Kurban Bayramı’nın acı bilançosu: Sekiz günde 68 kişi kazada öldü

Kurban Bayramı tatilinde sekiz günde 68 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Uzmanlar sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda bir kez daha uyardı.

Gündem 23 Haziran 2024

Resmi açıklamalara göre Türkiye’de yalnızca geçen yıl 555 bin 668 trafik kazası meydana geldi. 2 bin 984 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 354 bin 323 kişi ise yaralandı. Bu kazaların çoğu yetkililerin tüm uyarılarına rağmen önlem alınmaması nedeniyle yaşandı.

Durum bu yıl da farklı değil. Örneğin Kurban Bayramı tatilinin ilk sekiz gününde 68 kişi yaşamını yitirdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Bayram tatilinin ilk 8 gününde (cumartesi, pazar, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi) maalesef 68 kişi hayatını kaybetti. 9.787 kişi ise yaralandı” bilgisini verdi.

Öte yandan uzmanlar eve dönüş trafiğinde şoförleri bekleyen olumsuzluklara karşı uyarıyor. Sürücü kursu eğitmeni Abdullah Akyüz “Seyahat öncesi mutlaka araç bakımlarımızın yapılması lazım. Yağ bakımı, su, klima ve lastik kontrolü yapmamız gerekiyor ki olumsuz bir sonuca mahal vermeyelim” diyor. Peşinden şunları kaydediyor:

  • “En önemlisi, uykusuz ve yorgun şekilde trafiğe çıkmamamız lazım. Uykumuzu iyi almamız gerekiyor ve yorgun olmamalıyız. Mümkün olduğunca seyahate gündüz çıkalım. Gece çıkmak isteyen sürücülerimiz ise daha dikkatli olması gerekiyor.”
  • “Hangi yolda ve nerede mola vereceğimizi bilmemiz gerekir. Öncesinde planlama yapmamız lazım. Uzun yola çıkan bir sürücünün iki saatte bir 10-15 dakika mola vermesi gerekiyor. Mola verdikten sonra yoluna devam etmelidir. Molalarını ise dinlenme tesisleri veya benzin istasyonlarda vermeli, karayollarında, cadde kenarlarında değil. Cadde kenarlarında dinlenme söz konusu olduğu zaman kazaya neden olabiliyor.”

Bayramın ilk dört gününde trafik kazalarında 26 kişi yaşamını yitirdiBayramın ilk dört gününde trafik kazalarında 26 kişi yaşamını yitirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.