Coldplay çevre duyarlılığında sanatçılara örnek oluyor

Coldplay, çevre konusunda hayranlarını harekete geçmeye teşvik ediyor. İngiliz grubun son albümü 'Music of the Spheres' kapsamında çıktığı geniş kapsamlı turnedeki konserlerde kullanılan elektriği seyirciler bisiklet pedalı çevirerek üretiyor. Amaç temiz enerji üretimini sürdürülebilir kılmak.

Kültür Sanat 11 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Coldplay geçen yıldan bu yana dünyanın pek çok kentini kapsayan turnesine devam ediyor.

Coldplay, tartışmasız biçimde günümüzün en etkili topluluklarından biri. Müzikal açıdan yakaladıkları büyük başarının yanı sıra, topluma yön verme ve belli konularda dikkat çekme bakımından da Coldpay özellikle de grubun solisti Chris Martin oldukça etkin bir role sahip. Bob Geldof ve U2 gibi öncülerin izinden giden Coldplay çevrenin yanı sıra bireysel hak ve özgürlükler konusunda da gösteridkleri duyarlılıkla tanınıyor. Öyle ki İngiliz topluluk bir önceki albümleri ‘Everyday Life’ için çevre duyarlılığı nedeniyle turne gerçekleştirmemişti. Grup sonrasında karar değiştirip geçen yıl yayınladıkları ‘Music of the Sphere’ için çok geniş kapsamlı bir turneye çıkmıştı. Ancak çevre konusunda azami dikkati göstererek…

Coldplay çevre dostu peki ya seyirciler?

Coldplay, geçen yıl Avrupa’da başlayan ve ardından Latin Amerika’da da devam eden turneleri boyunca enerji tüketimini yenilenebilir kaynaklarla sağlamak için büyük çaba sarfetti. Turneleri boyunca milyonlarca seyirci ulaşan Coldplay, dev stadyum konserlerinde kendi duyarlılıklarına hayranlarını da dahil etme stratejisine gitti. 16 ve 17 Temmuz 2022’de Paris’teki Stade de France stadyumunda gerçekleşen konserlerde bu enerji üretimi için pedal çevirenlerden biri de bendim.

Coldplay üyeleri turneye başlamadan önce yaptıkları açıklamada ‘Music Of The Spheres’ turnesini mümkün olduğunca sürdürülebilir ve düşük karbonlu hale getirmeye çalıştıklarını açıklamıştı. Bir önceki albümlerinde karbon salınımını artırmama adına turne düzenlemeyen ancak bu yüzden hayranları tarafından tepki çeken grup üyeleri bu kararlarını değiştirmekle birlikte uygulamaya soktukları çözüm sayesinde diğer müzisyenlere de örnek olmayı başarmış durumda.

Paris, Amsterdam, Berlin, Londra, Buenos Aires, Rio de Janeiro ve daha nice büyük şehirde gerçekleşen ve ortalama yüz bin seyircinin katıldığı bu dev konserlerde seyirciler konserin başlamasından saatler önce sahaya kurulan bisikletlerde pedal çevirip enerji üretimine katkı sağlamıştı. Bu yöntemle konser esnasında harcanan elektriğin yarısından fazlası seyircilerin katkısıyla elde edilen yenilenebilir enerjiyle üretildi.

Harry Styles konseri tepki çekmişti

Dün 10 Haber’de yer verdiğimiz haberden de hatırlanacağı üzere İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da konser veren Harry Styles, çevrecilerin tepkisini çekmişti. Aslında tepkinin hedefindeki isim Styles’dan ziyade konser alanını dolduran hayranlarıydı. Zira konsere gelen yaklaşık 70 bin kişi Harry Styles ile özdeşleşen boa adlı tüylü atkılarla konsere gelmiş sonrasında da bu atkıları etrafa saçmıştı. Ortaya çıkan çevre kirliliği birkaç gün süren çalışmalar sonrası anca ortadan kaldırılabilmişti. Yaşanan bu olay sonrası çevreciler Styles’tan moda tercihlerini gözden geçirmesini talep etmişti.

Yok artık Beyoncé! Turneden 2.5 milyar dolar kazanacakYok artık Beyoncé! Turneden 2.5 milyar dolar kazanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.