İnanılmaz fiyatlar: Çocuğu özel liseye veya koleje gitsin isteyen anne baba en az bir milyon lirayı gözden çıkaracak

LGS maratonu bitti, şimdi sonuçlar bekleniyor. Ancak kolejlerde fiyatlar henüz tercihler belli olmadan tavan yaptı. Koç, Enka, Hisar gibi okullarda liseye başlayacaklar 1 milyon liranın üzerinde ücret ödeyecek. Robert Kolej de 1 milyondan pahalı.

Gündem 12 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) giren öğrenciler 2 Haziran’da ter döktü. Sonucu 28 Haziran’da alacaklar. Türkiye genelinde devlet okullarının yanında özel liseler de tercih edilecek. Amerikan, Fransız ve İtalyan liselerinin de aralarında olduğu 80 kolej LGS puanıyla öğrenci kabul edecek. Ama bu liseler için sınav başarısı yetmiyor; yüksek ücret de ödemek gerekiyor. Ve 2024-2025 eğitim dönemi ücretleri epeyce yüksek. Üstelik bu ücrete yemek, servis ve kırtasiye dahil değil.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okulların zam artış oranını ÜFE ve TÜFE verilerine göre sınırlamıştı. Zam artış oranı bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE verileri toplanıp ikiye bölündükten sonra çıkan rakamın üstüne beş puanlık enflasyon payı eklenerek belirlendi. Buna göre özel okullarda tavan zam oranı yüzde 56.89’un üstünde olamayacak. Ancak bu düzenleme sadece ara sınıflar için geçerli. Yeni kayıtlarda geçerli değil. 1, 5 ve 9’uncu sınıflar düzenleme dışında. Hürriyet’ten Ceyda Karaaslan’ın haberine göre liseye yeni başlayacak öğrenciler için fiyatını geçen yıla göre 2.5 kat artıran özel okullar da var.

Rekor fiyat bu yıl Koç Lisesi’nde. LGS’de geçen yıl yüzde 1.02 dilime giren öğrencileri kabul eden Koç Lisesi 2.3 kat zam yaparak ücretini 448 bin TL’den bu yıl 1 milyon 50 bin TL’ye çıkardı. Beş gün yatılılıkta bu ücrete 332 bin 500 TL, yedi gün yatılılıkta 437 bin TL ekleniyor. Bu yıl Koç Lisesi’ne başlayan bir öğrenci lise eğitimini burada tamamlamak isterse beş yılda ödeyeceği ücret ara sınıflarda yapılacak zamlarla yedi milyonu geçecek.

En yüksek eğitim ücreti isteyen okullardan biri de Robert Kolej. LGS’de en az yüzde 0.5’lik dilime giren öğrencileri kabul eden Robert Kolej yüzde 135 zam yaparak bu yılki lise hazırlık sınıfı ücretini 1 milyon 47 bin 900 TL yaptı.

İstanbul’daki bir başka seçkin okul olan Enka Lisesi’nde birinci sınıfa veya hazırlığa başlayacak öğrencilerin aileleri 10 ay taksitle ödemeyi tercih etmeleri halinde 1 milyon 250 bin lirayı gözden çıkaracaklar. Peşin ödeme halinde bu rakam 900 bin liranın altına düşüyor.

Yine İstanbul Göktürk’te yer alan Hisar Okulları’nda da benzer fiyatlar söz konusu. Lise bire veya hazırlığa başlayacak öğrencilerin ailelerinin yılda 1 milyon 200 bin liranın üzerinde okul parasını hazırlaması gerekiyor.

LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye’deki gözde okullardan Fransız liselerinde ise hazırlık sınıfı ücretlerine yapılan zam da yüzde 150’yi buldu. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin hazırlık ücreti bu yıl 953 bin 180 TL olarak açıklandı. Saint Benoit Fransız Lisesi ise bu yıl 890 bin TL.

Diğer bazı liselerde durum ise şöyle:

Özel Alman Lisesi: 905 bin TL (Kırtasiye ücretiyle beraber 10 taksitli).

İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: 750 bin TL.

Üsküdar Amerikan Lisesi: 975 bin TL.

Tarsus Amerikan Koleji: 736 bin TL.

İzmir Amerikan Koleji: 775 bin TL.

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: 862 bin TL.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 417 bin TL.

Bodrum'da özel okul yüzde 300 zam yaptı; Milli Eğitim harekete geçtiBodrum’da özel okul yüzde 300 zam yaptı; Milli Eğitim harekete geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.