Kırmızı bültenle aranan uyuşturucu baronuna Yerlikaya döneminde vatandaşlık verilmiş

Türkiye'nin yüz tanıma ve parmak izi sistemleri, Interpol'ün kırmızı bültenle, FBI'ın 5 milyon dolar ödülle aradığı uyuşturucu baronunu görmedi, Ali Yerlikaya döneminde ona vatandaşlık verildi. Vatandaşlıktan 2 ay sonra polis operasyonuyla yakalandı.

Gündem 10 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Bulgaristan pasaportuyla başvurup Türk vatandaşlığı alan Sırp asıllı İsveç vatandaşı Maximilian Rivkin’in Interpol veri sisteminde parmak izleri olmasına ve vatandaşlık başvurusunda parmak izi vermesine karşın yakalanmadığı ve Türkiye’den vatandaşlık aldığı anlaşıldı.

BirGün yazarı Timur Soykan’ın haberine göre 2021’den beri İsveç ve ABD’nin krmızı bültenle aradığı, FBI’ın başına beş milyon dolar ödül koyduğu Rivkin, 2023’te Cem Cansu adıyla Türk vatandaşı oldu.

Avustralya’daki Komançero Çetesi’ni Avustralya doğumlu Türk vatandaşı Hakan Ayık’la birlikte yöneten Rivkin İstanbul’dan dünyayı saran uyuşturucu ağını yönetiyordu. Rivkin ve çetenin diğer lideri Yeni Zelandalı Ngakuru birlikte Türkiye’de oturum izni almıştı. İstanbul Şişli’de aldıkları bir oteli çete merkezine dönüştürmüşlerdi.

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Avustralya Federal Polisi 2019 yılında Komançero Çetesi’ne operasyon başlatmış, FBI, ANOM adını verdikleri şifreli bir haberleşme sistemi ile Komançero Çetesi’ne sızmıştı. ANOM’a Hakan Ayık ve Maximilian Rivkin de ortaktı. Farkında olmadan FBI tuzağının distribütörlüğünü yapıyor, suç örgütü üyelerine satıyorlardı. ANOM kısa sürede 300 suç örgütüne ulaştı, 12 bin kullanıcısı oldu. FBI 2019 ile 2021 arasında suç örgütlerinin gönderdiği 27 milyon mesajı arşivledi.

Türkiye’den 2.5 yıl rötarlı operasyon

FBI ve Avustralya Federal Polisi’nin 7 Haziran 2021’de başlattığı Truva Atı Kalkanı Operasyonu’na 16 ülke katıldı. Ancak operasyona Türkiye katılmadı, bu yüzden ahtapotun İstanbul’daki beyni ele geçirilemedi.

Truva Atı Kalkanı Operasyonu’ndan 2 yıl 4 ay sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya döneminde Türkiye’de Komançero Çetesi’ne operasyon yapıldı. Hakan Ayık, Ngakuru, Maximilian Rivkin’in de arasında olduğu 42 kişi yakalandı, 4.5 milyar TL’lik mal varlıklarına elkondu.

İşte bu yakalama sonrası yürüyen soruşturma, Rivkin’in nasıl olup da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabildiğini de belgeleriyle anlatıyor.

Buna göre Maximilian Rivkin Türk vatandaşlığına geçme işlemlerini Visal isimli şirket üstünden başlattı. Bulgaristan pasaportundaki Nikolaj Ankov ismi ile Hakan Ayık’tan İstanbul Şişli’deki iki daireyi dört milyon TL’ye satın aldı. Türk vatandaşlığına başvurmak için yapması gereken zorunlu yatırımı bile uyuşturucu çetesindeki ortağından almış gözüküyordu yani. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı 4 Ağustos 2022’de satın alınan konutlardan ötürü ‘vatandaşlığa uygundur’ belgesi verdi.

Rivkin 29 Ağustos 2023 günü Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Yani Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olduğu dönemde vatandaşlığı kazandı. Onun vatandaşlık başvurusu sırasında istihbarat incelemesini yapan MİT’in başında da Hakan Fidan vardı.

Parmak izi skandalı

Oysa Rivkin İsveç ve ABD’nin talebiyle yıllardır Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. Hatta vatandaş olmasından sadece 2.5 ay önce FBI, Rivkin’in beş milyon dolar ödülle arandığına dair bülteni güncellemişti.

Yani Rivkin’in daha 2022’de vatandaşlık için başvurduğu sırada Türkiye’de hakkında yapılan incelemeden geçememesi ve vatandaşlık alamaması gerekiyordu ama geçti ve aldı.

2 Kasım 2023’te başlayan Komançero operasyonunda polisin yakaladığı isimlerden biri de Maximilian Rivkin’di. Artık ismi ‘Cem Cansu’ydu ve Türk kimliği, pasaportu, sürücü belgesi vardı. Oysa vatandaşlık başvurusu yaptığında yürütülen kontrollar sırasında gerek yüz tanıma sisteminin ve gerekse parmak izi sisteminin uyarı vermesi gerekiyordu.

8 Ağustos 2023’te, yani 28 Mayıs seçimlerinden sonra İstanbul Beyoğlu İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmuş ve biyometrik fotoğrafla on parmak izi bir kez daha alınmıştı. Sisteme Nikolaj Ankov adıyla kaydedilmişti.

Rivkin İstanbul’da da parmak izi verdi. Bu kez ismi Nikolaj Ankov olarak kayda geçti.

Bu kayıt işleminden 21 gün sonra da Cumhurbaşkanı kararıyla vatandaş oldu. Dokuz gün sonra, 7 Eylül 2023 günü İstanbul Şişli İlçe Nüfus Müdürlüğü’nce tekrar fotoğraf ve on parmak izi alındı. ‘Cem Cansu’ olarak kütüğe kaydedildi, Türkiye Cumhuriyeti kimliği verildi.

Sırp ve Türk baronlarını aynı gizli haberleşme programı çökerttiSırp ve Türk baronlarını aynı gizli haberleşme programı çökertti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.