Kartal Sahili’nden ‘yarasa adam’ geçti

'Yarasa adam' olarak bilinen ekstrem sporcusu Cengiz Koçak, İstanbul'da 700 metre yükseklikte paramotordan atlayıp, iki binanın arasından geçerek Kartal Sahili'ne iniş yaptı.

Gündem 19 Aralık 2024
Cengiz Koçak, 700 metre yüksekten atlayıp iki bina arasından Kartal Sahili'ne indi.

Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasından gerçekleştirdiği atlayışlarla ‘yarasa adam’ olarak tanınan Cengiz Koçak, bu kez İstanbul’da 700 metrede uçan paramotordan wingsuit (yarasa adam uçuşu) atlayışı yapmaya karar verdi.

Hazırlıkların ardından İstanbul Paramotor Grubundan Kemal Oturak’ın kullandığı paramotorla yükselen Koçak, 700 metreye ulaştıklarında atlayışını yaptı. Bir süre havada süzülerek 156 metre yükseklikteki iki binanın arasından geçen Koçak, daha sonra paraşütünü açıp Kartal Sahili’ne iniş yaptı. Sahildeki vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenen Koçak’ın atlayışı, üzerindeki aksiyon kameralar ve paramotor pilotu Erdoğan Bereket tarafından kaydedildi.

Başarılı atlayışının ardından Koçak, wingsuit için İstanbul’un bir cennet olduğunu söyledi. Koçak, “İstanbul’da bugüne kadar atlayışlar yapmıştım ama wingsuit ile herhangi bir şey yapma fırsatım olmamıştı. Yakın zamanda İstanbul’da yapmayı düşündüğüm çok özel bir proje için hazırlık maksadıyla geldim. Burada İstanbul Paramotor Grubundan arkadaşlarla keşif yaptık. Paramotor pilotu Kemal Oturak ile 700 metreye tırmandık. İstanbul’u yukarıdan görmek, gemileri, adaları görmek güzeldi” dedi. Planladıkları açıya geldiklerinde atlayışı gerçekleştirdiğini belirten Koçak, şunları söyledi: “700 metrede paramotordan bağlantıları çözerek ayağa kalktım. Wingsuit fermuarlarını kapattım ve atladım. Atladıktan sonra wingsuit ile uçuşa geçmem yaklaşık iki saniye sürüyor. Ondan sonra devamlı hızlanarak, yani saatte 200-250 kilometre kadar bir sürate ulaştıktan sonra hızlanarak gelip, iki binanın arasından geçtim, paraşütümü açtım ve sahilde boş alana indim. Kalkış ve inişimiz yaklaşık 15 dakika sürdü. Atladıktan sonra wingsuit ile uçuş sürem 30 saniye, paraşütü açıp yere inmem 10 saniye.”

Koçak, bugüne kadar yaklaşık 9 bin atlayış yaptığını söyledi.

İstanbul’da böyle bir atlayış yapmanın kendisi için özel olduğunu belirten Koçak, “Asıl yapmam gereken şeye bir adım daha yaklaştım. Özellikle pilot arkadaşıma çok teşekkür ederim. Çünkü tek başıma atlamam mümkün değil. Binanın tepesine atlarım ama bunu tek başıma yapamazdım” diye konuştu. Bugüne kadar yaklaşık 9 bin atlayış yaptığını vurgulayan Koçak, uçan her cisimden atladığını, dünya ve Türkiye rekorlarına sahip olduğunu söyledi.

Wingsuit ve base jump dünyanın en tehlikeli sporu

Emekli asker olduğunu ve yaklaşık 34 yıldır paraşütle atlayışlar yaptığını anlatan Koçak, “Wingsuit ve base jumpı (serbest düşüş) yapıyorum ama hiç kimseye hiçbir şekilde önermiyorum. Çünkü bu sporlar teoride ve pratikte dünyanın en tehlikeli sporu. Bu sporlar çok yeni olmasına rağmen daha geçen ay 500’üncü sporcu öldü. Ben bugüne kadar 12 arkadaşımı kaybettim. O nedenle her şey yüzde yüz kusursuz gitse bile ölme ihtimaliniz var” dedi. Bu sporda riskleri yönetmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Koçak, şunları söyledi: “Gece ve gündüz atlayışlarım ile askeri görev atlayışlarım var. O tecrübeden dolayı ben aslında kendimi riske atmıyorum. Yönetebileceğim riske giriyorum. Yönetemeyeceğim bir risk gördüğüm zaman onu asla almam. 6-7 saat tırmandığım uçurumdan, sevmediğim ve beğenmediğim için 9 saatlik yolu yürüyerek geri döndüm. O yüzden konu aslında risk yönetimi. Çok atlayış yapmaya çalışmamın sebebi, daha büyük riskleri yönetebilme becerisini elde etmektir.”

Koçak’a eşlik eden paramotor pilotu Kemal Oturak ise “İstanbul’da ilk olan bir atlayışı gerçekleştirdik. Bunu uzun süredir planlıyorduk. Yaklaşık 750 metreye tırmandık. Cengiz atladı, iki binanın arasından geçtikten sonra kanadını açtı. Sonra biz de yanına geldik. Bunu gerçekleştirmiş olmaktan çok gurur duyuyoruz. İstanbul’da daha iyilerini yapacağız. Pilot olarak beni seçtiği için Cengiz’e teşekkür ediyorum” dedi. Atlayışı izleyen vatandaşlardan Mevlüt Başar şöyle konuştu: “İlk defa böyle bir şey gördüm. İki bina arasından geçti. Gerçekten çok heyecan vericiydi. Herkesin cesaret edebileceği bir şey değil. Tebrik ediyorum. Bence oldukça tehlikeli bir spor, şahsen yapmayı düşünmem. Özel bir spor olduğu kesin. Şahane bir uçuştu.”

Türkiye'de doğurganlık hızı tarihin en düşük seviyesindeTürkiye’de doğurganlık hızı tarihin en düşük seviyesinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.