheli N.Ö. K.’nin adli kontrolle serbest bırakıldığını duyurdu.

Savcılık açıklaması şöyle: “Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında elde edilen mevcut deliller ışığında dosyada yer alan diğer şüphelilerle birlikte hareket ettiği değerlendirilen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser G.K. 21.05.2024 tarihi itibariyle gözaltına alınmıştır. Soruşturmamız kapsamında  şüpheli olarak yer alan şahıslardan ele geçen dijital materyaller üzerindeki incelemelere Ankara İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürlüğü’nde devam edilmektedir.

Son olarak soruşturmada hakkında gözaltı kararı bulunan ve mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza getirilmesi talimatı verilen dosya şüphelisi N.Ö.K, alınan ifadesinin ardından mevcut delil durumuna istinaden yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiştir. Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından şüpheli hakkında yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri kararı verilmiştir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.