‘Asansör’den belliydi zaten: 199 yurt müdürü liyakatsiz bulundu
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ciddi hasar gören Hatay İskenderun’da depremin üzerinden neredeyse sekiz ay geçmesine rağmen yurtları yapılmayan öğrenciler çadırlara yerleştirilecek.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde İskenderun’da bulunan Muhyiddin İbni Arabi KYK Erkek Öğrenci Yurdu hasar gördü. Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen yurdun tadilat işleri yapılmadı. Yurtta ise depremden önce İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri kalıyordu.
Kısadalga’dan Esra Tokat’ın haberine göre; Akademik takvimin 2 Ekim’de başlayacağı İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri ise okuldan ve şehir merkezinden oldukça uzak NATO çadır kentine gönderiliyor.
Üniversiteye ulaşım hattının olmadığı çadır kentte yeni dönemde öğrenciler 10 kişilik çadırlarda kalacak. Ortak tuvalet ve banyonun perdelerle kapatıldığı çadır kentte yemekhane hakkında ise bir bilgi yok.
Olmayan yurdun ücretini dahi ödeyen öğrenciler ise duruma oldukça tepkili. Aylar geçmesine rağmen yurtlarının ve okullarının tadilatlarının yapılmamasına isyan eden öğrenciler, “Bu şartlar altında barınmak istemiyoruz. Yurtlarımız bir an önce yapılmalı o zamana kadar eğitim tamamen uzaktan olsun. Yurtlarımız yapılınca da eğitimimize yüz yüze devam etmek istiyoruz çağrısında bulunuyorlar.
Öte yandan İskenderun Teknik Üniversitesi Yerleşkesi’nde ise depremden etkilenen depremzedeler de bulunuyor. Geçen günlerde İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından konteyner kentler ve çevrelerinde yapılan asayiş uygulamalarında uyuşturucu da ele geçirildi. Öğrenciler ise “Yeni akademik dönemde güvenliğimiz de sağlanmalı. Sadece barınma sorunumuz yok okullarımız da eğitime hazır değil. İskenderun’da aranan şahıslar bile konteyner kentlerde bulunurken bizler nasıl aynı kampüste eğitim görebiliriz?” diye sordu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan illerden Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’daki üniversitelerin bir yıl süreyle uzaktan eğitim yapabileceklerini duyurdu.
Özvar, söz konusu illerdeki üniversitelerde yüz yüze ve uzaktan eğitime üniversite senatolarınca karar verileceğini dile getirdi.
Özvar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’daki üniversiteler isterlerse 1 yıl uzaktan eğitim yapabilecek. Deprem bölgesindeki üniversite öğrencileri diğer illerdeki üniversitelerin aynı bölümlerinde özel statülü öğrenciler olarak eğitim alabilecek” dedi.