Korhan Berzeg 200 gündür kayıp: Tina her geçen aracın içine bakıyor

Balıkesir'in Gönen ilçesinde tatil için geldiği yazlık evinden 'Tina' isimli köpeğiyle ayrıldıktan sonra haber alınamayan 84 yaşındaki Korhan Berzeg 200 gündür kayıp. Arama çalışmaları durdu, ancak 74 gün sonra eve dönen Tina hala sahibini arıyor.

Gündem 2 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Kaybolmasının üstünden 200 gün geçti; Prof. Dr. Korhan Berzeg’den en ufak iz yok. Dünya Bankası’nda bir dönem ‘Asya Direktörü’ olarak çalıştıktan sonra emekli olup İstanbul Büyükada’daki evinde yaşamaya başlayan Korhan Berzeg Mayıs 2023’te İngiliz eşi Angela Berzeg ile memleketi Balıkesir’in Gönen ilçesi kırsal Armutlu Mahallesi’ndeki yazlık evine gelmişti.

17 Haziran’da telefonunun yanı sıra kimlik ve banka kartlarını da yanına almadan doberman cinsi eğitimli köpeği Tina ile yürüyüşe çıkan Korhan Berzeg geri dönmeyince eşi kayıp ihbarında bulundu. Bölgede AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) ile gönüllü arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra iz takip ve kadavra köpekleriyle arama başlatıldı.

250 kilometrelik alan beş kez tarandı

Dron ve İHA’ların da kullanıldığı aramalarda 250 kilometrekarelik alan havadan ve karadan beş kez sil baştan aranmasına rağmen Berzeg ile köpeği bulunamadı. Gönen Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Korhan Berzeg’in Armutlu Mahallesi ve İstanbul Büyükada’daki evlerinde arama yapıp bilgisayarları inceleyen ekipler 20 kişinin de şüpheli olarak ifadesini aldı. Olay günü ve öncesinde Armutlu Mahallesi’nden geçen araçların plakalarını belirleyen jandarma ekipleri 40 araç sürücüsünü de sorguladı ancak hiçbir ize ulaşamadı.

Balıkesir’in Gönen ilçesinde tatil için geldiği yazlık evinden Tina isimli köpeği ile ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan Korhan Berzeg 200 gündür kayıp.

74 gün sonra Tina evine döndü

Berzeg’in köpeği Tina kaybolduktan 74 gün sonra, 29 Ağustos sabahı Armutlu Mahallesi’ndeki eve geldi. Evde kimseyi bulamayan köpek 500 metre ileride komşularının evinin olduğu bölgeye gitti. Tina’yı görenlerin ihbarıyla Armutlu Mahallesi muhtarı Hamit Erman olay yerine geldi, jandarmaya bilgi verdi. Çip kontrolünde de köpeğin Tina olduğu tespit edilince Angela Berzeg Büyükada’dan Armutlu’ya gelip köpeği teslim aldı. Tina’nın bakımlı olduğu, üstünde arazide kaldığına dair kir, toprak ve çamur gibi izler bulunmadığı, patilerinin de temiz olduğu görüldü.

Berzeg’in köpeği Tina kaybolduktan 74 gün sonra Armutlu Mahallesi’ndeki eve dönmüş, Tina’nın sağlıklı ve patilerinin temiz olması dikkat çekmişti.

Tina çalışmalara katıldı ancak faydası olmadı

Önce köpeğin yakın bölgede alıkonurken bırakıldığı ya da kaçtığı değerlendirildi. Tina’nın dışkı ve kan örnekleri incelendi; köpeğin doğada kalmadığı bulgularına ulaşıldı. Aramalara Tina da dahil edildi. 74 gün boyunca alıkonduğu yere gitmesi için GPS takılıp aç bırakılan Tina her defasında eve geri döndü. Ekipler Tina’nın otomobille getirilip bulunduğu yere bırakılmış olması ihtimalini araştırmaya başlarken çalışmalarda katkısı olmayacağı düşünülen köpek bir süre sonra Angela Berzeg’e teslim edildi. Tina Angela Berzeg ile İstanbul Büyükada’daki evlerine döndü.

Korhan Berzeg’in köpeği Tina arama kurtarma çalışmalarına katıldı, ancak faydası olmadı.

Aramalar 130’uncu gününde sonlandırıldı

Tina’nın geri dönmesinin ardından ekip sayısı arttırıldı, arama çalışmaları 120 kişiyle yeniden başlatıldı. Ekipler daha önce beş kez aranan 250 kilometrekarelik bölgeyi genişletti. 325 kilometrekareye çıkartılan alanı dokuz kez arayan ekipler son olarak. Tina bırakılmasından sonra Berzeg’in atılmış olması ihtimali olan bölgedeki 10 kuyuyu boşaltıp içini kameralarla izledi. Berzeg Armutlu Mahallesi’ndeki evinden Çanakkale sınırına kadar olan 54 kilometrelik alan dahil 325 kilometrekarede arandı. Gönen’de 20’den fazla mahalle ile Gönen Çayı’nın Erdek’te denize döküldüğü güzergah defalarca özel olarak kontrol edildi ancak hiçbir ize rastlanmadı. 50 kişilik ekiple sürdürülen arama çalışmaları Korhan Berzeg kaybolduktan 130 gün sonra, 24 Ekim’de sonlandırıldı.

‘Ne ölüsü var, ne dirisi’

Bölgede önceki kayıp olaylarının kısa sürede çözüldüğüne ve burada gizemli bir durum olduğuna dikkat çeken yetkililer sadece ihbarları değerlendirmeye başlarken Berzeg’in kuzeni Levent Berzeg soruşturmanın aileden de gizli yürütüldüğünü söyledi, “Bize de bilgi vermiyorlar. Bir gelişme yok, artık ihbar da yok. Ne ölüsü var ne dirisi, bir haber yok. Adamı ne yaptılar, ne ettiler hiçbir şey bilmiyoruz. Kaybolduğu gün neyse o, o kadar bilgi var elimizde” dedi.

Her aracın içine bakıyor

Berzeg’in eşi Angela Berzeg de köpeği Tina’yı aldıktan sonra Gönen’e bir daha dönmedi. Berzeg İstanbul Büyükada’daki evinde yaşamaya devam ederken aile yakınları 200 gün geçmesine rağmen Tina’nın hala Korhan Berzeg’i beklediğini söyledi. Tina’nın kaybolduktan 74 gün sonra döndüğünde eskisinden çok daha sağlıklı ve bakımlı olduğuna dikkat çekilirken eskiden araç gördüğünde tepki vermeyen köpeğin şu an adada yanından geçen araçları görünce durup içine baktığı belirtildi. Daha önce böyle bir davranış sergilemeyen köpeğin döndüğünde temiz ve bakımlı olmasının yanı sıra bu davranışının da araçla kaçırılmış olma ihtimalini güçlendirdiği, psikolojik destek alan Tina’nın gayet sağlıklı olduğu ve günde üç kez yürüyüşe çıkarıldığı da öğrenildi.

Korhan Berzeg kaybolalı 100 gün oldu: Sanki yer yarıldı, içine girdiKorhan Berzeg kaybolalı 100 gün oldu: Sanki yer yarıldı, içine girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.