Komşu cinayetinde ağırlaştırılmış müebbet ‘akıl sağlığı raporu yok’ gerekçesiyle bozuldu

Kayseri'de komşusu Hasibe Soykuk'u keserle öldüren İsmail Kocatürk'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası akıl sağlığı raporu alınmadığı gerekçesiyle istinaf mahkemesi tarafından bozuldu.

Gündem 10 Eylül 2024
Fotoğraf: Katil zanlısı İsmail Kocatürk.

13 Kasım 2022’de Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Seyit Ahmet Soykuk eve döndüğünde eşi Hasibe Soykuk’u kanlar içinde yerde buldu. Yapılan incelemede Soykuk’un başına sert bir cisimle vurularak öldürüldüğü belirlendi.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) şüpheli olarak kadının eşi Seyit Ahmet Soykuk ile komşu İsmail Kocatürk’ü gözaltına aldı. İlk ifadesinde suçu Hasibe Soykuk’un oğluna yıkmaya çalışan Kocatürk “B.B.S.’nin elinde keser vardı, birbirimizi itekledik. B.B.S. bana ‘Kimseye bir şey söyleme, aileni de çocuklarını da öldürürüm’ dedi. Korkuyla evime gittim. Kan lekelerini yıkadım” dese de sonra cezaevinden dilekçe yazıp cinayeti kendisinin işlediğini itiraf etti.

Bin 500 lira için öldürmüş

Yazdığı dilekçe üzerine yeniden ifadesi alınan Kocatürk “Hasibe Soykuk’un ailesi ile dört gün gübre taşıma için anlaştım. Bir günlük ücretimi verdiler. 500 lira aldım. Ama üç günlük ücretim olan toplam 1500 TL’yi vermediler. Evlerine gittim. Oğlu B.B.S.’yi sordum. Hasibe’ye ‘Oğlun esrar içmek yerine paramı versin’ dedim. Hasibe bana ‘Sen oğlumu takip edeceğine önce karını takip et’ dedi. Tartıştık, itişme oldu. Koltukta keseri gördüm, alıp vurdum. Ardından Hasibe içeri doğru gitti. Arkasından gidip bir kez daha vurdum. Araç sesini duyunca kaçtım, amacım öldürmek değildi. Pişmanım” dedi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianamede sanık Kocatürk hakkında ‘Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak veya yakalanmamak amacıyla kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Dosya istinaftan geri döndü

Sanık avukatı karara itiraz ederek dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi Kocatürk’ün akıl sağlığına dair rapor alınmadığını ve bunun cezai ehliyeti açısından önemli olduğunu belirtti.

Mahkeme yerel mahkemenin eksikliği gidermesi için dosyayı yeniden incelemesi amacıyla geri gönderdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.