İliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama daha
İliç maden faciasında Kanadalı şirket temsilcisi, başmühendis ve saha yetkililerinden toplam 6 kişi tutuklandı. Başsavcılığın talep ettiği bilirkişi ön raporunda tehlikenin fark edilmesine rağmen önlem alınmadığı belirtildi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin 8 kişi gözaltına alınmıştı. Jandarmadaki ifadelerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen ve savcılık sorgusu 15 saat süren 8 şüpheliden Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille, tutuklandı. 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
9 kişinin göçük altında kaldığı, göz göre göre gelen maden faciasında Başsavcılığın talebi üzerine hazırlanan ön bilirkişi raporu da açıklandı. Raporu CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından paylaştı. ‘Bilirkişi Ön Raporu’nda asli kusur gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu.
Erzincan İliç’te Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde yaşanan felaketle ilgili olarak;
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporunun gerekçeli sonuç kısmını paylaşıyorum.
Siyasi sorumlular yine yok! pic.twitter.com/n0qAixobOL
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) February 16, 2024
Operasyon direktör vekili riskli durumları analiz ettirmediği, çalışanları risklerden korumak için gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle asli kusurlu olduğu söylendi.
Raporda “ehil yetkili biri olarak şantiyede ortaya çıkması muhtemel tehlikeli durumların belirlenerek risklerden korumak için gerekli tedbirleri aldırmadığı, işyerinde çalışanları sağlıklarını olumsuz yönde etkilenmemesi hususunda gerekli denetim ve gözetim mekanizması kurdurmadığı, kurdurdu ise bunu uygulatmadığı, yetkili biri olarak sabah yığın içinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediği” belirtildi.
Yığın içinde uzun sürede oluştuğu belirtilen açıklık ve çatlakların kapanmaması nedeniyle proses oksit müdürü, oksit operasyon baş mühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama süpervizörü, asli kusurlu bulundu.
Ayrıca alt işveren şirketlerden Çiftay A.Ş’nin saha mühendisi ile saha formeni, Kar-Sa A.Ş.’nin formen ve mühendisi, Asil Çöpler A.Ş.’nin şirket müdürleri, saha süpervizörü, Asil Keklik A.Ş’nin şirket müdürleri ve saha süpervizörü sabah liçteki çatlakların tespit edilmesine rağmen tedbir almadıkları için tali kusurlu bulundu.