Narin cinayeti çıkmazı: Bakan Yerlikaya’ya göre ‘çok geçmeden’ olay açıklığa kavuşacak
Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Rus gaspçı, Antalya’da yakalandı. Gözaltına alınan şüphelinin üzerinde sahte sürücü belgesi çıktı.
Türkiye son yıllarda uluslararası suç örgütleri için cazibe merkezi olduğu iddiasıyla sık sık gündeme geliyor. İçişleri Bakanlığına Süleyman Soylu’nun yerine Ali Yerlikaya’nın atanmasının ardından yapılan operasyonlar da bu iddiaları haklı çıkaracak örnekler sunuyor. Geçen yılın son günlerinde Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve Belçika’da uyuşturucu ticareti yapan İngiltere vatandaşı Muhammed Zakir Miah ile Vietnam’da ağır yaralama suçundan aranan Çin vatandaşı Chen Xuefeng’in (Çen Şufeng) İstanbul’da yakalandığını açıklamıştı.
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan uyuşturucu baronu Hollandalı Joseph Johannes Leijdekkers’ın sağ kolu ‘Kara Mamba’ lakaplı İsaac Bignan da 13 Haziran’da Isparta’da yakalanarak tutuklanmış, fakat 15 Eylül’de ‘yurt dışına çıkış yasağı’ tedbiriyle tahliye edilmişti. Şahsın tahliyesi sonrasında ev hapsini ihlal ederek kaçacağı bilgisine ulaşılması üzerine Büyükçekmece’de bulunduğu eve operasyon düzenlenmiş ve yakalanmıştı.
Yine hakkında kırmızı bülten ile yakalama kaydı bulunan Eric Schroeder’in Hamburg’da uyuşturucu madde ticaretini yönettiği, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından arandığı belirtilmişti. O da İstanbul’da yakalanmıştı.
Interpol tarafından hakkında yakalama kararı olan baronlardan bazıları son operasyonlarla Türkiye’de yakalanmıştı. Onların isimleri şöyle:
Muhuannad Aloqlah, Shaun Monaghan, Mohammed Zakir Mıah, Nenad Petrak, Duax Ngakuru, Hakan Ayık, Maximillian Rıvkın (Cem Cansu), Necmi Saki, Josef Konrad, Danıel Alexander Muller, Christijan Palic, Dritan Rexhepi.
Yakalanan bazı isimlere Türk vatandaşlığı verildiğinin ortaya çıkması ise tartışmanın başka bir boyutunu oluşturuyor. Yerlikaya döneminde bir yandan operasyonlar sürerken diğer taraftan uluslararası suç örgütü lideri Maximilian Rivkin’in Interpol veri sisteminde parmak izleri olmasına ve vatandaşlık başvurusunda parmak izi vermesine karşın yakalanmadığı ve Türkiye’den vatandaşlık aldığı ortaya çıkmıştı.
Kriminal kişilerin Türkiye bağlantıları tartışılmaya devam ederken Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) aracılığıyla kırmızı bültenle aranan Rus uyruklu şüpheli, Antalya’da yakalandı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, aranan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı.
Ekiplerin düzenlediği operasyonda hakkında gasp suçlarından Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılan I.M. yakalandı. Şüphelinin üzerinde yapılan aramada, Rusya’ya ait sahte sürücü belgesi ele geçirildi.