Katiller suşi aşçısı çıktı, silahların sırrı ise bu numarada saklı: Blow TR914 02

Santa Maria Katolik Kilisesi’ne IŞİD'in düzenlediği saldırı tartışılmaya devam ederken saldırıda kullanılan silahların modelinin ve tedarik ağının izini 10Haber sürdü. Silahlar Türkiye yapımı bir kurusıkı tabancanın modifiye edilmiş hali.

Gündem 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükdere’de bulunan Santa Maria Katolik Kilisesi’ne yapılan saldırı gündemdeki yerini koruyor. Saldırganların ve bağlantılı 50 kişinin gözaltına alınmasının ardından saldırıda kullanılan ve Murat Tuncer Cihan’in ölümüne neden olan silahın parçaları da bulundu. 10Haber IŞİD’in resmi yayın organından paylaşılan fotoğraflar üzerinden silahın izini sürdü.

Saldırıdan kısa süre sonra Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yayın organı Amaq News saldırıyı kendilerinin yaptığına dair bir görsel paylaştı. Fotoğraftakiler ellerinde tabancalarla poz vermişti.

Fotoğrafın görüntü kalitesinin kötü olması nedeniyle tabancaların marka ve modeli anlaşılmasa bile görüntü üzerinden renk oynaması yapınca yola çıkabileceğimiz birkaç detay vardı.

Silahta kabza kısmında bulunan beş çizgi tetik yuvasındaki eğim ve namludaki gri renk özel detaylar olarak şu silaha ulaşmamızı sağlıyor: Blow TR914 02

Silahın parçaları bulundu

Saldırının ardından kaçan saldırganlar yakalanmış, kullanılan silahlar bulunamamıştı.

Saldırganların silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attığı bilgisi üzerine çevrede arama başlatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama yaptı. Yapılan çalışmalarda saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen silah parçaları bulundu. Bulunan parçalar incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Bulunan silah parçaları kullanılan silahın “Blow TR914 02” model olduğunu kanıtlıyordu.

İşte bulunan silah parçaları:

Bulunan parçalara ve bizim de internet üzerinden yaptığımız aramalara bakınca, tabancanın yerli üretim olduğu anlaşılıyor. Türkiye’de üretilen bu model fabrikadan kuru sıkı silah olarak çıkıyor ama üzerinde bazı küçük değişikliklerle gerçek mermi atabilen bir tabancaya dönüştürülebiliyor. Bu silah, hem ucuz olması hem de 14 mermi kapasitesi nedeniyle suç dünyasında tercih ediliyor.

10Haber’in edindiği bilgiye göre atışa hazır halde satılırsa silahın piyasa fiyatı 8 bin 500 TL civarında.

Kilise saldırısıyla ilgili çok konuşulan konulardan biri de silahların tutukluk yapmasıydı. Saldırı sırasında silahın tutukluk yapmasından ziyade ilgililerin ‘namlu patlaması’ dediği durumun yaşanmış olması muhtemel. Bu durum kuru sıkı silahların tornadan geçirilerek namlusu açılan birçok silahta yaşanabiliyor. Seri atış yapıldığı sırada namlu aşırı ısınıyor ve silah ya atış yapamıyor ya da mermi savrularak başka hedeflere gidiyor.

Dahası arşivde yaptığımız incelemede Mayıs 2023’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde jandarmanın bir kargo şirketinde kontrol ettiği kolilerden 20 tabanca ele geçirdiğine dair bir habere rastladık. Jandarmanın yakaladığı silahların tamamı saldırıda kullanılan silahla aynı model.

Polonya, ‘Türkiye Vilayeti’ne bağlı

Saldırı sonrasında IŞİD’in resmi yayın organları saldırıyı Türkiye Vilayeti’nin gerçekleştirdiğini duyurdu. Türkiye Vilayeti adını ilk olarak IŞİD’in öldürülen lideri Bağdadi’nin yayınladığı bir video kaydında yanındaki dosyada görmüş, sonra Kasım Güler’in itiraflarıyla detaylara ulaşmıştık. Örgütün yapısına göre Faruk Mektebi’ne bağlı olan Türkiye Vilayeti içinde Azerbaycan, Ukrayna, Rusya ve Avrupa’dan üç-dört ülke var. IŞİD kaynaklarına göre bu ülkelerden biri de Polonya.

Bu detay saldırıdan kullanılan aracın Polonya’dan getirilmesi sebebiyle oldukça kritik.

Polonya’da IŞİD sempatizanları

Yine arşivden Polonya’daki IŞİD ağlarına dair yaptığımız araştırmada Polonya İç Güvenlik Ajansı’nın Haziran 2023’te patlayıcı kemer kullanarak bir hükümet dairesine intihar saldırısı planlayan 18 yaşındaki bir Polonya vatandaşını tutukladığını, Kasım 2023’te 38 yaşındaki Polonyalı bir kadının Varşova’nın merkezine patlayıcı cihaz yerleştirip kaçtığını fakat yakalandığını görüyoruz. Kadının evinde IŞİD’e ve El-Kaide’ye dair birçok delil ele geçirilmişti.

Saldırganların fotoğrafları yayınlandı

Sarıyer’deki kilise saldırıyla ilgili gözaltına alınan iki saldırganın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çekilen fotoğrafları paylaşıldı.

Öte yandan saldırganların saldırı sırasında giydikleri kıyafetleri Canfes Sokak’ta bir çöp konteynerine atarak kaçtığı tespit edildi. Şüphelilerin saldırıdan önceki dönemleriyle ilgili araştırmalarda ise Bahçelievler’de bir Çin restoranında suşi ustası olarak çalıştıkları öğrenildi.

Kilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2'si tetikçi 47 gözaltıKilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2’si tetikçi 47 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.