Evlilik eşitliği kriz çıkardı: Başbakan Miçotakis için aforoz talebi

Dünyanın eşcinsel evliliğe onay veren ilk Ortodoks ülkesi olan Yunanistan'da başbakan Miçotakis ve yasaya destek veren milletvekillerinin aforoz edilmesi talep edildi.

Dünya 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. Fotoğraf: AA

Yunanistan geçen haftalarda aldığı eşcinsel evliliğe izin veren ilk Ortodoks ülke olarak isminden söz ettirmişti. Kararın ardından gökkuşağı renkleriyle manşetlerde yerini alan Yunanistan son günlerde eşcinsel evlilikten rahatsız olanların tepkileriyle sarsılıyor. The Guardian’ın aktardığına göre Yunan Ortodoks Kilisesi hükümetin evlilikte eşitliği yasallaştırma kararını “şeytani” buldu ve destekleyen politikacılar için de cezai önlemler alınmasını talep etti.

Ortodoks din adamları yasaya destek veren milletvekillerini “ahlaksız” olarak nitelendirirken bunların kiliseden dışlanması çağrısı da yaptı. Korfu’daki kilise yetkilileri iki milletvekilinin herhangi bir dini ayine katılmasının yasaklanacağını duyurdu.

Vekillere ‘tövbeye davet’

Milletvekillerini 15 Şubat’ta yasa tasarısını destekleyerek “en büyük ruhani ve ahlaki hatayı” işlemekle suçlayan ada piskoposluğu parlamenterleri tövbe etmeye çağırdı. Piskoposluk tarafından yapılan açıklamada “Bizim için bu iki milletvekili kendilerini kilisenin aktif üyeleri olarak göremez. Onları bu uygunsuz davranışlarından dolayı tövbe etmeye davet ediyoruz” dendi. Piskoposluk tövbe etmemeleri halinde vekillerin Hıristiyan komünyon ayininden ve diğer kilise etkinliklerinden dışlanacağına vurgu yaptı.

Yunanistan geçen ay siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden 175 milletvekilinin lehte oy kullanmasıyla evlilikte eşitlik yasasını kabul eden dünyanın ilk Ortodoks Hıristiyan ülkesi olmuştu. Merkez sağcı Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından desteklenen yasa taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmalarına izin vermese de eşcinsel çiftlere ebeveynlik haklarının tanınmasını da öngörüyordu. Başbakan Miçotakis evlilikte eşitlik gözeten yasa için birçok kesimden olumlu tepki alsa da Ortodoks kilisesinin sert eleştirilerine maruz kaldı. Tasarıyı “saf kötülük” olarak nitelendiren Yunanistan’ın ruhani lideri Başpiskopos Ieronymos evlilik eşitliğinin anketlerde çok düşük bir çoğunluk tarafından desteklendiği söyleyerek konunun halk oylamasına sunulmasını önerdi.

Kilisenin önde gelen isimleri yasanın eşcinsel çiftlerin başka haklar talep etmesine ve Yunan aile ve toplum yapısının parçalanmasına yol açacağını savunmuştu. Kilisenin yönetim organı Kutsal Sinod hükümetle çatışma içinde olduğunun sinyalini vererek 24 Mart’ta Ortodoks Pazarı ayininin gelenek olduğu üzere başkentin katedralinde değil Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun davet edilmediği daha küçük bir kilisede yapılacağını duyurdu.

Bir din adamı Sakellaropoulou’nun oylamadan sonra bir LGTBQ+ topluluğu üyesine ait bir restoranda hükümet yetkilileriyle kutlama yemeğine katıldığı haberinin başpiskoposu “üzdüğünü” de söyledi.

Miçotakis’e aforoz çağrısı

Piskopos Ambrosios’a açık mektup yazıp Miçotakis ve yasaya destek veren milletvekillerinin aforoz edilmesi çağrısı yaptı: “Ortodoks kilisemiz kuşatma altındadır. Tanrı’nın yasasını sulandıran herkese karşı bir devrim çağrısı yapılmalıdır. Bu ahlaki suçun baş kahramanı olan Yunanistan Başbakanı ve Yunan parlamentosundaki 175 milletvekili aforoz edilmelidir.”

Evlilik eşitliğine öfkenin böyle şekilde yayılması Atina’daki bir belediye binasında ilk eşcinsel evlilik töreninden birkaç gün sonra gerçekleşti. Salı günü Ieronymos gazetecilere hiç kimsenin “bu tür evlilikler” yapmamasını umduğunu söyleyerek yasadan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.

Yunanistan kilisenin tepkisine karşın eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Hristiyan Ortodoks çoğunluklu ülke oldu. 15 Şubat günü oylanan yasa 176’ya karşı 76 oyla meclisten geçmişti. Yunanistan Başbakanı Miçotakis bu adımla “ciddi bir eşitsizliğin” ortadan kaldırıldığını savunmuştu. Yunan Ortodoks Kilisesi’nin lideri Başpiskopos Ieronymos ülkenin “sosyal bütünlüğünün yasa nedeniyle bozulacağını” savunmuştu. Yasa tasarının 300 üyeli parlamentodan geçebilmesi için salt çoğunluk gerekiyordu. Eşcinsel evlilikleri yasallaştıracak tasarı merkez sağdaki Başbakan Miçotakis’in partisi içinde de tepkilere neden olmuştu. Düzinelerce milletvekilinin tasarıya karşı çıktığı oylamada Miçotakis muhalefet partilerinin desteğini de almak zorunda kalmıştı.

Yunanistan'da eşcinsel evliliğe onay çıktıYunanistan’da eşcinsel evliliğe onay çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.