Kimliğini kardeşi kullandı fatura ona çıktı: Altı yıl hapis cezası Burhan yerine olaydan habersiz Muharrem’e kesildi

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi ve istinaf mahkemesi raporlara rağmen, asıl fail yerine kimliği kullanılan ve hiçbir şeyden haberi olmayan kardeşe altı yıl üç ay hapis cezası verdi.

Gündem 27 Haziran 2024
Fotoğraf: Medyascope.

İzmir’de 22 Eylül 2011’de bir soruşturmada Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi’ne operasyon düzenlenerek çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bunlardan Burhan Yavuz üstünde kendi fotoğrafı ama kardeşi Muharrem Yavuz’un bilgileri olan kimlikle 26 Eylül’de tutuklandı.

Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre cezaevine kardeşi Muharrem Yavuz adına düzenlediği sahte kimlikle giren Burhan Yavuz 19 Mart 2013’te tahliye oldu ve kayıplara karıştı.

Diyarbakır’da muhasebecilik yapan ve İzmir’deki olayla ilgisi olmayan Muharrem Yavuz 2016’da polisin kendisini aradığı ve hakkında İzmir’de dava açıldığını öğrenince avukatı Abdullah Yavuz ile İzmir’e gitti. Orada abisinin kendi kimlik bilgilerini kullanarak düzenlediği sahte kimlikle tutuklanıp tahliye edildiğini, davanın bu nedenle kendisine açıldığını öğrenen Muharrem Yavuz’un avukatı emniyetten rapor istedi.

Emniyet cezaevinde yatan kişiyle Muharrem Yavuz’un fotoğraflarını, parmak izlerini karşılaştırınca onun bahsi geçenle aynı kişi olmadığını tespit etti.
Yargılama aşamasında iki ayrı bilirkişi raporu daha mahkeme dosyasına sunuldu ve bu ikisinin aynı kişi olmadığı söylendi.

Ancak İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi emniyete ve iki ayrı bilirkişi raporuna rağmen Muharrem Yavuz’a ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla altı yıl üç ay hapis cezası verdi. Kararın taşındığı İzmir İstinaf Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı.

Muharrem Yavuz’un avukatı Abdullah Yavuz Yargıtay’a temyiz başvurusu yapıp “beraat etmesi gereken müvekkiline ceza verildiğini, fahiş bir hata sonucunda hukuka ve yasaya aykırı bir karar alındığını” söyledi.

Mahkemenin asıl fail Burhan Yavuz hakkında suç duyurusu yapmak yerine olaydan hiçbir haberi olmayan ve kimlik bilgileri kullanılan Muharrem Yavuz’a ceza verdiğini belirten avukat Abdullah Yavuz dilekçesinde şöyle dedi:

“Esas hakkındaki savunma dilekçemizde izah edilen ve yine dosya içinde bulunan belgeleri ek olarak sunmamıza rağmen ilk derece mahkemesi tarafından kendi ara kararları ile temin edilen bilirkişi raporları ve emniyet araştırma tutanakları ile açık ve net olarak sübuta eren durum asıl failin Burhan Yavuz olduğu ve kimlik bilgileri kullanılmak suretiyle sahte kimlik oluşturulan kişinin müvekkil Muharrem Yavuz olduğu ortadayken ilk derece mahkemesince masum olan müvekkil Muharrem Yavuz hakkında ceza hükmü verilmiştir.”

Yavuz müvekkilinin hem İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerini, hem de istinaf mahkemesindeki hakim ve savcıları raporlara rağmen verdikleri karar nedeniyle HSK ve CİMER’e şikâyet edeceğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.