Kuzeyden göç akınının ardından: Antalya’da iki kaçak Rus okulu var

Rusya-Ukrayna savaşından sonra iki ülkeden yoğun göç alan Antalya'ya yerleşen Rus ve Ukraynalıların kayıt dışı faaliyetlerine kaçak okullar da eklendi. Konyaaltı'nda kaçak olduğu belirtilen iki Rus okulu ile ilgili inceleme başlatıldı.

Gündem 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kayıt dışı faaliyet gösteren Rus okullarının görselleri.

2022 yılının şubat ayında başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla birlikte iki ülkeden de göçün en yoğun yaşandığı illerden biri Antalya. Konyaaltı, Kemer, Muratpaşa, Alanya başta olmak üzere sahil ilçelerine hem Rusya’dan hem Ukrayna’dan yoğun göç oldu. Rus ve Ukraynalıların kente göçü de öncelikle ev fiyatlarında ve kiralarda astronomik artışlara yol açtı.

Halen ulaşım sorunu olan kentin trafiğinde de Rus ve Ukrayna plakalı araç sayısında ciddi artış oldu. Rus ve Ukrayna plakalı araçlarla korsan taksicilik yapıldığı da ortaya çıktı. Rus ve Ukraynalıların kuaförlükten emlakçılığa, evde yemek yapıp satmaktan evlerini günübirlik kiralamaya, birçok sektörde kayıt dışı faaliyet gösterdiği belirlendi. Alanya ilçesinde Ukrayna plakalı faaliyet gösteren bir çekici de yakalandı.

İstanbul ve Antalya havalimanları yolcu rekorları kırdıİstanbul ve Antalya havalimanları yolcu rekorları kırdı

Rus ve Ukraynalıların kayıt dışı faaliyetlerine bu kez iki ülke vatandaşlarının yoğun olduğu Konyaaltı ilçesinde iki Rus okulu eklendi. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan şikayet üzerine Rus okullarına inceleme başlatıldı.

İnternet sayfaları ve sosyal medya hesapları üzerinden reklam yapan okullarla ilgili Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün incelemesinde bu okullarla ilgili resmi izin belgesine ve kayda rastlanmadı. ‘Antalya’daki Rus Okulu’ başlıklı reklamlarla tanıtım yapan okullardan biri okul programı olarak 1-6’ncı sınıflar için sertifikalı temel Rusça eğitimi programı, Rus okullarına resmi kabul ve devlet diplomasının alınması gibi tanıtımlar yer alıyor.

Diğer okulun ise bir Türk kurs merkeziyle aynı adresi kullandığı belirlendi. Türk öğrencilere kurs verilen merkezin olduğu binanın adres gösterildiği Rus okulunda birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar eğitim verildiği belirtiliyor. İki okulun 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için de kayıt duyuruları var. Okullarla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nün incelemesi sürüyor.

Rus sanatçının Esenboğa'da gördüğü siyah gözlüklü parfüm kokulu adamlar kimdi?Rus sanatçının Esenboğa’da gördüğü siyah gözlüklü parfüm kokulu adamlar kimdi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.