Eğitimde ‘yılbaşı’ önlemleri: MEB okullara ‘sakın ha’ dedi

Yeni yıla günler kala MEB’den okullara iki ayrı uyarı yazısı gitti. Biri özel okulları sosyal etkinliklerde örf, adete dikkat etmeye çağırıyor. Diğeri yeni yıl kutlayan okulların cezalandırılacağını söylüyor. Yazılara Eğitim-Sen’den tepki var.

Gündem 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Yeni yıl yaklaşırken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okullara “örf, adet” uyarıları geldi. Hem Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği sosyal etkinlik yazısı, hem de Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yeni yıl uyarısı aynı gün kamuoyuna yansıdı.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner’in 27 Kasım’da tüm il milli eğitim müdürlüklerine “Eğitim Kurumlarında Düzenlenecek Sosyal Etkinlikler” konulu yazı gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda müdürlükler özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklerle ilgili uyarıldı.

Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği hükümlerinin anımsatıldığı yazıda “Adı geçen Yönetmelikte eğitim kurumlarında yürütülecek tüm sosyal etkinliklerin 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uygun olarak düzenleneceği kuralı getirilmiş olup öğrencilerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, öğrencileri şiddet ve zararlı alışkanlıklardan korumak, millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılacağı belirtilmiştir” dendi.

Yusuf Tekin’in ‘Kız okulları açabiliriz’ sözlerine tepkiler varYusuf Tekin’in ‘Kız okulları açabiliriz’ sözlerine tepkiler var

Yazının devamında şu talimatlar verildi:

“Bu nedenle özel okullarda/kurumlarda düzenlenecek etkinliklerin dini ve millî bayram kutlamalarının ülkemizin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi; yapılacak faaliyet ve konuşmaların öğrencilere millî kültürü tanıtması; etkinlik programlarının millî, manevi değerleri benimsetecek ve yüceltecek şekilde hazırlanarak faaliyetlerin bu program çerçevesinde pedagojik esaslara ve yaş seviyelerine uygun yürütülmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda belirli gün ve haftalar çizelgesinde yer alan içerik ile ilgili yönetmelik çerçevesine göre etkinliklerin yürütülmesi, millî kültür ve değerlerimizle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi gerekmektedir. Konu hakkında ilçe millî eğitim müdürlükleri ve özel okulların, kurumların bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Mardin’de okullara ayrımcı mesaj

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Mardin Şubesi de okulların Whatsapp gruplarına gönderilen bir mesajı paylaştı. Mesajda “Arkadaşlar yılbaşı yaklaşıyor, Noel denen katil, barbar, eli kanlı aşağılıkların çocukları İslam coğrafyasında katliam yaparken bazı işgüzar kişiler okullarımızda Noel kutlaması, süslemesi, etkinlik vb., özellikle Anasınıfı ve ilkokullarda yapıyorlar. Önceden tüm kurumlarımızı uyaralım, hiçbir şekilde Noel ile ilgili etkinlik istemiyoruz. Lütfen uyarıyı önceden yapalım, birbirimizi üzmeyelim. Hangi okul yaparsa o saate ilçe müdürü, okul müdürü ve ilgili öğretmenleri çağırıp gerekçesini soracağız ve gerekeni de yapacağız” uyarısı yer aldı.

Eğitim-Sen Mardin Şubesi Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönderdiği mesajın farklı etnik köken ve dinden insanların birlikte yaşadığı Mardin’de halklar arasına nifak tohumu ekme çalışması olduğunu belirtti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul

‘MEB laik eğitim karşısında düzey atladı’

10Haber’e konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul “MEB mayıs seçimlerinin ardından laik eğitim karşısında eğitim dinselleşmesi noktasında düzey atladı. Seçimlerden sonra MEB haftalık ders çizelgesinde köklü değişiklikler yaptı ve zorunlu din dersi sayısını ikiye çıkardı. Arkasından karma eğitim tartışmaları bir süredir sürüyordu, okullara mescit tartışmaları başlamıştı. Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönderdiği mesaj laik eğitim karşıtlığında gelinen düzeyi çok net ortaya koyuyor. Bu iki mesaja birlikte baktığımızda uyarının devlet okullarına da gittiği anlaşılıyor. Bu mesajlar anayasasız bir dönem sürdürdüğümüzün göstergesi. Laik eğitim anayasada var, yönetmelikte yazıyor. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması gibi önerilerin iktidarın küçük ortağı tarafından dillendirdiği, yasa ve yönetmeliklerin adeta askıya alındığı bir dönemi yaşıyoruz. ‘Milli manevi değerler’ dediğimiz şeyler yasalarda eskiden de vardı, ufak tefek değişiklikler yaptılar ama bu ifadeleri daha da özgünleştirerek ‘örf, adet’ eklemişler. Yasanın hükümlerini yoğunlaştırarak ve düzey atlatarak ifadelendirme söz konusu” diye konuştu.

Türkiye’de birçok insanın yeni yılı kutladığını söyleyen Kurul “Yeni bir yılın başlangıcını önemseyen insanlar var, dini gerekçelerle bunu kutlayan yurttaşlar da var. MEB bu yazılarla kültürel anlamda tektipleştirme dediğimiz bir yaklaşım içine girmiş durumda. Bu çok tehlikeli bir durum. Buna itirazımızı sürdüreceğiz. Laikliği savunmayı sürdüreceğiz” dedi.

MEB ‘sınıf annesi’ni yasakladı: Önce varlık sebeplerini ortadan kaldırınMEB ‘sınıf annesi’ni yasakladı: Önce varlık sebeplerini ortadan kaldırın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.