Eskişehir’de bir kilisede tuhaf bir saldırı

Eskişehir'deki protestan kilisesine giren İlhan Önder pastör Artun Tokatlı'ya tokat attı. Hoşgörü testi yapmak için saldırdığını söyleyen İlhan Önder Eskişehir Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri servisine yatırıldı.

Gündem 6 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Eskişehir’de yaşayan 38 yaşındaki Protestan kilisesi pastörü Artun Tokatlı pazar ayini için her zamanki gibi kiliseye gitti. Buraya gelen  iki çocuklu ve emekli 46 yaşındaki İlhan Önder ayin bittikten sonra bir anda pastör Artun Tokatlı’ya tokat attı. Kilisedekiler tarafından yakalanıp bir odaya kapatılan ve gelen polisler tarafından gözaltına alınan İlhan Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak saldırgan İlhan Önder daha sonra Başsavcılık kararıyla akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Eskişehir Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri servisine yatırıldı.

‘Özel olarak zarar vermek istemedim’

İlhan Önder ifadesinde amacının zarar vermek olmadığını savundu ve ‘hoşgörü testi’ yaptığını ileri sürdü. Önder pazar ayinine katıldığını, Artun Tokatlı’nın hoşgörüye dair vaazlar verdiğini söyledi, “Hatta Hıristiyanlığın hoşgörü dini olduğunu, örnek olarak biri vurduğunda ona karşılık vermemek, hatta yüzünü uzatmak gerektiğine dair sözler söyledi. Kötülük yapanları Hıristiyanların ödüllendireceğini ve affedileceğini söylediği için heyecanlandı. Gerçekten ödül verilip verilmeyeceğini denemek için papaz Artun’un yüzüne tokat attım. Özel olarak zarar vermek istesem herkesin içinde yapmazdım. Zira pazartesi, salı, çarşamba kilisede kilisenin işlerini takip eder, o zaman da yapabilirdim. Ben tokat attıktan sonra papaz Artun ellerimi sıktı ve duvara yapıştırdı. Sonra beni odaya kapatıp polise şikayet ettiler” dedi.

Kilise pastörü Artun Tokatlı.

‘Türkçe Fatiha okudu’

Pastör Artun Tokatlı ise olayı münferit bir tavır olarak değerlendirdiklerini, İlhan Önder’in akıl sağlığının da kısmen yerinde olmadığını söyledi. Artun Tokatlı “Kilise olarak çok üzüldük duruma. Aynı zamanda gerek emniyet ve başsavcılık oldukça bu konuya karşı hassas davrandılar. Gerekli bütün ilgiyi gösterdiler. Şahıs kiliseye girdiği andan itibaren tuhaf durumdaydı. Dua sırasında Türkçe Fatiha duasını okudu. Baştan belli bir niyeti vardı. Biz dikkat etmeye çalıştık, ama yine de şahıs saldırmak, vurmak istedikten sonra belli bir yere kadar tedbir alabildik. Şahıs bana vurduktan sonra etkisiz hale getirdim. Kalabalıktı, ibadetin sonunda henüz kilise üyeleri henüz inmemişti aşağıya. Şahsı etkisiz hale getirerek polisi aradık” dedi.

‘Vaftiz olmak istedi’

Şüpheli İlhan Önder’in vaaz sonrasında yanına geldiğini ifade eden Tokatlı yaşananları söyle anlattı: “Benden onu vaftiz etmemi istedi. Ben insanları bu şekilde vaftiz etmediğimizi, bunun bir süreci olduğunu, gerçekten Hristiyanlığı tanıması gerektiğini ve ondan sonra vaftiz olması gerektiğini söyledim. Ancak bu onu çok mutlu etmedi. Ve ondan sonra da vurdu. Göz göze temas sağlamıyordum, o arada vurdu. Eskişehirliler kiliseye karşı her zaman hoşgörülü ve saygılı yaklaşan bir halk, yetkilileri var. Bu açıdan münferit bir olay olarak değerlendiriyoruz. Eskişehir Protestan Kilisesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ibadethane statüsü kazanmış nadir bir yerdir.”

Kato Dağı'nda inşa edilen Süryani kilisesi ibadete açıldıKato Dağı’nda inşa edilen Süryani kilisesi ibadete açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.