Kayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz olayına öfke, Suriyelilerin evlerini kundaklamaya dönüştü

Kayseri’de dün akşam bir çocuğun taciz edildiği iddiasıyla başlayan gerginlik kentte Suriyelilerin ev, iş yeri ve araçlarına saldırıya dönüştü. Hemen her noktasından dumanlar yükselen kentte hasar gün ağarınca ortaya çıktı.

Gündem 1 Temmuz 2024
Danişmentgazi Mahallesi'nde başlayan olaylar tüm kente yayıldı.

Mülteciler ve düzensiz göçmenlerle ilgili tartışma Suriye iç savaşının ardından Türkiye’ye gelen Suriyelilerle başladı. Düzensiz göç eleştirilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz Ensar’ız” diyerek yanıt verdi. Muhalefet Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi göç akınına karşı tampon olarak kullandığını söyledi, iktidarı AB’nin fonları karşılığında mülteci kabul etmekle suçladı. Yıllardır süren bu tartışma içeride de zaman zaman gerginliğe yol açtı. Vatandaşlar başta ekonomi olmak üzere birçok sorundan mültecileri sorumlu tutmaya başladı. 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde tüm adayların vaatleri arasında Suriyelileri ülkelerine geri göndermek yer aldı. Kimi bunu en sert şekilde yapacağını söyledi, kimi “onurlu” geri dönüş önerdi. Suriyeli akınının ardından Afganistan ve Pakistan’dan da yoğun göç geldi. 2021 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyelilerle mahallelilerin kavgası sonrasında büyük olaylar çıktı. Kentte Suriyelilerin ev ve iş yerlerine saldırıldı. Bu tip olaylar o günden beri zaman zaman yaşanmaya devam ediyor. En büyüklerinden biri de dün Kayseri’deydi.

Kayseri’de Suriyeli bir kişiyle ilgili taciz iddiasının kente yayılması sonrası vatandaşlar sokağa döküldü. Akşam 21.00 sıralarında Danişmentgazi Mahallesi’nde Suriyeli I.A. yedi yaşındaki bir çocuğu taciz ederken görüldü. Olay sonrası toplanan mahalleliler tacizciyi yakalamak için taşkınlık çıkardı. Olayların büyümesi üzerine polis, sağlık ve itfaiye geldi.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla kentte birçok noktada kalabalık gruplar toplandı. Kayseri Valiliği de kente yayılan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Suriyeli bir kişinin Suriyeli bir çocuğa tacizde bulunduğu ve gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mağdur çocuk, kardeşleri ve annesinin devlet korumasına alındığını açıkladı.

Sokağa dökülenler Suriyelilere ait olduğu söylenen ev, iş yeri ve araçlara saldırdı, birçok dükkan ateşe verildi. Görüntülerin yayılınca valilik kent halkına itidal çağrısı da yaptı.

Olayın duyulması üzerine vatandaşlar sokağa döküldü

Olaylar öyle bir noktaya geldi ki bir iş makinesi operatörü kepçeyle Suriyelilere ait olduğu iddia edilen otomobilleri parçaladı.

Havadan çekilen görüntü kentin hemen her yerinden duman yükseldiğini ortaya koydu.

Kayseri’deki yerel medya olaylara TOMA araçlarının da müdahale ettiğini aktardı. Tehlikeli gerginlik kentte Suriyelilerin yaşadığı Eskişehir Bağları’nda yoğunlaştı. Sokağa dökülenler polis müdahalesine karşılık göçmen yoğunluğundan sorumlu tuttukları Cumhurbaşkanı Erdoğan için “istifa” sloganları attı.

İYİ Parti Kayseri vekili Dursun Ataş sabrın taştığını ifade ederek “Ülkemizde ve şehrimizde Suriyeli istemiyoruz” mesajını paylaştı.

CHP Kayseri milletvekili Aşkın Genç de kent sokaklarından yaptığı bir video paylaşımda “Kayseri’de 150 bin göçmenden bahsediliyor. Bu şehir de bu ülke de bunu kaldıramaz” dedi. AK Parti’den Ayşe Böhürler de halka itidal çağrısı yapan bir paylaşımda bulundu.

Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Türkiye’nin huzur ve güvenliği için Suriyeli misafirlerimizin mümkün olan en kısa sürede onurlu bir şekilde ülkelerine dönmelerinin sağlanması MHP olarak beklentimizdir” dedi.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek (Fotoğrafta sağdan ikinci) vatandaşları sakinleştirmek için olayların yaşandığı bölgeye geldi. Vali Çiçek vatandaşların evlerine dönmesi çağrısı yaptı.

Olaylar bir türlü yatıştırılamayınca olay yerine Kayseri Valisi Gökmen Çiçek geldi. Vali Çiçek çevredeki bir apartmanın balkonuna çıkarak burada vatandaşlara sakin olmalarını telkin etti. Olayları yatıştırmaya çalışan beş polisin yaralandığını belirten Vali Çiçek “Ben öfkenizi iyi anlıyorum. Şu an gerçekten çok kızgın olduğunuzu ve bu olayın alçak bir olay olduğunu biliyorum. Ben size valiniz olarak söz veriyorum. Bir daha Danişmengazi Mahallesi’nde böyle bir alçaklık olmayacak. Hepinizin canı yanıyor anlıyorum. Sizin bu ülkenin beraberliği için dağlarda, taşlarda terörle mücadele eden polis arkadaşlarımız sizin güvenliğiniz için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben sizin mesajınızı aldım. Allah rızası için hiçbir polisimizin burnu kanamasın. Ne gerekiyorsa yapacağız. Burada kimsenin canı yanmasın. Şu anda beş polisimiz yaralı. Devlet gereğini sonuna kadar yapacaktır. Herkesin dağılmasını istiyorum” dedi.

Gece boyu süren olaylarda verilen zarar gün ağarınca ortaya çıktı. Melikgazi ilçesindeki Danışmentgazi, Osmanlı, Selçuklu, Hürriyet ve Aydınlıkevler mahallelerinde iş yeri ve araçların hasar aldığı görüldü.

Ters çevrilen bir otomobil yolun ortasında yer aldı. Hareketli geçen gecenin ardından bölgede, sessizlik olduğu gözlendi. Polis ekipleri bölgede devriye atarak güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 14 polis ve bir itfaiye eri de olaylarda yaralandı. Cinsel istismar olayının şüpheli ve mağdur tarafından dokuz kişi, Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü.

Bu sözler Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan: Suriyeliler ‘Ben Türklere ev vermem’ demeye başladıBu sözler Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan: Suriyeliler ‘Ben Türklere ev vermem’ demeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.