Kronik hastalığı olanlar dikkat! Toz taşınımı yolda

Meteoroloji hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirtti; Çevre Bakanlığı da kronik rahatsızlığı olanları uyardı. Marmara'nın batısı, Güney ve Kıyı Ege ile Batı Akdeniz’de toz taşınımı bekleniyor.

Çevre 23 Nisan 2024
Toz taşınımı görüntüsü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yeni haftada hava sıcaklıklarının yükseleceğini duyurdu. Yurt genelinde mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının artmaya devam etmesi ve hafta boyunca Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı özellikle kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ve yaşlıların başta olmak üzere tüm vatandaşlardan günün en sıcak saatleri olan 11 ila 16 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamalarını istedi.

Öte yandan MGM Marmara’nın batısı, Güney ve Kıyı Ege ile Batı Akdeniz’de toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

 

MGM’nin bugünkü hava tahmini.

Toz taşınımı nedir?

Toz taşınımı kısaca yerdeki tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması demek. Türkiye de coğrafi konumu itibariyle dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimler başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Konya-Karaman havzası toz taşınımından en fazla etkilenen yerler oluyor.

24-28 Nisan arası MGM’nin hava tahminleri.

İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.