Lisede ‘cemaat kitapları’ skandalı: Soruşturma başlatıldı!

Bakan Tekin MEB'in tarikatlarla işbirliği yaptığını Meclis kürsüsünden duyurmuş ve bunu savunmuştu. Ordu'daki bir lisede de müdür kimseden izin almadan öğrencilerine Işık cemaatine ait kitapları dağıttı. Müdür hakkında soruşturma başlatıldı.

Gündem 29 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığın iki bin 709 protokolü olduğunu belirtip “Bunların içinde sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz” demişti. Bu sözler kamuoyunda yankılandı, muhalefet bunu ‘itiraf’ olarak tanımladı.

Bakanın sözlerinin ardından Ordu Fen Lisesi’nde bir cemaate ait kitapların okul müdürü tarafından dağıtıldığı ortaya çıktı. Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Ordu Fen Lisesi okul müdürü Turgay Türkmen öğrencilerine Işık Cemaati’nden Hüseyin Hilmi Işık’ın “Herkese lazım olan iman”, M. Sıddık Gümüş’ün “İngiliz casusunun itirafları ve İngilizlerin İslam düşmanlığı” ile Konak Vakfı’nın “Mızraklı İlmihal” kitaplarını dağıttı. Kitapları dağıtmak için Milli eğitim il ve ilçe müdürlükleri ile velilerden de izin almamıştı. Olaya tepki CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ile Eğitim-Sen Ordu Şubesi’nden geldi.

Adıgüzel Bakan Tekin’in Meclis’teki sözlerine atıf yaptı ve okul müdürünün cesaretinin bundan kaynaklandığını söyledi. Adıgüzel “Bu okul müdürünün şeceresini görmek için sosyal medyasına baktığımızda laik eğitim düşmanı olduğunu gördük. ‘Türkiye’nin başına bela olan laik eğitimdir’ diye paylaşımı var. Kadir Mısıroğlu meczubunu bolca paylaşmış. Biri de Nablus Savaşı’nda Atatürk’ün askeri deha olarak 7. Ordu’yu kurtarmasını eleştiren ve Atatürk’ten ‘Aslı Yahudi olan bir komutan’ şeklinde bahseden paylaşımı. Bir diğer paylaşımı 28 Mayıs gecesi seçim sonuçları için Arapça Allah’a şükürler olsun paylaşımı. Bir okul müdürü olarak hiçbir resmi bayramı kutlamamış. 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs’ı paylaşmamış, Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde 10 Kasım’da tek bir paylaşım yapmamış” dedi.

Bakan Tekin’in söz konusu protokolleri yapmanın nedenini ‘çocukların dağa çıkmasını engellemek’ olduğunu da söylemişti ve Adıgüzel bu sözlere “15 Temmuz’da darbe yapan komutanlar dağdan mı inmişti? Vaiz kürsüsünden inmişti. Kışlalardan çıktı, senin Bakanı olduğun Milli Eğitim’den aşağıya inmişti. Milli Eğitim Bakanı şuna sebep oluyor; yavrularımızı dağdaki terör ile şehirdeki terör yuvaları, taciz ve tecavüzün yuvası haline gelmiş cemaatlerin arasına sıkıştırıyor. Dağdaki terörden korkutup şehirdeki terörün kucağına atmaya çalışıyor” yanıtı verdi.

Eğitim-Sen Ordu Şubesi de okul önünde eylem yaptı ve Şube Başkanı Nursen Kaymaz Bakan Tekin’in açıklamasının ardından devlet okullarındaki idarecilerin, cemaatlere ve onların yayınlarına okulların kapılarını sonuna kadar açma konusunda daha cesur davrandığını savundu. Kaymaz “Ordu Fen Lisesi’nde Işık Cemaatine ait olduğu bilinen kitaplar bizzat okul müdürü Turgay Türkmen’in sınıf başkanlarına verdiği talimatla ile öğrencilere dağıtılmıştır. Cumhuriyet değerlerini yok sayan, çağdaş, laik ve demokratik toplum düzenini yok etmeye çalışan bu uygulamaların takipçisi olacağız” dedi.

Olayın sosyal medyada paylaşılmasının ardından Ordu Valiliği okul müdürü T.T. hakkında soruşturma başlattı.

Menzil'den Ensar'a cemaatler de Milli Eğitim Bakanı Tekin'i savunduMenzil’den Ensar’a cemaatler de Milli Eğitim Bakanı Tekin’i savundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.