Kelepçeli iki hükümlü Mersin Adliyesi’nden firar etti çünkü nezarethane yoktu

Mersin Adliyesi'nde yargılanacakları duruşma için bekleyen iki hükümlü firar etti. Firarilerden biri yakalandı, hükümlülere yardım eden iki kişi ise tutuklandı. Yargıçlardan da güvenlik zafiyetine tepki geldi.

Gündem 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hükümlülerin firar anı.

Mersin Adliyesi ‘Ancak filmlerde olur denilecek’ bir firara tanıklık etti. Görüntülerde adliyedeki demir parmaklıklarla çevrili bir alanda yaklaşık 10 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu, içlerinden ikisinin asma kilitle kapanmış kapıyı ileri geri iterek açtığı görülüyor. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, farklı suçlardan yargılanmak üzere adliyeye getirildikleri sırada güvenlikli bekleme alanından kaçan iki hükümlüden birinin yakalandığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yayılan, hükümlülerin “adliye nezarethanesinden kaçtıkları” yönündeki iddialara karşılık, Mersin Adalet Sarayı’nda nezarethane olmadığı, bunun yerine hükümlü ve tutukluların duruşma öncesi güvenlikli bekleme salonlarında tutuldukları belirtildi.

Başsavcılık açıklamasında, “5 Mart’ta yargılanmaları devam eden H.A. ve A.Y isimli hükümlüler, görevli jandarma personelinin yerinden ayrılması fırsatını bulup, kapının kilit kısmını duvardan sökerek firar etmişlerdir. Firar eden hükümlülerden A.Y hemen yakalanmış, H.A. için arama çalışmaları devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yedi binden fazla firari yakalandı: Cezaevinden izinli çıkan hırsıza da suçüstüYedi binden fazla firari yakalandı: Cezaevinden izinli çıkan hırsıza da suçüstü

Ayrıca, kaçışa yardım ettikleri değerlendirilen H.H. ve A.G isimli şüpheliler “hükümlünün kaçmasına imkan sağlama” suçundan tutuklandı ve olayla ilgili jandarma personeli hakkında adli soruşturma başlatıldığı bildirildi.

10Haber’e konuşan Yargıçlar Sendikası Başkanı Beyhan Güler, “Yeni yapılan adliyelerin tamamında ‘Adliye Nezarethanesi’ dediğimiz korunaklı, güvenlikli yerler var. Mersin Başsavcılığı açıklamasında ‘nezarethanemiz yok, korunaklı bir bölüm var’ diyor. Duruşmalar için ya da infaz için getirilen tutuklu ve hükümlülerin tutulduğu bölüme ‘Adliye Nezarethanesi’ diyoruz. Bunlar korunaklı, güvenlikli nezarethanelerdir, olmaması da bir zafiyettir. Nezarethane olmaması da bir güvenlik zafiyetine yol açmıştır. Bu hakim-savcıların, adliyedeki personelin güvenliği açısından da sıkıntılı. Hakim-savcılar olarak hem Başsavcılığın hem de Adalet Bakanlığı’nın güvenlikle ilgili meseleleri öncelikli ele almalarını bekliyoruz” dedi.

30 yıldır firariydi: Eski Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun kilit ismi yakalandı30 yıldır firariydi: Eski Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun kilit ismi yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.