Tehlikeli tırmanma: Sanki bir düğmeye basıldı, Türkiye’de Suriyelilere linç ateşi yakıldı, Suriye’de Türk bayraklarına saldırı var

Önceki gece Kayseri'de küçük çocuğa taciz iddiasının ardından Suriyeli göçmenlerin iş yerleri yakıldı. Dün Türkiye'nin başka şehirlerinde de Suriyelilere yönelik yoğun tepki ve saldırılar yaşandı. Suriye'de ise Türk bayrakları indirilmek istendi.

Gündem 2 Temmuz 2024

Türkiye’de yaşayan milyonlarca Suriyeli göçmene karşı gösterilen tepkiler zaman zaman şiddet gösterilerine kadar ulaşırdı ama önceki günden beri ilk kez bu şiddetli tepkilerin farklı farklı illere yayılmasına tanık oluyoruz. Daha ilginci, Suriye’de de yaygın Türkiye karşıtı gösteriler aynı gün başladı.

Görünüşte Suriye’deki gösterilerin arka planında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında son günlerde yaşanan sıcak mesajlaşma var ama Suriye’den gelen görüntülerin Türkiye’deki olayları daha da büyütmesi bir endişe konusu. (Bu konudaki ayrıntılı haberimiz için bu linke, Türkiye-Suriye yakınlaşması konusunda Suriyeli bir gazetecinin değerlendirmeleri için bu linke bakabilirsiniz.)

Önceki akşam Kayseri’de 7 yaşında bir kız çocuğunun bir Suriyeli göçmen tarafından taciz edildiğine ilişkin iddialar, önce şehrin bir ilçesini karıştırdı, ardından kent merkezi dahil her yere yayıldı.

Gece boyunca devam eden olaylarda Suriyeli göçmenlere ait çok sayıda işyeri ateşe verildi, araçlar tahrip edildi. Polis gece boyunca olayları önlemeye çalıştı. Çok sayıda insan gözaltına alındı, siyasetçiler dahil herkes Kayseri’deki olayların bir yerinde yer aldı, açıklamalar ve sert demeçler verildi.

Kayseri’de yakılan ve tahrip edilen iş yerleri.

Dün sabah göreli bir sakinlik vardı ama sosyal medyada önceki gecenin tartışması devam ediyordu. Nitekim sosyal medya paylaşımları adli soruşturmaların konusu oldu bile. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kayseri’de önceki akşamki olaylara ilişkin ‘Paylaşım yapılan hesapların yüzde 37’sinin bot, paylaşımların yüzde 68’nin ise provokatif amaçlı ve negatif olduğu tespit edildi. 63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bunların 10’u savcılığa sevk edildi; diğerlerinin işlemleri devam ediyor’ açıklaması yaptı.

Kayseri’de önceki gün Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallelerde evlerin ve araçların kundaklandığı, taşlandığı ilde dün gece de sokaklar hareketliydi. Özellikle akşam saatlerinden itibaren Danişmentgazi Mahallesi’nde toplanan kalabalıklar, polisin ikaz ve müdahalelerine rağmen kısa süre sonra tekrar sokaklarda buluştular.

Konvoydaki yüzlerce kişi, Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallelerde “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Ülkemden mülteci istemiyorum” sloganıyla yürüdü.

Polisin biber gazı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştığı kalabalıklar, müdahale anlarında ara sokaklara kaçsa da olaylar sabah saatlerine dek sürdü.

Danişmentgazi Mahallesi’nde başlayan olaylar tüm kente yayıldı.

Yabancıların yoğun olduğu yerlerde konvoylar

Olaylar Kayseri ile de sınırlı kalmadı. Hatay ve Gaziantep de karıştı.

Gaziantep’de büyük kalabalıklar uzun konvoylar oluşturdu ve göçmenlerin yoğun yaşadığı mahallelerde sloganlar atmaya başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Sözcüsü Hasan Şencan, “Irmağının akışına ölürüm Türkiyem” diyerek yürüyen bir grubun videosunu paylaşarak; “Sevgili Gaziantepliler, lütfen çocuklarımızı evlerimize çağıralım. Provoke edilecek eylemler içerisindeler. Gençler, evlerinize dönün” dedi.

Hatay Reyhanlı’da ise bir grubun Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara zarar verdiği görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi.

İstanbul Sultanbeyli’de ise bir grup Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara saldırdı.

Kayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz olayına öfke, Suriyelilerin evlerini kundaklamaya dönüştüKayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz olayına öfke, Suriyelilerin evlerini kundaklamaya dönüştü

Erdoğan ile Özel 'Kayseri' polemiğinde... İkisi de birbirini sorumlu tuttuErdoğan ile Özel ‘Kayseri’ polemiğinde… İkisi de birbirini sorumlu tuttu

Suriye'nin kuzeyinde gerilim: Bağdat'ta sadece Türkiye ve Suriye'nin olacağı bir masa mı kurulacak?Suriye’nin kuzeyinde gerilim: Bağdat’ta sadece Türkiye ve Suriye’nin olacağı bir masa mı kurulacak?

Normalleşme sinyaline gerilim darbesi: Suriye'nin kuzeyinde Türk bayrağı indirildiNormalleşme sinyaline gerilim darbesi: Suriye’nin kuzeyinde Türk bayrağı indirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.